Res lätt. Fånga ögonblick. 

Petar Sabol

Fotografen Petar Sabol är bevis på det inte är en kompromiss att använda en bridgekamera. Petars bilder visar att det faktiskt finns flera fördelar.

Tänk på naturfotografer och få omedelbart upp bilder av stora kameror och ännu större objektiv. Den kroatiska fotografen Petar Sabol är inget undantag. Men, under ett två-dagars besök i Pusztaszer i Ungern bytte Petar ut sin vanliga utrustning till den mindre, och mycket lättare, Sony RX10 IV.

”Det kändes konstigt för mig att använda en relativt liten kamera, men med så stort zoomintervall. RX10 IV har ett objektiv motsvarande 24-600 mm, vilket är fantastiskt att ha i en kamera. Det innebär att om jag vill resa lätt så är detta kameran jag tar med mig. Jag kan fotografera landskap med zoomens vidvinkelobjektiv och samtidigt ha ett objektiv motsvarande 600 mm för naturliv och det är fantastiskt.” 

petar-sabol-sony-rx10IV-close-up-of-insect-being-held-in-birds-beak

© Petar Sabol | Sony RX10 IV | 1/640s @ f/5.6 ISO 2500

Objektivet hos Sony RX10 IV är imponerande, men det är inte den enda funktionen som överraskade Petar. Mycket av tekniken i Sonys Alpha-kameror går även att hitta i RX10 IV.

”Kameran delar många saker med Alpha-kamerorna. Jag blev genast bekant med funktionerna den har. Den är väldigt lätt att konfigurera och man kan börja använda kameran direkt.”  

Teleobjektiv är det uppenbara kravet för naturfotografer, men det finns andra funktioner som är mindre synliga och gömda inuti kameran. En av dessa är bildtagningsintervallet. Ju snabbare kameran är på att ta bilder, desto större är chansen att fotografen fångar ett magiskt ögonblick. 

petar-sabol-sony-rx10IV-two-white-birds-flying-asymmetrically-against-blue-sky.

© Petar Sabol | Sony RX10 IV | 1/1250s @ f/4.0 ISO 200

”En av mina favoritbilder jag har tagit med RX10 IV är av två vita fåglar som flyger med vingarna åt motsatt håll. En fågel har vingarna uppåt medan den andras pekar nedåt. Bilden blev möjlig på grund av 24fps bildtagningsintervall i RX10 IV. Det lät mig fånga det perfekta ögonblicket. Jag har fler bilder i det ögonblicket, men de är inte lika synkroniserade som den bilden. Jag fångade precis rätt millisekund.”

Det är en sak att fotografera vid 24fps, men att kunna autofokusera objektivet vid fotografering i den hastigheten är något helt annat.

petar-sabol-sony-rx10IVa-bird-pulls-a-fish-out-of-the-water-having-just-caught-it

© Petar Sabol | Sony RX10 IV | 1/500s @ f/4.0 ISO 100

”Det är en mycket, mycket hög träffsäkerhet ifråga om bilder som är precist fokuserade, även vid fotograferande med 24fps. Autofokus är väldigt responsivt och jag var imponerad över hur snabbt den låser in sig på objekt, exempelvis i bilden jag tog av två skedstorkar i luften. Kameran kan sedan följa fåglarna riktigt bra och om ett annat objekt letar sig in i bildramen och stör – till exempel några grenar – följer AF fortfarande trots dessa. Den fortsätter vara låst på objektet. Du känner dig kraftfull med den här kameran.”

Det är bildkvaliteten som är viktigast när allt är sagt och gjort. Tack och lov producerar den 1" stora 20,4-megapixelsensorn i hjärtat på RX10 IV inte bara en bra upplösning, utan även imponerande dynamisk räckvidd som ger maximal skärpa både på ljusa och mörka områden.

petar-sabol-sony-rx10IV-bird-holding-a-roach-in-its-beak-close-up

© Petar Sabol | Sony RX10 IV | 1/500s @ f/4.0 ISO 100

”Jag är van vid att ha 42 megapixlar i α99 och α7R III, men 20 megapixlar är jättebra, speciellt i kombination med zoomens räckvidd. Den extra zoomen innebar för mig att jag inte måste beskära lika mycket, så 20 miljoner pixlar är bra. Även när jag använder högre ISO-känslighet så är bildkvaliteten fortfarande riktigt bra. Jag är väldigt imponerad med sensorns prestanda när den jämförs med större, full frame-sensorer som jag har använt tidigare.”

RX10 IV fångar inte bara avlägsna objekt, utan objektivet är även utmärkt för att fotografera närbilder, någonting som Petar använde till sin fördel när han fotograferade trollsländor.

petar-sabol-sony-rx10IV-close-up-of-dragonfly-perched-on-the-end-of-a-twig

© Petar Sabol | Sony RX10 IV | 1/125s @ f/5.6 ISO 640

”Kameran har fantastisk närbildsförmåga. När du tittar nära kan du verkligen se de små detaljerna – i fasettögon ser du alla de små ögonen som prickar. I några av mina bilder av trollsländor hade jag kunnat gå ännu närmare objektet, men jag valde att lämna lite plats runt objektet för att bilden skulle bli mer iögonfallande.” 

petar-sabol-sony-rx10IV-butterfly-sitting-on-the-end-of-a-curled-leaf-stem

© Petar Sabol | Sony RX10 IV | 1/30s @ f/8.0 ISO 125

”Fjärilen är faktiskt jätteliten och fotograferad vid 600 mm, men jag kom så nära att det nästan är som att använda ett makroobjektiv. Jag kunde få ett bra djup för att få hela fjärilen i fokus, samtidigt som bakgrunden var suddig så att den inte distraherar dig från att titta på objektet.” 

Generellt finner Petar att RX10 IV är en bra kamera för naturfotografering och han kommer överväga att ta med sig den i sällskap med sin α7R III. ”Du får nästan ett DSLR-resultat i en kamera utan att behöva byta objektiv.” 

 Produkter i den här artikeln 
DSC-RX10M4
RX10 IV med 0,03 s. AF/25x optisk zoom
Petar Sabol
alpha universe

Petar Sabol

Kroatien

Jag försöker alltid göra mina bilder bättre, oavsett hur lång tid det tar och hur mycket arbete det kräver. Varje enskild ingrediens måste vara där; ljus, komposition, ögonblick, berättelse och teknisk perfektion. På så sätt flyttar jag gränserna ytterligare och njuter av skapandeprocessen.

Visa profil


x