Fotograferingstips > Fotografera dekorativ belysning

  Nivå: Nybörjare

  LEKTION 17Fotografera dekorativ belysning

  Fotografi

  Brännvidd: 24 mm (motsvarande 35 mm), bländartal: 3,2, slutartid: 1/60 sekund, exponeringskompensation: +1 med stjärnfilter.

  När man ser alla vackra stadsljus vill man gärna fotografera dem. Här visar vi hur du kan göra för att fånga det magiska ljuset på bild, så att bilderna blir lika imponerande som verkligheten. Ställ in kameran på A-läget så att du kan ändra bländaren. I allmänhet minskar man bländaröppningen när man vill få bra skärpa över hela motivet och ökar bländaröppningen så mycket det går när man vill framhäva en viss del av motivet och ta en närbild.

  Fotografera en hel vy

  Ibland kanske motivet är en hel stadsvy, ibland en närbild av ett speciellt objekt.

  Fotografi

  Hela vyn fotograferad. Brännvidd: 24 mm (motsvarande 35 mm), bländartal: 2,8, slutartid: 1/60 sekund.

  Fotografi

  Närbild. Brännvidd: 50 mm, bländartal: 1,8, Slutartid: 1/80 sekund.

  När du fotograferar en större vy bör du i allmänhet försöka ställa in exponeringskompensationen, vitbalansen och Kreativa inst./Kreativt utseende på samma sätt som när du fotograferar nattetid. Om du läser Fota dramatiska nattvyer får du lära dig grunderna för nattfotografering.

  Bländarinställning

  Om du vill att hela vyn ska vara skarp och i fokus ska du använda en liten bländaröppning. Hela vyn blir skarp om du ställer in bländaren mellan f8 och f11. Om du saknar stativ måste du framförallt se till att slutartiden blir tillräckligt kort, så att du kan hålla kameran stilla under hela slutartiden. Då bör du använda så stor bländaröppning som möjligt även när du fotograferar en hel vy.

  Exponeringskompensation

  Ett bra tips när motivet innehåller lampor och belysning är att påverka känslan i bilden genom att ändra exponeringen. Om du ändrar exponeringskompensationen mot + får du mer levande bilder, beroende på vilken ljuskällan är och på kamerainställningarna.

  Fotografi

  Exponeringskompensation: 0 (med exponeringsmätningen inställd på flerpunktsmätning).

  Fotografi

  Exponeringskompensation: +1,3 (med exponeringsmätningen inställd på flerpunktsmätning).

  Eftersom det är större skillnad mellan ljusa och mörka områden i motiv där det finns dekorativ belysning än i vanliga nattmotiv blir kontrasten större och kameran kan kanske inte fånga motivet exakt så som du ser det om du använder enbart exponeringskompensationen. Då kan du även försöka använda funktionen Optimering av dynamisk räckvidd (DRO). DRO-funktionen analyserar bilden och räknar ut vilken ljusstyrka som är optimal för varje område i bilden. Till skillnad från exponeringskompensationen, som ökar eller minskar exponeringen jämnt fördelat över hela bilden, kan den här funktionen justera exponeringen för enbart de områden som är under- eller överexponerade. Det är mycket användbart framför allt när det är stora ljuskontraster i motivet.
  När du fotograferar dekorativ belysning blir effekten av den här funktionen märkbar speciellt vid högre nivåer (Lv3 till Lv5). Om du använder alltför hög nivå korrigeras bilderna mycket kraftigt och blir onaturliga och brusiga. Därför bör du kontrollera de bilder du tar och välja den nivå som är optimal.

  Fotografi

  DRO: Av.

  Fotografi

  DRO: Lv5.

  Här var DRO inställt på Lv5. När du använder DRO blir mörka områden ljusare. Bilden blir då mer lik vyn så som den uppfattas av det mänskliga ögat. En annan användbar funktion är automatisk HDR. Med den funktionen tas tre bilder med olika exponeringstid på samma gång. Sedan slås bilderna samman till en enda bild så att både mörka och ljusa områden får rätt exponering.
  I kamerans handbok finns mer information om hur du använder DRO och automatisk HDR.

  Vitbalans

  Genom att ändra vitbalansen kan du ändra känslan i bilder på dekorativ belysning. Med automatisk vitbalans återges färgerna på ett naturtroget sätt. Du kan också använda Dagsljus om du vill göra bilden varmare i tonen, eller Glödlampa om du vill få en kallare ton eller skirare bild.

  Fotografi

  Vitbalans: AWB.

  Fotografi

  Vitbalans: Solljus.

  Fotografi

  Vitbalans: Glödlampa.

  Kreativa inst./Kreativt utseende

  Om det inte räcker med att använda exponeringskompensationen, DRO-funktionen och vitbalansen kan du också försöka öka mättnaden, mot +, under Kreativa inst./Kreativt utseende. Då blir ljuset mer effektfullt. Vi rekommenderar också att du ändrar inställningarna för Kreativa inst./Kreativt utseende. Lek med inställningarna och se vilka effekter du kan få fram.

  Fotografi

  Kreativa inst.: standard, ingen mättnadsjustering.

  Fotografi

  Kreativa inst.: standard, mättnaden justerad mot +.

  Fotografera närbilder

  När du fotograferar i miljöer med dekorativ belysning kan du försöka ta närbilder på dekorationer och små objekt. En närbild på själva belysningen brukar bara framhäva lamporna och kablarna. Om du istället fokuserar på dekorationerna i närheten, eller placerar bakgrunden exakt rätt kan du ta riktigt imponerande bilder.

  Fotografi

  (1) Foto taget från ögonhöjd.

  Fotografi

  (2) Foto från en annan vinkel.

  Här är en närbild på en julgranskula. Bild (1) togs rakt på motivet, utan tanke på bakgrunden. Eftersom det inte finns någon belysning i bakgrunden blir hela bilden mörk, och den känns obalanserad. För bild (2) har kameravinkeln valts så att ett annat träd finns med i bakgrunden. Balansen är betydligt bättre än för bild (1) och den belysta omgivningen framträder på ett uttrycksfullt sätt. Eftersom vi ville få så mycket oskärpa som möjligt i bakgrunden var bländaren helt öppen, men med automatisk exponering blev bilden mörk. Därför ökade vid exponeringskompensationen, mot +. Bilden till höger här ovanför är ett bra exempel på en bild av ett litet primärobjekt i fokus som lyser upp sig själv som ett sekundärt objekt i kompositionen.

  Fotografi

  Oskärpa på belysning i förgrunden. Brännvidd: 70 mm (motsvarande 35 mm), bländartal: 2,8, slutartid: 1/100 sekund.

  På samma sätt som du kan lägga oskärpan på belysningen i bakgrunden kan du lägga oskärpan på belysningen i förgrunden. Stora oskarpa ljuscirklar kan göra en bild magisk. Storleken på ljuscirklarna och hur många som syns varierar. Det beror på belysningen, avståndet till ljuskällan och ur vilken vinkel bilden tas. Försök hitta bästa möjliga balans i bilden genom att röra dig runt motivet och ta flera bilder. Om det är svårt att få skärpa på motivet i bakgrunden kan du använda manuell skärpa.

  Fotografi

  (1) Brännvidd: 130 mm, bländartal: 5,6, slutartid: 1/200 sekund.

  Fotografi

  (2) Brännvidd: 91 mm, bländartal: 5,6, slutartid: 1/125 sekund, med stjärnfilter.

  För bild (1) ställde vi in skärpan manuellt så att hela motivet blev oskarpt. Det är ett bra sätt att ta en intressant bild när motivet består av enbart ljuskällor.
  I handeln finns stjärnfilter som du kan använda om du vill ta bilder som strålar, som i bild (2).

  Använda objektiv med fast brännvidd

  Om du använder ett objektiv med fast brännvidd kan du få ännu mer oskärpa i bakgrunden. Det är en bra metod när du fotograferar dekorativ belysning. Ett objektiv med fast brännvidd kan ta in mer ljus än ett objektiv med zoom, och ger mindre rörelseoskärpa. Det är därför lättare att använda i svag belysning.

  Fotografi

  Brännvidd: 55 mm/F-nummer: 2,2/Slutartid: 1/15 s

  SEL55F18Z

  Den här fasta standardobjektivet med 55 mm brännvidd och största bländare på F1,8 ger suverän Zeiss Sonnar-kontrast och -upplösning för fullformatskameror med E-fattning. Det kan också skapa vacker bakgrundsbokeh som framhäver motivet. Med den stora, ljuskänsliga bländaren kan du fotografera utan stativ i svagt ljus och ändå få enastående skärpa och klarhet.

  Fotografi

  bländartal: 1,8, Slutartid: 1/80 sekund.

  Det här korta teleobjektivet ger en brännvidd på 75 mm (motsvarande 35 mm), och passar perfekt för porträtt. Med den ljusstarka bländaren på f1,8 och det nya optiska systemet kan du ta underbara bilder med vacker oskärpa. Med det här objektivet tillsammans med en optisk bildstabiliseringsfunktion kan du fotografera handhållet även i svag belysning. Den inbyggda motorn och fokuseringen ger jämn och tyst autofokus. Perfekt när du filmar. Objektivets ytterhölje av aluminium ger ett mycket gediget intryck.