chris schmid sony alpha 9 afrikansk leopard sitter i solen och hennes två ungar myser med henne

Hur jag fotograferar | Fotografera Afrikas stora katter

Chris Schmid

Det kanske låter självklart men jag vill påstå det kanske viktigaste för att lyckas med naturfotografering att man verkligen brinner för det. Jag älskar att fotografera Afrikas stora kattdjur – deras beteende är fascinerande och att fotografera dem i deras naturliga miljö är naturligtvis hisnande vackert. Här kommer några viktiga tips som jag vill ge alla som vill ta fantastiska naturbilder.

Lär känna ditt motiv

För att ta fantastiska bilder måste du ha kunskap om ditt motiv. Jag lägger ner många timmar på att lära mig om olika kattdjurs beteenden. Jag försöker oftast spåra ett eller två djur för att lära mig deras individuella beteenden.

En gång följde jag i flera dagar en leopard som mist sitt vänstra öga. Genom att följa honom insåg vi att han på grund av sin dåliga syn inte längre kunde jaga. För att äta stal han kroppar av djur som dödats av andra leoparder. När man bara följer en eller två individer kan man verkligen förstå och berätta allt.

chris schmid sony alpha 9 tre afrikanska leoparder slukar sitt byte och en av dem tittar stint på fotografen

© Chris Schmid | Sony α9 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/5000s @ f/4.0, ISO 320

Var tålmodig och beslutsam

Alla dagar skiljer sig åt. Jag lämnar alltid lägret tidigt på morgonen före soluppgången. Det första jag gör är att leta efter spår från djuren vi följer. Ibland finns det inga spår så du måste spana och lyssna efter tecken. Du kan höra babianer som ropar på varandra eller hitta en märkligt tyst plats: båda är tecken på att det kan finnas rovdjur i närheten. Allt spelar roll: spåren, det du ser, ljuden, lukterna – du måste vara uppmärksam på allt.

chris schmid sony alpha 7RIII en flock med lata lejon som sitter i ett träd medan solen går ned bakom

© Chris Schmid | Sony α7R III + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/800s @ f/5.6, ISO 500

Det bästa ljuset är alltid under den gyllene timmen på morgonen och i Afrikas hårda ljus måste man verkligen vara redo att fotografera de första timmarna. När man ger sig iväg på morgonen och inte hittar några spår eller tecken måste man fatta ett beslut. Man kan stanna och försöka fotografera elefanter i det vackra ljuset eller fortsätta leta med vetskapen att man kanske missar det bästa ljuset helt. Det är ett viktigt beslut.

Bestäm vad du vill fotografera innan du fotograferar

Jag brukar fotografera i helt manuellt exponeringsläge. Det är viktigt att veta vilken bild man vill ta innan man ens tittar in i sökaren. På det sättet tar man färre foton eftersom man vet exakt vad man vill uppnå, istället för att bara fotografera för sakens skull.

chris schmid sony alpha 9 en ensam leopard korsar savannen på jakt efter byte

© Chris Schmid | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x Teleconverter | 1/2000s @ f/4.5, ISO 400

Jag använder den elektroniska sökaren på mina kameror Sony α9 och α7R III så att jag kan skapa bilden jag vill ha i kameran så nära den slutliga bilden som möjligt. Jag tenderar att prioritera högdagrar eftersom jag vet att jag kan underexponera bilden för att skapa en vacker himmel, och sedan arbeta med skuggorna när jag redigerar råbilden. Båda mina Alpha-kameror har sensorer som ger det dynamiska intervall som krävs för att jag ska kunna göra det.

chris schmid sony alpha 9 en leopardunge i skydd bakom hängande grenar tittar stint på fotografen

© Chris Schmid | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x Teleconverter | 1/1600s @ f/4.0, ISO 320

Val av objektiv och motiv

Jag har glädjen att få använda en Sony α9-kamera och två Sony α7R III-kameror. Jag kombinerar α9 med ett batterigrepp, vilket gör kameran lättare att balansera och hålla eftersom jag främst använder den med 400mm f/2.8 G Master-objektivet och ibland en 1.4x telekonverterare. Det gör att jag kan ta porträtt på mina motiv utan att störa dem. Något av det viktigaste för att ta bra bilder är att inte störa motivet, vilket gör den tysta slutaren på mitt Alpha-kit så fantastisk.

chris schmid sony alpha 9 en lejonhona som sover i ett träd med slutna ögon

© Chris Schmid | Sony α9 + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/500s @ f/5.6, ISO 400

Mitt andra råd när det gäller objektiv är att mindre ofta är mer. Många har påsar fulla med objektiv, vilket kan göra det svårare att veta vilket man ska använda. Jag har 70-200 mm f/2.8 GM-objektivet för bredare bilder och 400 mm f/2.8 som teleobjektiv. På min andra kamera har jag 24-105 mm-objektivet. Det sista man vill i brännande hetta är att bära objektiv och utrustning som inte behövs, så jag fotograferar nästan alltid handhållet så att jag kan röra mig fritt.

Komposition

Bland det första jag brukar göra är att lägga mig lågt, så jag är i ögonhöjd med eller nedanför kattdjuren. Det ger ett bra perspektiv för att berätta deras historia. När det gäller själva kompositionen tycker jag att de klassiska reglerna fungerar. Jag använder min elektroniska sökare för att tillämpa tredjedelsregeln och jag letar också efter bra diagonala ledlinjer för att dra betraktarens blick mot motivet. Jag tycker att det är viktigt att skapa djup i bilden, att ha en förgrund, motivet och sedan en bakgrund, vilket hjälper till att placera motivet i sin omgivning och att fokusera på det.

chris schmid sony alpha 7RIII en lejonhona på ett dött träd som koncentrerat bevakar savannen

© Chris Schmid | Sony α7R III + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/640s @ f/8.0, ISO 500

Och om du känner att du kanske måste bryta mot en kompositionsregel ska du lita på ditt omdöme och ta bilden ändå, eftersom allt kan förändras så snabbt att du kanske inte får en chans till.

Produkter i fokus

Chris Schmid

Chris Schmid | Switzerland

”Bilder är kraftfulla. En enda bild kan fånga eller väcka en känsla”

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant