james matthews står på en bergssida med sin sony fx6

Sky on Fire | En kortfilm filmad med Sony FX6

James Matthews

Jag heter James Matthews. Jag är filmskapare, Youtube-filmare och Sony-ambassadör och bor i Essex i Storbritannien. Filmskapande har varit min passion sedan 14 års ålder och under åren har jag upptäckt att mitt arbete hämtar inspiration från känslomässiga inslag som natur, människor och musik. Om en kombination av dessa saker ger mig en viss känsla, är filmskapande mitt verktyg för att uttrycka detta för världen.

Sky on Fire

I min kortfilm ”Sky on Fire” tar jag med publiken på en häpnads- och äventyrsresa där vi återupplever ett ögonblick som upplevs av huvudpersonen, Luke. Att kunna bevittna fantastiska ögonblick i naturen innebär att ta sig an sagolika miljöer på resan. Vi följer Luke när han tar sig an den karga och vackra naturen på ön Madeira där han tar sig till toppen av ön och får se himlen i brand.

james matthews hukar sig ner i dimman med sin sony fx6

Första intryck av att fotografera med Sony FX6

Min favoritfunktion på FX6 är definitivt det rörliga ND-filtret och möjligheten att använda det i autoläge. Den här funktionen var grundläggande för att jag skulle kunna hålla filmen konsekvent hela tiden och inte behöva kompromissa med bildkvaliteten för att uppnå rätt exponering. Med ett rörligt ND-filter kan du hålla slutartiden och skärpedjupet konstant, vilket ger den enhetlighet jag sökte.

En annan förbättring som jag uppskattade när jag fotograferade var färghanteringen. Det måste vara det bästa jag har sett bortsett från Sony-biokameror av högre kvalitet, Venice och FX9. Färgerna är mycket exakta och blir ännu bättre med S-Cinetone-bildprofilen samtidigt som ett 10-bitars internt färgdjup ger bilden bättre högdagrar (det blir till exempel ingen klippning i en ljus himmel) och ökad flexibilitet vid efterproduktionen.

En sista välkommen förbättring för mig är hur den rullande slutaren fungerar. Jag älskar handhållen användning med mycket kamerarörelser och panorering. Den rullande slutaren är i det närmaste obefintlig i kameran och jag behöver inte oroa mig över en massa raka linjer som blir böjda i bakgrunden på mina bilder.

james matthews håller sin sony fx6 med ett 24-105 mm-objektiv monterat

Bildutseende och objektiv som användes under tagningen

För att uppnå vissa utseenden måste du välja särskilda objektiv med olika brännvidd för att uttrycka olika känslor och berätta din historia. För den här kortfilmen använde jag Sony G Master FE 16-35mm f/2.8 på 35 mm för många av bilderna. Jag ville få en närbild av huvudpersonen samtidigt som man också ser honom i sin miljö eftersom det här var en stor del av berättelsen. För närbilder av huvudpersonen använde jag SonyFE 85mm f/1.8 för att isolera honom från bakgrunden och fokusera på hans uttryck och känslor. Med den snabba bländaren på f/1.8 i kombination med fullformatssensorn på Fx6 och det interna ND-filtret kunde jag ha mycket litet skärpedjup när jag ville isolera personen utan att ändra på utseendet. Det var viktigt att hoppa fram och tillbaka med dessa två objektiv för att visa utvecklingen av känslor hos personen och den föränderliga miljö han befann sig i.

james matthews justerar menyinställningarna på sin sony fx6

Fotograferingstips med Sony FX6 och sista tankar

Ett snabbtips för alla som fotograferar med Sony FX6 skulle vara att lita på det nya rörliga ND. Om du har en vision eller ett utseende i åtanke ska du inte behöva kompromissa om det för att få rätt exponering. Det rörliga ND-filtret hjälper dig att vara mer kreativ och ger dig mer frihet i din fotograferingsstil. Den här kameran är ett fantastiskt verktyg för oss filmskapare: helbild, bra prestanda i svagt ljus, rörligt ND och bra 10-bitars färghantering. Den har utvecklats för att hjälpa oss att skapa fantastisk biofilm och uppnå ett personligt utseende. Det är bara att ställa belysningen och börja filma!

Produkter i fokus

James Matthews

James Matthews | UK

”Mitt arbete är inspirerat av känslor. Jag vill få min publik att känna på ett visst sätt när de tittar på mina filmer genom att ta dem på en resa.”

Relaterade berättelser

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant