Funktionell design

Signature Series
 En serie med förstklassiga ljudprodukter som har utvecklats för att ge en perfekt musikupplevelse med hörlurar

I vårt sökande efter det bästa ljudet för ljudentusiaster som letar efter äkta ljud samarbetade tekniker och designer för att skapa en förstärkare, spelare och hörlurar för en ultimat musikupplevelse. 

 Lyssna inte bara … Känn musiken

”Vad anser ljudälskarna vara perfekt ljud?” Svaret från Sony via Signature Series är återgivning av de finaste ljuddetaljerna. Sony letade efter en återgivning som skulle vara så mäktig att lyssnarna skulle uppleva ljudet så intimt att de skulle kunna urskilja temperaturen och känna luften. Målet var att leverera ljudets finaste detaljer – från ögonblicket före framträdandet börjar, till andetaget före sången börjar, till den sista övergången mot tystnad. Ljudbilden i Signature Series ger en sådan fysisk upplevelse att lyssnarna känner sig omslutna i det stereofoniska breda och djupa ljudet.

Sony, som har byggt upp en musikkultur kring hörlurar, hade visioner om att återge ljudets finaste detaljer med en minimal komponent. Vi arbetade hårt med att mobilisera den långa bakgrunden med analog och digital teknik från Sony för att återge högkvalitativt ljud och utforma ett sortiment med produkter som skulle öka ljudkvaliteten. Vårt huvudsakliga mål var att förvandla upplevelsen så att användaren inte enbart skulle lyssna på musiken, utan faktiskt också känna den. 

 Väsentlig design för oslagbar ljudkvalitet

Designens drivkraft var ljud av toppkvalitet helt utan brus. Material valdes utifrån deras akustiska egenskaper. Höljet formades för optimal ljudöverföring. Till och med kretskortets signalväg bestämdes utifrån kravet på ljud. Vi gick tillbaka till grunden och letade efter den optimala formen, materialen och bearbetningen för ljudet, helt utan hänsyn till priset. Vi fokuserade också på de element som bidrar till fantastisk ljudkvalitet och använde en design som gjorde egenskaperna rättvisa. Samtidigt eliminerade vi allt överflödigt för att skapa en enkel, ikonisk design som skulle ge förstklassig ljudkvalitet. 

Bort med förutfattade meningar om design

För att kunna leverera en ännu bättre ljudkvalitet än den i våra tidigare avancerade modeller blev hela designteamet tvunget att omvärdera våra fördomar om vad ”bra design” innebär och byta fokus. Tekniker och designer samarbetade från det första stadiet i utvecklingen för att få fram viktiga strukturer, former och idéer för att uppnå en hög ljudkvalitet. Det innebar en hel del ansträngning, men det var en oumbärlig del av processen.

Tomoaki Takuma, Chief Art Director

Design med inspiration från vinden

MDR-Z1R

För MDR-Z1R fokuserade vi höljets design fast beslutsamt för att återge en ljudbild nära originalet. Höljet har en betydande påverkan på ljudkvaliteten och kan skapa oönskad resonans eller distorsion. Vi började om från början för att utforma ett hölje som skulle minska resonansen i möjligaste mån. Det var bilden av ett uppblåst segel som gav oss den sista pusselbiten. Vi koncentrerade oss på att utforma ett hölje som liksom tyg naturligt skulle fånga upp ljudtrycket som genererades av membranet. Det konceptet förde oss naturligt till höljets flytande, organiska välvda design. Den enkla, mjuka kurvan minskar så mycket vibration och eliminerar så mycket resonans som möjligt.

Strukturen med ett dubbelt hölje med en ogenomtränglig akustisk resistor och trådnätsskydd kontrollerar luften som flödar genom höljet för att återge det naturliga ljudets fulla vidd. Förutom att den här kombinationen återger fantastiskt ljud bidrar den även till det tysta omgivningsljud som vi letade efter.

bild på MDR-Z1R
bild på MDR-Z1R
bild på MDR-Z1R
bild på MDR-Z1R
Mönster från verkligheten

En annan funktion i MDR-Z1R är möjligheten att återge en superhög ljudfrekvens på 120 kHz. För att göra funktionen så bra som möjligt introducerade vi en ny design för skyddet framför membranet, komponenten som producerar ljud. Under designprocessen insåg vi att det skulle bli svårt att återge kvaliteten i högupplöst ljud vid 20 kHz eller högre med en enkel och tålig skyddsform. Vi experimenterade med flera utformningar och letade efter ett perfekt skydd som skulle återge ljudets minsta variationer på ett verklighetstroget sätt. Det resulterade i en Fibonacci-sekvens, ett mönster som hela tiden förekommer i naturen. Det här skyddsmönstret återger de avsedda ljudegenskaperna jämnt vid alla frekvenser. Det är tillverkat av styvt harts för att uppnå både tunnhet och styrka och minimera skyddets ljuddämpning vid högupplösta frekvenser.

MDR-Z1R är utformad för överlägsen ljudkvalitet, men även passformen är viktig. Örondynorna är klädda med mjukt fårskinn så att du får det bekvämt och torrt kring öronen, och de är profilerade utifrån ergonomisk utformning för en bekväm passform. 

Inte bara en fantastisk ljudupplevelse, utan även en bra historia

Det finns inga designknep i Signature Series. Vartenda element finns med för sin funktion. Vi gjorde så för att användarna skulle förstå hur bra ljudkvaliteten är, och varför, genom att bara titta på produkten. Vi vill att användarna ska njuta av den här oöverträffade ljudkvaliteten tillsammans med den unika historien som finns bakom produkten.

Shogo Yashiro, Art Director

Förmedlar ljudets flöde med form

NW-WM1Z

Efter en tillbakablick på Walkman® med en ny satsning på förstklassig ljudkvalitet gick vi tillbaka till ritbordet för att på nytt konfigurera kretskortet och omdesigna höljets material för NW-WM1Z. För att uppnå ännu bättre ljudkvalitet la vi betoningen på ett ljudflöde som skulle skapa minsta mängd brus. För att minimera bruset konfigurerade vi insidan så att den skulle rikta signalen direkt från enhetens minne till det övre hörlursuttaget. Den här konfigurationen av kretskortet återspeglas tydligt i den unika placeringen av de två hörlursuttagen på varje sida om det övre höljet. Det ledde till en framträdande design som inte bara förkroppsligar ljudets direkta flöde, utan som även gör det enklare för användaren att hålla i enheten och skyddar knapparna mot stötar och skakningar. 

bild på NW-WM1Z
bild på NW-WM1Z
bild på NW-WM1Z
bild på NW-WM1Z
Stabilt som ett metallblock

Vi var särskilt noggranna när vi valde material för höljet till NW-WM1Z. Vi har använt syrefri koppar för att få fram bästa möjliga akustik. Bearbetningen av snittytan markerar stabiliteten hos den noggrant utvalda metallen. Vi har rundat hörnen så att höljet blir mer skraptåligt och hållbart. NW-WM1Z-enhetens hölje är guldpläterat, vilket gör att materialets skönhet kommer till sin rätt. Materialet är känt för att producera ljud med hög kvalitet.

Vi har också utvecklat ett nytt användargränssnitt med en analog mätare som visar volymnivå samt en spektrumanalysator som visar ljudfrekvensen. Även volymmätarens skala visas detaljerat så att användarna även ska kunna se det förstklassiga ljudet.

Vi går tillbaka till första generationens Walkman®

Vi återvände dit allt började, med det banbrytande konceptet för bärbar musik från Sony: första generationens Walkman®. Detta för att skapa nytt värde med NW-WM1Z genom att leta efter en uppfräschning av det ultimata inom bärbar ljudkvalitet till modern lyssning. Ljudkvalitet kom i främsta rummet, och jag tror att vi absolut uppnådde målet med den här nya modellen.

Tanaka, designer 

Vägg som eliminerar distorsion och vibration

TA-ZH1ES

TA-ZH1ES är en stationär hörlursförstärkare som är speciellt utformad för att förbättra våra hörlurars prestanda. För att helt eliminera distorsion i de elektriska kretsarna måste ett hölje stödja och skydda kretskortet ordentligt. Vi uppnådde det med ett hölje i aluminium med en tjocklek på upp till 12 mm, som sömlöst pressats med strängsprutning för en extrem tålighet som garanterar förstklassig ljudkvalitet utan distorsion. Den övre plattan är tillverkad av en kombination av aluminium och stål med små fördjupningar på ytan för att kontrollera onödig resonans. Ett utrymme är öppet kring den övre plattan, vilket markerar sidohöljets imponerande tjocklek och dessutom avges värme. 

bild på TA-ZH1ES
bild på TA-ZH1ES
bild på TA-ZH1ES
bild på TA-ZH1ES
På jakt efter en design för bästa möjliga hölje

Resultatet av vår strävan efter förstklassig ljudkvalitet helt utan distorsion blev det sömlösa höljet i aluminium. Istället för att borra hålen för hörlursuttagen från insidan enligt traditionen utgick vi från utsidan av den tjocka aluminiumfrontplattan med bara en minimal fördjupning kring uttagen. På så sätt markeras materialets soliditet och höljet får ett estetiskt uttryck.

Kopplar samman autentiskt ljud och användbarhet

Hur kan vi hjälpa användarna att intuitivt hantera en form och layout som först och främst har skapats för att uppnå fantastisk ljudkvalitet? Det var centralt under utvecklingen av en design för Signature Series. Designen synkroniserar viktiga funktioner med användbarhet för att uppnå en produkt med vilken användarna kan få förstklassig ljudkvalitet på ett riktigt bekvämt sätt.

Deguchi, designer

Välkommen till Signature Series, den ljudupplevelse som Sony har upptäckt under sin strävan att glädja äkta ljudälskare som vill ha perfekt ljud.