Som en fortsättning av G Master-objektiven har Sony lanserat FE 12-24mm f/2.8 G Master, vilket är det bredaste f/2.8-zoomobjektivet*.
Den helt nya designen har tre XA-element (Extreme Aspherical) för enastående upplösning tillsammans med två super ED och tre ED-glaselement som ger hög upplösning från hörn till hörn och vacker bokeh. Fyra XD Linear-motorer (Extreme Dynamic) ger snabbare och mer exakt fokus än konventionella objektiv för både foto och video. Hyllade landskapsfotografer och Sony Imaging-ambassadörerna Michael Schaake och Albert Dros var vänliga nog att prova objektivet innan det släpptes och berätta vad de tyckte. Albert Dros ”Förhållandena i Nederländerna var perfekta och gjorde det möjligt för mig att prova objektivet under många olika förhållanden och i olika scenarier. Jag tog min pålitliga Alpha 7R IV och började utforska.”
Jag började med detta fina kvarter i Amsterdam som var helt tomt och nedstängt på grund av Covid och det är ett bra exempel på hur 12mm kommer till sin rätta. Objektivets skärpa, speciellt i kanterna, är otrolig.
”Jag besökte det vackra stadshuset i Nieuwegein. Det är en mycket modern byggnad både inne och ute och jag tyckte att det var den perfekta modellen för några vidvinkelbilder. En funktion som jag tycker är användbar i dessa situationer är den utfällbara skärmen på min Alpha 7R IV. Ibland går jag omkring, tittar på skärmen och vrider kameran tills jag ser en komposition jag gillar.”
”När prognosen visade stormigt väder begav jag mig ut till landet och försökte fånga dramatiska skyar. För den här väderkvarnsbilden tog jag en snabb (handhållen) panoramabild. Det inkommande ovädersmolnet speglar exakt den lilla strömmen i förgrunden. Det jag verkligen gillade med bilden är att det liknar ett fisheye-perspektiv på grund av panoramat.”
”När stormen bedarrade lyckades jag få den här bilden av ett fält med vallmo när solen skulle gå ner.”
”Vi hade några vackra morgnar och jag lyckades gå upp kl. 03.00 och bege mig till skogen, vilket är en av mina favoritplatser att fotografera. Vanligen använder jag ett mycket mindre objektiv i dessa situationer men jag var ivrig att prova 12-24mm och att tvinga mig att använda det gav riktigt intressanta resultat.”
Ibland använder jag en teknik som kallas för ”focus stacking” som tar mig mycket nära motivet och använder flera bilder med olika fokuspunkter för att få hela bilden i fokus. Den här bilden var en kombination av tre bilder tagna med f/22 och jag lyckades få perfekt skärpa i hela bilden.
”Sist men inte minst lyckades jag fotografera stjärnhimlar. Det är nästan omöjligt att fånga Vintergatan i Nederländerna generellt eftersom det är ljusföroreningar överallt. Men på vissa platser är den relativt låg.
”Den största utmaningen var att jag valt årets längsta dag då det inte ens finns riktigt mörker!”
Den här bilden togs helt öppen med f/2.8 och jag var extra imponerad över stjärnornas skärpa. Något som är värt att nämna är att det röd-orange skenet vid horisonten inte kommer från solen utan är ljusföroreningar från staden.
Det här är mina första tankar i korthet:
Som du ser är f/2.8-versionen inte så mycket större än f/4-versionen
”Jag fick chansen att prova det nya 12-24mm f/2.8 G Master-objektivet i några dagar och noterade hantverket. Med en vikt på 847 gram är det inte lätt men det balanseras väl mot Alpha 7R IV i handen och med ett stort välvt främre objektiv hade jag inte förväntat mig det här!
”Det stora främre elementet gör det svårt att använda filter (även om det går att använda filter av gelatintyp). Med det sagt märkte jag inga reflexer eller ghosting, vilket säger mycket om den nya beläggningen Sony designat specifikt för detta objektiv.”
Den här bilden har ett kontrastrikt motiv fotograferat direkt in i solen. En liten solstjärna kan ses i vattnet och ingen reflex syns.
Jag fotograferade med olika brännvidder, från f/2.8 hela vägen ned till f/22 och jag märkte bara en något försämrad skärpa efter f/18, vilket var väntat. Vidöppen på f/2.8 var det knivskarpt och jag skulle inte tveka att fotografera så här i svag belysning.
”För den här bilden ville jag använda lång exponering för att göra vattnet mjukare och eftersom jag inte kunde använda ett ND-filter var jag tvungen att fotografera med f/22 (vilket jag vanligen undviker), men skärpan är fortfarande god.”
”Mitt huvudobjektiv för landskap är FE 16-35mm f/4 ZA OSS, som jag är mycket nöjd med, men den utökade vidvinkelsbrännvidden gav mig ett välkommet nytt perspektiv.”
”Sammantaget är jag mycket imponerad av det här objektivet och dess brännvidd inspirerade verkligen till kreativitet i scenerna jag fotograferade.” *Jämfört med utbytbara fasta f/2.8-zoomobjektiv för digitala fullformatskameror. Gäller juli 2020
”Jag är besatt av att få den perfekta bilden”
”Att befinna sig i ögonblicket och se den dramatiska skönheten i naturen kan vara en mycket inspirerande och väldigt personlig upplevelse. Genom att dela mina bilder hoppas jag kunna ta andra med mig på denna resa”