Vidvinkelporträtt av en kvinna på strand i skymningen

Varieté

Terry Donnelly

Många proffs börjar som generalister som fotograferar alla möjliga motiv, men de flesta landar sedan i en specialisering. Så är inte alltid fallet. Ta Terry Donnelly – en Sony Alpha-användare som fotograferar motiv som varierar från arkitektur och sport till kommersiellt och naturliv. Trots sina varierande specialiseringar så har han lyckats utmärka sig i dessa olika genrer och fått klienter och flera priser längs vägen. Det är en framgångshistoria som baseras på något enkelt men avgörande – hans kärlek till att skapa fantastiska bilder.

terry donnelly sony alpha 9 vidvinkelporträtt av en kvinna i en bröllopsklänning som står i en lada

© Terry Donnelly | Sony α9 | FE 12-24mm f/4 G | 1/40s @ f/4.0, ISO 1000

”Jag har alltid haft många intressen, fotografiskt, och det har följt med mig när jag utvecklat en professionell karriär. Jag ville inte ge upp någonting och det fungerar inte för vissa, men jag skaffade mig olika kompetenser på olika jobb. Det gjorde det enkelt för mig att hoppa från en typ av jobb till ett annat. Om jag arbetar för en nyhetsbyrå så kan jag ge dem bilden de vill ha. Är jobbet att fotografera hotellinteriörer så kan jag snabbt plocka fram den stilen också.
terry donnelly sony alpha 9 rugbyspelare springer snabbt med bollen

© Terry Donnelly | Sony α9 | FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/3200s @ f/2.8, ISO 200

Trots att Terrys motiv är varierande så utmärks de av en gemensam estetik. ”Trots att jag jobbar med väldigt olika ämnen och kompetenser, så är kärnvärdet fortfarande detsamma – att skapa någonting som har konstnärligt värde”, förklarar han. Kompositionen är det viktigaste för Terry eftersom den hjälper honom att uppnå detta. ”Oavsett motiv vill jag erbjuda en annorlunda synvinkel, någonting slående. Det kan innebära att fotografera från en ovanlig höjd eller vinkel eller att välja ett vidvinkels- eller teleobjektiv. Sedan ser jag till att fylla ramen för att få avsedd effekt.”

terry donnelly sony alpha 9 porträtt av en kvinna som lutar sig mot ett pianokeyboard

© Terry Donnelly | Sony α9 | FE 35mm f/1.4 ZA | 1/200s @ f/1.4, ISO 125

Någonting annat som Terry alltid tillämpar i sina bilder är ”tydlig separation, så att motivet sticker ut från omgivningarna”. Han uppnår detta på flera olika sätt, exempelvis genom sitt val av objektiv, fotograferingsposition, hur motivet är belyst eller genom att använda en stor bländare för att få oskärpa i bakgrunden och isolera motivet.

terry donnelly sony alpha 7RII iron man-staty vid havsstranden på natten

© Terry Donnelly | Sony α7R II | 25s, ISO 50

På dessa sätt kan jag skapa en bra bild även med det mest banala motiv.

När han fotograferar olika motiv känns hans arbete fräscht och han kan överföra kunskaper från en disciplin till en annan. ”Det är omöjligt att inte ta med sig insamlad kunskap från ett motiv till ett annat”, förklarar Terry. ”Därför tillämpar jag tekniker för landskapsfotografi när jag fotar arkitektur, och metoder för att fotografera interiörer när jag tar porträtt. I slutändan ser jag att samma kärnvärden fungerar för flera olika stilar.”

terry donnelly sony alpha 9 gymnast hoppar blundande genom luften

© Terry Donnelly | Sony α9 | FE 85mm f/1.4 GM | 1/2500s @ f/1.4, ISO 1000

En fotograf som arbetar med flera olika genrer behöver förstås en kamera som kan anpassas till i stort sätt alla situationer. Terry använder i första hand α9-kamerahuset, men även en α7R III om klienten vill dra fördel av den högre upplösningen. ”I α9 finns allt jag behöver och jag kan förlita mig på den till fullo. Exempelvis finns bildserieläget med 20 bps som gör att jag kan fånga det perfekta uttrycket i en atlets ansikte, samt AF-systemet som kan hålla ett rörligt motiv i fokus i varje bild. Det handlar inte längre om att önska att den bästa posen blir skarpast – eftersom alla blir det!” Eftersom Terry kan lita på det klassledande AF-läget hos α9, kan han fotografera med bredare bländare och få den motivseparation som kännetecknar hans arbete.

terry donnelly sony alpha 9 rugbyspelare blir tacklad av motståndaren, storleksjusterad

© Terry Donnelly | Sony α9 | FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/2000s @ f/2.8, ISO 320

Han har även gått över till att använda den tysta slutaren hos α9 och åberopar främst förmågan att kunna fotografera golfares baksving. Detta går inte att göra med en DSLR-kamera om man inte vill kastas av banan. ”När det gäller ISO-prestandan så kan jag pressa den högre än någonsin för att få den slutartid jag vill ha. Sedan är det kamerahusets bildstabilisering som, i andra änden av slutartidsskalan, gör det enkelt att lägga till rörelseeffekter som panorering.”

terry donnelly sony alpha 9 3 rugbyspelare i ett bråk på planen

© Terry Donnelly | Sony α9 | FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/3200s @ f/2.8, ISO 320

Slutligen säger Terry att sökaren och den bakre skärmen hos α9 har gjort stor skillnad för hans sätt att arbeta.

Det är helt fantastiskt att kunna se bilden innan jag tar den. Det hjälper mig att arbeta snabbare och mer intuitivt än någonsin, men det innebär också att jag får ett starkare band till motivet eller klienten som jag arbetar med. Till skillnad från när jag arbetade med DSLR måste jag inte längre trycka på uppspelningsknappen för att se att exponeringen är som jag vill ha den. Nu räcker det med att titta på klienten eller det jag fotograferar och jag kan behålla kontakten, vilket är vad bra fotografering handlar om, oavsett motiv.

Produkter i fokus

Terry Donnelly

Terry Donnelly | UK

"Även om jag fotograferar olika genrer hittar jag en korsning av färdigheter mellan dem som gör mitt arbete starkare”

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant