en grupp människor sitter i en bil på natten

En ändlös horisont

Alexandru Don

Som filmskapare har jag alltid tyckt att objektivet är lika viktigt som själva kameran. Det är trots allt objektivet som fångar ljuset och formar bilden, vilket gör att vi kan berätta en historia med hjälp av fotografering. Och för mig finns inget viktigare än att ha ett mångsidigt objekt, ett som kan anpassas till många olika situationer och hjälper mig att fånga det viktiga i en scen.

Så snart som jag plockade upp objektivet Sony FE 20-70mm f/4 G blev jag imponerad av dess storlek och vikt. Det är en perfekt kombination av kompakthet och hållbarhet, så att det är enkelt att hantera och behändigt att använda i långa perioder. Men det är inte bara ergonomiskt välformat: objektivets kvalitet är också enastående. Skärpan och bildkvaliteten tog mig med häpnad. Varje bild jag tog var kristallklar och full av detaljer.

När det gäller prestanda var objektivet en dröm: autofokusen var blixtsnabb och exakt, och spårningen var perfekt. Även under utmanande ljusförhållanden presterade objektivet riktigt bra. Och om du gillar ögonautofokus kan du känna dig trygg med att det här objektivet levererar imponerande resultat även på det området.

En annan förträfflig funktion hos det här objektivet är dess minimering av fokusandning. Jag märkte knappt någon förändring i bilden när objektivet fokuserade, vilket är ett stort plus. Och den manuella bländarringen är ett trevligt tillskott, som ger mig mer kontroll över mitt arbetsflöde.

alexandru don håller en sony fx6 med sel2070g fäst

Men det som kanske är mest imponerande med det här objektivet (och Sony-objektiv i allmänhet) är hur smidigt de integrerar med mina kameror. Jag har aldrig behövt bekymra mig om kompatibilitetsproblem eller funktioner som inte fungerar – allting fungerar perfekt tillsammans. Det innebär att jag slipper oroa mig om sådant och kan fokusera på att ta en perfekt bild.

Nyligen fick jag möjlighet att använda nya FE 20-70mm f/4 G till en musikvideo och en reklam för extremsport. Jag kan säga att jag inte blev besviken. I musikvideon, som fotograferades med mina kameror Sony FX6 och FX3 var objektivet en mångsidig ”arbetsmyra”. Det breda omfånget gjorde att jag enkelt kunde växla mellan närbilder och svepande landskapsbilder, och bildkvaliteten var konsekvent hänförande. Objektivet fungerade förträffligt i många olika ljusförhållanden, från sav belysning inomhus till ljusstarka utomhusscener.

Men det verkliga testet för det här objektivet kom under fotograferingen för extremsportreklamen. Vi fotograferade utomhus i bitande kyla. Objektivet fungerade inte bara perfekt i det stränga vädret, utan brännviddsomfånget var något helt nytt för mig. Jag kunde använda samma objektiv för mycket vida bilder till inzoomade närbilder, vilket sparade dyrbar tid. Och tillsammans med en gimbal var objektivet strålande. De jämna, stabila bilder som objektivet tog var helt klart imponerande.

Och även på en solklar dag med skarpt solsken kunde objektivet ge vackra resultat. Ljuspunkterna och hudtonerna återgavs perfekt och den övergripande bildkvaliteten var förstklassig.

Kort sagt är objektivet FE 20-70mm f/4 G en pärla. Vare sig jag fotograferar en musikvideo, en reklam för extremsport eller bara vardagliga ögonblick ger det här objektivet alltid fantastiska resultat. Dess breda brännviddsomfång, enastående bildkvalitet och tillförlitliga prestanda gör det till en favorit i min kameraväska. Om du behöver ett nytt objektiv kan jag varmt rekommendera det här – du blir inte besviken på det.

sony fx3 med mikrofon och objektivet sel2070g fäst

20-70mm f/4 G eller 24-70mm f/2.8 GM

När det gäller att välja objektiv finns det många faktorer att tänka på, bland annat brännvidd, bländare och bildkvalitet. Om du slits mellan Sony 24-70mm f/2.8 GM och 20-70mm f/4 G är du inte ensam. Båda objektiven är perfekta för fotografer och filmskapare, men vilket är rätt val för dig?

Personligen har jag haft nöjet att använda båda objektiven och jag uppskattar bådas unika styrkor. Objektivet 24-70 GM är ett klassiskt tillförlitligt objektiv, med ett brett brännviddsomfång och en ljusstark bländare som gör det till ett populärt val i många situationer. Men för mig har objektivet med 20-70mm några viktiga fördelar som gör det till min favorit.

alexandru don håller en sony a7sm3 med sel2070g fäst

För det första är 20-70mm betydligt lättviktigare och kompaktare än 24-70mm. Det kanske inte verkar så viktigt till en början, men när du släpar runt utrustning hela dagen gör varje gram mer eller mindre en skillnad. Eftersom objektivet är mindre och lättare är det enklare att hantera och smidigare att använda under långa perioder.

Men skillnaden i storlek är inte den enda fördelen med 20-70mm. Bildkvaliteten är också förstklassig. Objektivet ger skarpa, detaljrika bilder med utmärkt färgåtergivning, och dess autofokus är snabbt och exakt. Dessutom har det här objektivet många avancerade tekniker såsom minimerad fokusandning och avancerad optik som ger vackra, cinematiska bilder.

Sammanfattningsvis är både Sony 24-70mm och 20-70mm fantastiska objektiv men jag föredrar själv det sistnämnda. Dess kompakta storlek, enastående bildkvalitet och avancerade teknik gör det till ett riktigt bra val för både fotografer och filmskapare.

Produkter i fokus

Relaterade berättelser

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant