Fotograferingstips > Fota himlens formationer

  Nivå: Nybörjare

  LEKTION 6Fota himlens formationer

  Fotografi

  Brännvidd: 11 mm/F-nummer: 7,1/Slutartid: 1/30 s

  Himlen ser annorlunda ut varje dag. I det här kapitlet får du lära dig hur du får dina fotografier på himlen att se ut som konstverk. Börja med att ställa in kameran på P-läget och följ nedanstående steg.

  Justera färgerna för att de ska se ut som du vill

  Justera färgen enligt dina egna preferenser med vitbalans. Vitbalansens effekt skiljer sig beroende på när på dagen du fotar och vad det är för väder. Prova alla inställningar och hitta din favoritfärg.
  Nedan finns tre olika foton av en morgonhimmel som alla har tagits med olika vitbalansinställning.

  Fotografi

  [Dagsljus][Skugga][Glödlampa]

  Fotot som mest liknar den verkliga bilden är det som togs med [Dagsljus], medan [Skugga] förstärker det varma ljuset från solen. Med inställningen [Glödlampa] får bilden däremot en stark blåaktig ton vilket skapar en drömsk stämning.

  Förbättra bildens djup

  Förutom färgen kan även kontrasten och ljusstyrkan förändra känslan i ett fotografi. Du kan justera kontrasten med Kreativa inst./Kreativt utseende.
  Om du till exempel vill förstärka himlens djup och instabilitet genom att framhäva molnen tydligare, som i foto [1] nedan, rekommenderar vi [Landskap]. Inställningen förstärker fotots kontrast och djup. Vill du däremot ge en vinterhimmel en rofylld känsla som i foto [2] ska du välja [Standard] och sänka mättnaden och kontrasten i alternativinställningarna.

  Fotografi

  [1] [Landskap] [2] [Standard] Mättnad: -2

  Prova slutligen att ändra ljusstyrkan. Du kan justera ljusstyrkan med exponeringskompensation.
  I exemplet nedan har exponeringen ställts in på minussidan för att färgen ska återges tydligare och kontrasten ska förstärkas. Eftersom rätt nivå av exponeringskompensation är olika beroende på himlens utseende och personliga preferenser bör du ta flera bilder med olika nivåer.

  Fotografi

  Exponeringskompensation: 0 Exponeringskompensation: -1

  Exponeringen har ställts in på minussidan, vilket resulterade i en himmel med djupare färg i en bild med större djup.
  Omvänt kan en exponering på plussidan vara effektiv om du är ute efter en mjukare bild med lägre kontrast.

  Använd de här tre funktionerna, vitbalans, Kreativa inst./Kreativt utseende och exponering för att få bilderna som du vill ha dem.

  Prova cirkelformade polariserande filter

  Ett cirkelformat, polariserande filter tar bort reflekterande ljus i luften vilket gör att den blå himlen och de gröna löven ser mer livfulla ut. Det minskar också reflektioner från vattenytor och glas.

  Fotografi

  Utan filter Med filter

  VF-xxCPAM2

  Det cirkelformade, polariserande filtret motverkar oönskade reflektioner från glas och vatten så att dina foton ser proffsigare ut. Det har också en Carl Zeiss T*-ytbehandling som minskar reflexer och skuggor.