Varieté

Terry Donnelly

Många proffs börjar som generalister som fotograferar alla möjliga motiv, men de flesta landar sedan i en specialisering. Så är inte alltid fallet. Ta Terry Donnelly – en Sony Alpha-användare som fotograferar motiv som varierar från arkitektur och sport till kommersiellt och naturliv. Trots sina varierande specialiseringar så har han lyckats utmärka sig över dessa olika genrer och vunnit klienter och flertalet priser längs med vägen. Det är en framgångshistoria som baseras på en enkel men väsentlig sak – hans kärlek till att skapa fantastiska bilder.

terry donnelly sony alpha 9 vidvinkelporträtt av en kvinna i en bröllopsklänning som står i en lada

© Terry Donnelly | Sony α9 | FE 12-24mm f/4 G | 1/40s @ f/4.0, ISO 1000

”Jag har alltid haft många intressen, fotografiskt, och det har följt med mig genom utvecklingen av en professionell karriär. Jag ville inte ge upp någonting, men medan det inte fungerar för vissa så innebar det för mig att jag plockade upp olika kompetenser från olika arbeten. Det gjorde det enkelt för mig att hoppa från en till en annan. Om jag arbetar för en nyhetsbyrå så kan jag ge dem den bilden de vill ha. Är det ett jobb att fotografera hotellinteriörer så kan jag snabbt plocka fram den stilen också.”

terry donnelly sony alpha 9 rugbyspelare springer snabbt med bollen

© Terry Donnelly | Sony α9 | FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/3200s @ f/2.8, ISO 200

Trots att Terrys motiv är varierande så definieras de av en gemensam esteticism. ”Trots att jag tittar på väldigt olika ämnen och kompetenser, så är kärnvärdet fortfarande detsamma – att skapa någonting som har konstnärsmerit,” förklarar han.

Kompositionen är det viktigaste för Terry eftersom den hjälper honom att uppnå detta. ”Oavsett motiv så vill jag erbjuda en annorlunda synvinkel,” säger han. ”Någonting slående. Det kan innebära att fotografera från en ovanlig höjd eller vinkel eller att välja ett vidvinkels- eller teleobjektiv. Sedan ser jag till att fylla ramen så att den får genomslag.”

terry donnelly sony alpha 9 porträtt av en kvinna som lutar sig mot ett pianokeyboard

© Terry Donnelly | Sony α9 | FE 35mm f/1.4 ZA | 1/200s @ f/1.4, ISO 125

Någonting annat som Terry alltid tillämpar i sina bilder är ”bra separation så att motivet sticker ut från omgivningarna.” Han uppnår detta på flera olika sätt, exempelvis genom sitt val av objektiv, fotograferingsposition, hur motivet är belyst eller genom att använda en stor bländare för oskärpa i bakgrunden och med motivet isolerat.

terry donnelly sony alpha 7RII iron man-staty vid havsstranden på natten

© Terry Donnelly | Sony α7R II | 25s, ISO 50

”Jag finner att dessa saker kan skapa en bra bild från de mest banala motiven.”

Genom att omfatta olika motiv hålls hans arbete fräscht och det låter honom överföra kunskaper från en disciplin till en annan. ”Det är omöjligt att inte ta med sig insamlad kunskap från ett motiv till ett annat,” förklarar Terry. ”Så jag finner att jag tillämpar samma landskapstekniker för arkitekturarbete, eller metoder för att fotografera interiör i porträttarbete. I slutändan ser jag att samma kärnvärden fungerar över flera olika stilar.”

terry donnelly sony alpha 9 gymnast hoppar blundande genom luften

© Terry Donnelly | Sony α9 | FE 85mm f/1.4 GM | 1/2500s @ f/1.4, ISO 1000

Det är rättvist att säga att en fotograf som arbetar över olika genrer behöver en kamera som kan anpassas till i stort sätt alla situationer. Terry använder därför i första hand α9-kamerahuset, men även en α7R III om klienten vill dra fördel av den högre upplösningen.

”I α9 finns allt jag behöver och jag kan förlita mig på den till fullo,” säger han. ”Exempelvis finns bildserieläget vid 20fps som gör att jag kan fånga det perfekta uttrycket i en atlets ansikte, samt AF-systemet som kommer att hålla ett rörligt motiv i fokus i varje bild, så det handlar inte längre om att önska att den bästa poseringen är skarp – alla är det!” Terry menar att han kan lita på den klassledande AF hos α9 gör att han kan fotografera med bredare bländare och få motivseparationen som återspeglas i hans arbete.

terry donnelly sony alpha 9 rugbyspelare blir tacklad av motståndaren

© Terry Donnelly | Sony α9 | FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/2000s @ f/2.8, ISO 320

Han har även konverterats till att använda den tysta slutaren hos α9 och åberopar främst förmågan att kunna fotografera golfares baksving, vilket var någonting som inte gick att göra med en DSLR om du inte ville kastas av banan. ”I fråga om ISO-prestandan så kan jag pressa den högre än någonsin för att kunna få den slutartid jag vill ha. Sedan är det kamerahusets bildstabilisering som, på den andra sidan av slutartidsskalan, innebär att det är enkelt att lägga till rörelseeffekter så som panorering.”

terry donnelly sony alpha 9 3 rugbyspelare i ett bråk på planen

© Terry Donnelly | Sony α9 | FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/3200s @ f/2.8, ISO 320

Slutligen säger Terry att sökaren och den bakre skärmen hos α9 har gjort stor skillnad på hans sätt att arbeta.

”Det är helt fantastiskt att kunna se bilden innan du tar den. Det hjälper mig att arbeta snabbare och mer intuitivt än aldrig förr, men det innebär också att jag får ett starkare band till motivet eller klienten som jag arbetar med. Till skillnad från när jag arbetade med DSLR måste jag inte längre trycka på uppspelningsknappen för att se att exponeringen är som jag vill ha den. Nu räcker det med att titta på klienten eller det jag fotograferar och jag kan hålla den kopplingen, vilket är vad bra fotografering handlar om, oavsett hur motivet ser ut.”

Produkter som förekommer i den här artikeln
ILCE-9
α9 – spegellös fullformatskamera med staplad CMOS-sensor

ILCE-9

ILCE-7RM2
α7R II med bakbelyst fullformatsbildsensor

ILCE-7RM2

SEL1224G
FE 12-24mm F4 G

SEL1224G

SEL35F14Z
Distagon T* FE 35 mm f1,4 ZA

SEL35F14Z

SEL85F14GM
FE 85 mm f1,4 GM

SEL85F14GM

SEL400F28GM
FE 400 mm f2,8 GM OSS

SEL400F28GM

Terry Donnelly
Alpha Universe

Terry Donnelly

UK

Trots att jag fotograferar olika genrer inom fotografering hittar jag en länk mellan kompetenser mellan dem som gör mitt arbete starkare. Jag har alltid gillat olika fotograferingsgenrer och tror mycket på att vi ska ta fotografier av sådant vi njuter mest av, för det är så vi växer.

Visa profil


x