stämningsfullt norskt landskap med dramatisk himmel

Lätt och mångsidigt objektiv | Test av FE 16-35mm f/2.8 GM II

Susanna Kosa och Michael Schaake

När filmskaparen Susanna Kosa och landskapsfotografen Michael Schaake fick tillfälle att testa det helt nya FE 16-35mm f/2.8 GM II-objektivet kände de direkt att det fantastiska landskapet långt norrut skulle bli en perfekt plats att testa objektivet.

Medan Michael fotograferade det vackra norska landskapet filmade Sanna ett cinematiskt porträtt av honom i arbete.

Den fantastiska konstruktionskvaliteten, den smidiga användningen och den justerbara bländarringen – och bäst av allt, den låga vikten – uppmärksammades omedelbart av de två tyska Sony-ambassadörerna.

”Objektivet kändes riktigt bra i handen,” berättar Michael. ”Mycket stabilt och välgjort, med uppenbart lättare vikt än föregångaren. Det är viktigt för mig eftersom jag alltid vill ha så lätt utrustning som möjligt. Tidigare har jag alltid använt FE 16-35mm f/4 ZA OSS av just den anledningen, så det var kul att upptäcka att 16-35mm f/2.8 GM II har nästan exakt samma vikt som det Zeiss-objektivet!”

Sanna var lika imponerad: ”Det slog mig hur mycket mindre den nya versionen var jämfört med den tidigare modellen. Jag gillar att använda små kameror, som FX3, i mitt arbete, så mindre objektiv är alltid välkomna. En annan funktion som jag gillade är den manuella bländarringen med klickkontroll – extremt användbart när man filmar.”

liten båt på en lugn sjö med dramatiska moln bakom

© Michael Schaake | Sony α7R V + FE 16-35mm f/2.8 GM II | 1/80s @ f/14, ISO 100

en stormig himmel bakom mörka moln i norge

© Michael Schaake | Sony α7R V + FE 16-35mm f/2.8 GM II | 1/125s @ f/16, ISO 200

Tack vare dess damm- och väderskydd kan objektivet även användas i svåra förhållanden, ett grundläggande krav för fotografering utomhus. Zoomringen är smidig och exakt att vrida på, och det behövs inte ens ett fjärdedels varv för att ändra från 16 mm till 35 mm. Samtidigt förlängs objektivet endast lite, så det är ett utmärkt val för fotografering med gimbal, eftersom det bara blir mycket små viktförändringar.

Sanna märkte också att objektivet har mycket lite fokusandning: ”Jag tänkte inte på det först men efter en stund blev jag glatt överraskad eftersom ’andningen’ reducerats till nästan ingenting. Det är en mycket, mycket bra funktion för filmskapare.”

sony fx3 med sel1635gm2 monterat

De flesta fotografer och filmskapare håller nog med om att en skillnad mellan att använda ett zoomobjektiv eller ett fast objektiv handlar om att balansera mångsidighet och maximal bländarhastighet.

Michael: ”Det som är så fantastiskt med Sony G Master-zoomobjektiven är att de lätt presterar på jämbördig nivå som fasta objektiv. Jag kan fotografera vidöppet och ändå få utmärkt upplösning och försumbar förvrängning, även i bildens kanter. Och med den höga ISO-prestandan hos mina Alpha-kameror är inte ens en maximal bländare på f/2.8 ett problem vid fotografering i mycket svagt ljus.”

”En annan funktion, som jag upptäckte nästan av misstag, är det mycket nära fokuset”, tillägger han. ”Jag kunde fokusera ner till 22 cm, vilket är ganska otroligt för ett sådant här objektiv.”

michael schaake fotograferar en blomma med sin sony alpha 7R V

© Sigurd Salberg Pedersen

lila blomma med mjukt solljus bakom

© Michael Schaake | Sony α7R V + FE 16-35mm f/2.8 GM II | 1/80s @ f/2.8, ISO 125

Fotograferingen gjordes i staden Tromsø, där det finns många hänförande vackra platser. ”Jag slogs av vattnets koboltblå skönhet”, säger Michael. ”Jag upptäckte det här lilla vattenfallet på andra sidan sjön, och jag tyckte skulle bli intressant i bild.”

michael schaake närmar sig en klarblå sjö för att sätta upp sin kamera

© Sigurd Salberg Pedersen

en klarblå sjö med ett vattenfall på andra sidan

© Michael Schaake | Sony α7R V + FE 16-35mm f/2.8 GM II | 15s @ f/18, ISO 100

Med inte mindre än fyra stycken linjära XD-motorer är autofokusets snabbhet och exakthet i det nya objektivet mycket imponerande. Så här tycker Sanna om videoprestandan: ”I mycket av mitt arbete filmar jag idrottare i naturligt ljus, och i sådana situationer krävs ett snabbt och robust AF-system så att motivet förblir skarpt, särskilt när de rör sig snabbt. Jag har nog blivit lite bortskämd av Mk II-versionerna av 24-70 och 70-200 G Master-objektiven, eftersom de har så bra AF-spårning. Och jag kan med glädje säga att nya 16-35 har samma slags förbättringar.”

”Jag har alltid föredragit att använda zoomobjektiv ute på fältet eftersom de erbjuder mig mer mångsidighet utan att hela tiden behöva byta objektiv.”

susanna kosa tar en bild med sin sony fx3

© Sigurd Salberg Pedersen

För Michael är FE 16-35mm f/2.8 GM II ett välkommet tillskott på hans fotoexpeditioner.

”Det handlar bokstavligt talat om varje litet gram när jag väljer vilken fotoutrustning jag tar med mig. Att kunna byta ut mitt äldre Zeiss-objektiv gör stor skillnad för min fotografering och ger mig mer flexibilitet och prestanda. Jag använder redan 24-70mm f/2.8 GM II och 70-200mm f/2.8 GM OSS II, så med det här objektivet blir det en komplett uppsättning av fantastiska objektiv!”

bergsström som mynnar ut i en sjö

© Michael Schaake | Sony α7R V + FE 16-35mm f/2.8 GM II | 10s @ f/18, ISO 400

Produkter i fokus

Susanna Kosa

Susanna Kosa | Germany

Jag älskar verkligen filmskapande! Jag älskar de oändliga möjligheterna att uttrycka min kreativitet och berätta historier som berör människor.
Michael Schaake

Michael Schaake | Germany

”Att befinna sig i ögonblicket och se den dramatiska skönheten i naturen kan vara en mycket inspirerande och väldigt personlig upplevelse. Genom att dela mina bilder hoppas jag kunna ta andra med mig på denna resa”

Relaterade berättelser

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant