Ett bra val för örat och miljön

Ljudteknik för framtida generationer

Ljudprodukter från Sony är konstruerade för förstklassigt ljud, med miljön i åtanke.
I och med Green Management 2025-målen siktar vi på att minska användningen av ny plast i alla våra produkter och förpackningar.

Återvunna material i produkter

Vi tar ljud och miljö på allvar

I produkter från Sony Home Audio, som soundbarer och högtalare, används återvunnen plast för att minska mängden ny plast.
Valet av material påverkar framför allt ljudkvaliteten, så vi har lagt flera år på att utveckla en unik, återvunnen plast som är både miljöanpassad och leder ljud på ett sätt som möjliggör högkvalitativa ljudprodukter.

Utveckling av återvunnen plast

Vi utvinner vår återvunna plast ur skivor och vattenkylarflaskor.
Filmer och beläggningar avlägsnas från plasten som ska återvinnas och blir basmaterialet. Vi ville inte kompromissa med ljudkvaliteten och testade mängder av kombinationer för att hitta den bästa lösningen för våra ljudprodukter.

[1] Skivor  [2] Vattenflaskor  [3] Strimling  [4] Återvunnen polykarbonatplast  [5]  Blandning med ny plast och andra tillsatser  [6] Pellets

Bild av en soundbar ovanför två stapeldiagram som visar att användningen av ny plast har minskat med 45 %.
Mindre ny plast i soundbarer

Våra nya soundbar har komponenter av återvunnen plast. Därför innehåller den ca 45 % mindre ny plast än tidigare modeller.

[1] tidigare modell [2] ny modell

Mot en framtid med mer återvunnen plast

Vi använder återvunnen plast både utanpå och inuti många av våra ljudprodukter. Vi fortsätter att forska kring och utveckla nya sätt att använda återvunnen plast så att vi kan skapa produkter med förstklassigt ljud samtidigt som vi stöder initiativ för miljön.

Bilder av ljudprodukter. Översta bilden visar en soundbar, mittenbilden visar bärbara trådlösa högtalare och understa bilden visar en AV-mottagare.
Tyg tillverkat av återvunna material

Tyget som används i HT-AX7 har återvunnits från PET-flaskor.
Materialet har noggrant valts ut för optimal ljudkvalitet, design, struktur och färg.

Miljöanpassade förpackningar

Vi arbetar med att minska mängden plast i förpackningarna genom att utnyttja återvunna pappersmaterial till exempelvis dämpande skydd och inlägg samt genom att använda pappersbaserade handtag.

Mindre ny plast i nya soundbarkartonger

Förpackningskartongen till vår nya soundbar består av 65 % mindre ny plast än den tidigare modellen. Eftersom vi även har minskat utskrifterna används 65 % mindre bläck. Vårt mål är att skapa förpackningar som är både miljöanpassade, slitstarka och eleganta utan att kompromissa med funktionaliteten.

[1] tidigare modell [2] ny modell

Bild som visar en förpackningskartong till en soundbar och två stapeldiagram som visar att 65 % mindre ny plast används.
Bild av naturliga förpackningsmaterial till vänster och en förpackning från Sony till höger.
Original Blended Material från Sony

Vi fortsätter att öka användningen av vårt miljöanpassade pappersmaterial, Original Blended Material, i förpackningen till HT-AX7. Original Blended Material är ett miljöanpassat papper tillverkat av bambu, sockerrörsfibrer och återvunnet papper.

Intervju med utvecklaren

Porträtt av Yuko Fujihira som blir intervjuad.
Yuko Fujihira

Sony Corporation, Home Entertainment & Sound Products Business Group,
Acoustic Design Division, Design Dept. 2

Vi har arbetat med användningen av återvunnen plast inom hemmaljud sedan 2010. Vi har förbättrat prestandan för att komma upp i samma nivå som ny plast och arbetat med designaspekter så att den återvunna plasten faktiskt kan användas i produkter. År 2016 utvecklade vi en återvunnen plast med hög ljudkvalitet som används i interna komponenter i våra produkter.

 Vi behövde dock utöka användningsområdet ytterligare för att använda återvunna plaster i större skala. Materialet som vi nyligen har utvecklat är brandhämmande. Under utvecklingsprocessen ville vi undersöka hur nära vi kunde komma ljudkvaliteten i de material som vi tidigare använde. Genom att undersöka många konfigurationer, utveckla massvis med prototyper och utföra hållbarhetstester, kunde vi skapa ett material som uppfyllde kraven för ljudkvalitet och fysiska egenskaper för produkten.