åskådare på en båt bredvid ett stort isberg

Ögonblicksbilder | Island med Alpha 7 IV

Marcel Siebert

Du kan förvänta dig att upptäcka det mest oväntade i ett land där alverna bor och där ett stenblock med sitt eget husnummer står mellan två hus längs en vägkant. Fotografen Marcel Siebert träffade förmodligen inte några alver eller troll på Island. Och om han nu gjorde det, fick han dem åtminstone inte att ställa sig framför kameran. Men han blev förtrollad av mångfalden i Islands naturvärld. Denna naturälskande globetrotter, som bor i Allgäualperna och tillbringar mycket tid i naturen och bergen, delar här med sig av några av dessa speciella stunder.

”Det som fascinerar mig med Island är inte bara variationen och skönheten hos de vitt skilda landskapen på denna nordatlantiska ö. Det är kombination av dem – ibland bisarr, ibland mytisk – som fångar betraktaren”, förklarar Marcel. ”Det här är den känsla jag vill förmedla till de människor som tittar på mina fotografier. Och det enda sättet att åstadkomma det är med pålitlig utrustning av högsta kvalitet.”

Med Sonys kamera Alpha 7 IV och objektiven FE 24-70mm f/2.8 GM II och FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II i packningen var han optimalt väl rustad att nå sitt ambitiösa mål.

ensam bil på en öde isländsk väg

© Marcel Siebert | Sony α7 IV + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II | 1/800s @ f/6.3, ISO 250

Sonys nya teleobjektiv med zoom FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II är kompakt och väger bara drygt ett kilo. Den är lättast i sin klass och väger nästan 30 procent mindre än sin föregångare. Dess låga vikt är behagligt märkbar på vandringar över berg och längs glaciärer. Samtidigt kniper verkligen det förbättrade G Master-teleobjektivet med zoom poäng när det gäller bildkvalitet. Detta blir även tydligt synligt i den här bilden av en grupp vandrare på väg till en glaciärutflykt.

en grupp vandrare på väg uppför ett berg

© Marcel Siebert | Sony α7 IV + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II | 1/1000s @ f/4.5, ISO 320

Sonys nya och förbättrade standardzoomobjektiv FE 24-70mm f/2.8 GM II är dessutom utmärkt väl lämpat att fånga landskapets imponerande storslagenhet. Det är det minsta och lättaste objektivet i sin klass och väger bara 695 gram – mycket lättare än sin föregångare. Dess längd kortades med 16 mm och den totala volymen minskade med nästan 18 procent. Så det är inte förvånande att det här objektivet snabbt blev Marcels nya favorit på Islandsresan. ”På Island använde jag för det mesta nya 24-70 mm på min kamera. Detta objektiv är extra lätt och pålitligt under alla väderförhållanden. Dess höga kvalitet var fullständigt övertygande, oavsett om det gällde videoinspelning eller att ta stillbilder”, säger Marcel. Funktionerna sammanfattar perfekt dess universella lämplighet för dagligt bruk, samtidigt som de uppfyller de mest rigorösa kraven på användbarhet och bildkvalitet.

isländskt vattenfall i ett majestätiskt landskap

© Marcel Siebert | Sony α7 IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/1250s @ f/5.6, ISO 500

”Jag blev helt förtjust över att se Islands föränderliga landskap med dess stämningar och atmosfärer", berättar Marcel entusiastisk om sin tid på Island. ”Å ena sidan finns det karga, oländiga landskapet med sina imponerande vattenfall. Å andra sidan finns det bisarra kustlandskapet med sina fantastiska stränder. Island erbjuder en mångfald som bara återfinns så nära inpå varandra på ett fåtal platser på jorden. Alla som någon gång varit där kommer snabbt att förstå att alver och troll är mycket uppskattade i detta magiska landskap”, säger Marcel, som tillägger med ett flin: ”Som infödd i Allgäu-regionen är jag inte främmande för myternas och legendernas värld. För vem vet? Kanske finns det ett slags släktskap mellan Allgäus och Islands själar.”

en grupp vandrare på väg mot en glaciär

© Marcel Siebert | Sony α7 IV + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II | 1/1000s @ f/4.5, ISO 320

Från alver och troll tillbaka till civilisationen. Eller åtminstone en aning om civilisation som förmedlas av de ofta milslånga vägarna som skär rakt över landskapet. Dåtid och nutid berör varandra här, vilket skapar ett mycket speciellt ögonblick som Marcel delar med oss.

”Jag tog några vackra bilder på Island med det nya objektivet 24-70mm GM II. Tack vare Sonys kompatibla system E-mount kan du anpassa objektiven till en mängd olika kameror och självklart kan du fortsätta använda dem när du byter kamera”, avslutar Marcel och pekar på en för honom viktig fördel med Sonys utrustning. Allt som saknas nu för att fullborda hans resepanorama är de vilda ponnyerna som ön är känd för, bland så mycket annat. Marcel har också fångat dem i ett perfekt ögonblick att dela med oss av.

en grupp islandshästar på ett fält

© Marcel Siebert | Sony α7 IV + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II | 1/1250s @ f/3.5, ISO 200

Produkter i fokus

Relaterade berättelser

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant