gustav kiburg sony alpha 7RM4 dimmigt landskap med en väderkvarn i gryningen

Testar linsadaptern LA-EA5

Gustav Kiburg

Sony LE-EA5 är en helt ny adapter, som utformats för optimal användning av objektiv med A-fattning på de nya kamerahusen med E-fattning. Resultatet blir ett snabbt och korrekt autofokus och kontinuerlig bildtagning i hög hastighet.

Tack vare den inbyggda motorn fungerar autofokuset även med objektiv med A-fattning som saknar detta, och du kan ändå utnyttja kamerans fasdetektering i fokalplanet. Alla de här egenskaperna ryms i en kompakt och elegant cylinderformad design.

sony le ea5 linsadapter

”Jag har älskat att använda Sony-kameror i flera år, men efter att jag gick över till kamerahus med E-fattning för några år sedan har min gamla Alpha 99 II legat och samlat damm i skåpet. Jag har samlat på mig ett antal objektiv under åren och även om jag gradvist ersatt dem i takt med att systemet med E-fattning växte, har jag sparat ett par. Det är 300mm f/2.8 SSM, som är ett av mina favoritobjektiv för vilda djur, och 70-200mm f/2.8 G SSM II, som är ett väldigt skarpt objektiv. Naturligtvis blev jag glad när Sony bad mig testa den nya LA-EA5-adaptern eftersom jag fick en ursäkt att damma av mina gamla objektiv och se om de var så bra som jag mindes dem.

sony alpha 9M2 med le-ea5-adapter och 70-200mm-objektiv med a-fattning

Sony Alpha 9 II med LE-EA5 monterad på 70-200mm f/2.8 G SSM II

Jag har vant mig vid hur snabbt jag får skärpa på min Alpha 9 II och 7R IV med FE-objektiven, men jag var nyfiken på att se hur kamerorna skulle hantera mina äldre objektiv med adaptern. Den första plats jag besökte var i en skog i närheten av Hulst. Det är en av mina favoriter och jag har varit där många gånger för att fotografera de vackra röda ekorrarna. Jag valde 300mm f/2.8 SSM monterad på min Alpha 7R IV. Det första som jag lade märke till med den nya adaptern var hur liten och bekväm den var, eftersom den inte har samma skrymmande underdel som de gamla adaptrarna.

gustav kiburg sony alpha 7RM4 röd ekorre som sitter på en gren

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + 300mm f/2.8 G | 1/1250s @ f/2.8, ISO 640

Jag placerade mig i närheten av en damm och det tog inte så lång tid innan ekorrarna dök upp, och efter att jag tagit några bilder glömde jag nästan bort att jag hade använt mitt gamla objektiv med A-fattning eftersom fokushastigheten och precisionen var så god. Jag var inte säker på hur ögonautofokus för djuren skulle fungera heller, men den lyckades fånga ekorrens ögon och varje bild var knivskarp. Jag föredrar att fotografera med kameran i handen eftersom det ger mig flexibiliteten jag behöver för att snabbt byta bildram, och den inbyggda stabiliseringen i kameran hanterade lätt alla små rörelser från mig.

gustav kiburg sony alpha 7RM4 röd ekorre som sitter med tassarna utsträckta

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + 300mm f/2.8 G | 1/400s @ f/3.2, ISO 800

En nyfiken fågel kom ned till dammen för att dricka!

gustav kiburg sony alpha 7RM4 fågel dricker från en damm i skogen

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + 300mm f/2.8 G | 1/640s @ f/2.8, ISO 800

Mitt nästa stopp var hamnen i Rotterdam. Där finns ofta många motorbåtar ute på vattnet och jag var ivrig att se om min gamla 70-200mm f/2.8 G SSM II skulle kunna följa ett rörligt motiv med bra skärpa.

gustav kiburg sony alpha 9M2 sekvens med motorbåtsbilder i hög hastighet

© Gustav Kiburg | Sony α9 II + 70-200mm f/2.8 G SSM II | 1/4000s @ f/4.0, ISO 400

Som du ser var det inget fel på autofokuset och efter att det hade låst sig på båten behölls skärpan korrekt.

Det sista objektivet som jag ville prova var mitt gamla Zeiss 16-35mm f/2.8 ZA SSM II, som var ett fantastiskt stycke glas. Jag måste erkänna att jag inte har saknat det så mycket eftersom mitt G Master 16-35mm f/2.8-objektiv är så skarpt, men jag gillade adaptern så mycket att jag ville se hur det fungerade.

gustav kiburg sony alpha solen lyser fram genom moln ovanför en stilla damm vid gryningen

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + 16-35mm f/2.8 ZA SSM II | 1/13s @ f/18, ISO 50

Min övergripande erfarenhet totalt sett av att använda LE-EA5-adaptern med mitt gamla objektiv med A-fattning var mycket positiv. Alla objektiv jag provade reagerade snabbt och gav mig exakt fokus. Det som överraskade mig mest var precisionen hos Eye-AF och AF-spårningen. För fotografer som fortfarande använder gamla objektiv med A-fattning är LE-EA5 en investering väl värd sitt pris! Observera

Produkter i fokus

Gustav Kiburg

Gustav Kiburg | Netherlands

”Dåligt väder är färgväder”

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant