frederic schlosser sony alpha 7RM3 dam som kör en mercedes

Ljusets hastighet

Frederic Schlosser

”Varför jag började fotografera bilar?” skrattar Frederic Schlosser när vi frågar. "Ärligt talat tänkte jag att om jag till exempel fotograferade en Lamborghini kunde jag få sitta i den en stund! Och sedan har det bara fortsatt.”

frederic schlosser sony alpha 7RM2 bild på en mercedes-bils front med lång exponering

© Frederic Schlosser | Sony α7R II + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/20s @ f/8.0, ISO 320

Även om han också tar mer traditionella bilder är den stil som Frederic blivit känd för helt fokuserad på stämning. ”Jag jobbar mycket med reklam och visst vill kunderna att deras produkter ska visas upp, men det som inspirerar mig och det kunderna efterfrågar är stämningen. I en perfekt bilbild är inte bilen själva mittpunkten utan en del av scenen. Det handlar om att visa en livsstil som du vill vara en del av; bilar ska köras och upplevas. Om de bara står där är det inte lika spännande.

Att fånga stämningen handlar om att arbeta snabbt och dra nytta av ljus och väder när han hittar det, vilket innebär att Frederic har kommit att förlita sig på de små och lätta Sony Alpha-husen med sina starka och kraftfulla funktioner. Han använder en kombination av Alpha 7R, 7R II och 7R III. ”Till många av mina reklambilder brukade jag använda en mellanformatskamera, men efter att jag gick över till Alpha kan jag reagera snabbare och jobba mer med uttrycket”, förklarar han.

frederic schlosser sony alpha 7R bild på gul bil tagen genom ett fönster

© Frederic Schlosser | Sony α7R + 24-70mm f/2.8 ZA SSM | 1/400s @ f/5.6, ISO 320

”Om du har en långsam kamera”, fortsätter Frederic, ”kan förberedelserna ta så lång tid att ögonblicket försvinner. Den gör det omöjligt att fotografera spontant. Jag kom nyligen hem från en fotografering i Barcelona där vi hade kanske två timmar med bra ljus på en plats, och var tvungna att göra tio olika tagningar. Men Alpha-husen har alla funktioner som behövs för att ta dessa bilder snabbt. De kommer igång direkt och autofokuset är perfekt. Med det dynamiska omfånget kan jag fånga detaljer i bilderna som hade varit omöjligt tidigare, och upplösningen ger mig alternativ från snäv beskärning till kraftig förstoring. Alla dessa funktioner ger mig ”slumpmässiga” ögonblick, som jag förut inte ens tänkte skulle fungera. Det är en kamera som ger dig fantastiska alternativ.”

Dessa ”slumpmässiga” ögonblick är något som Frederic har kommit att älska i sitt arbete, och han säger att ”ofullkomlighet är fullkomlighet. När jag började skulle allt vara perfekt, allt skulle vara planerat. Jag ville ha belysning på alla element, kameran stod på stativ … Men numera tycker jag att den här realismen ser bättre ut och så känner jag också när jag väljer platser.”

frederic schlosser sony alpha 7RM2 blå bil dramatiskt upplyst av solstrålar

© Frederic Schlosser | Sony α7R II + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/1600s @ f/2.8, ISO 200

Ett bra exempel på detta går att se i Frederics favorituppsättning bilder, som visar en blå BMW M2 under en bro i Los Angeles. ”Jag var i LA för ett jobb”, förklarar han, ”och jag har en vän som äger den bilen och vi fotograferade för skojs skull under bron i cirka två timmar. Det är mycket kontrast på platsen så bilen framträder tydligt bland former och skuggor och man ser hur kul föraren har.”

frederic schlosser sony alpha 7RM2 blå bil parkerad på vägen upplyst av solstrålar

© Frederic Schlosser | Sony α7R II + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/800s @ f/5.6, ISO 800

En annan uppsättning bilder visar en BMW i8 fotograferad i regn på natten. Objektivet täcks av defokuserade droppar som skär genom bilens rena linjer och fångar stämningen från den regniga natten. ”Folk tror att regndropparna är photoshoppade men alla bilder är fotograferade i en tagning”, förklarar han, ”och allt ljuset kommer från bilar som stannar till bakom oss eftersom de trodde att vi väntade vid trafiklyset! Det blev lite bråttom men det var väldigt skoj.”

frederic schlosser sony alpha 7R blå bil på en bro om natten i regnet

© Frederic Schlosser | Sony α7R + 24-70mm f/2.8 ZA SSM | 10s @ f/10, ISO 160

Frederic anser att α7R-serien är nödvändig för att ta bilder som denna. ”När jag har en situation som BMW i8 på bron, vill jag inte tänka på att kameran kan ta skada av regnet, utan vill bara ta min bild. Kameran ska bara fungera och med Alphas väderskydd har jag aldrig haft några problem.”

frederic schlosser sony alpha 7RM3 mercedes-bil som parkerats i skogen i gryningsljus

© Frederic Schlosser | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/100s @ f/3.2, ISO 320

En annan av hans favoritfotouppsättningar är den av Mercedes-Benz EQC, med utsikt mot solen när den går upp över den svenska kusten. Stämningen är återigen perfekt för kampanjen. ”Det här var den första helt elektriska bilen från Mercedes och mottot var att det var början på en ny era. Så vi fotograferar mot ljuset och tävlar mot klockan för att få den stämningen … 10 eller 15 minuter med perfekt ljus. Då går det inte att spilla tid på att titta på kameran. Men med Alpha 7R-serien förlorar du inte det rätta ögonblicket och den fungerar i alla situationer.”

Produkter i fokus

Frederic Schlosser

Frederic Schlosser | Germany

”Driven av det perfekta ögonblicket”

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant