Alpha Universe Story Detail
En liten värld

Marek Arcimowicz

Som äventyrsfotograf i några av världens mest krävande och isolerade miljöer måste du vara beredd på allt. Det är Marek Arcimowicz, liksom hans kamerautrustning.

Även om han i första hand använder lätta Alpha-hus med utbytbara objektiv som α7R III och α6500 har han också plats i väskan för någonting som är ännu mindre: kompakta RX100 V med sin kraftfulla entumssensor och sitt mångsidiga zoomobjektiv. Det är en kamera som tar väldigt lite plats men ger oväntat fina bilder.

marek arcimowicz sony rx100VI en grupp vandrare står halvvägs upp för ett berg och ler mot kameran

© Marek Arcimowicz | Sony RX100 VI @ 24mm | 1/1000s @ f/3.2, ISO 125

Marek säger: ”Det är lustigt att när folk ser dig med en liten kamera som RX100 kan det hända att de inte behandlar den som den är värd. Eftersom den är så liten förstår de inte att det är en duktig fotografs verktyg. Den är inte så spektakulär att titta på men kvalitetsmässigt kan den vara ett strå vassare än större kameror – allt finns där inne. Vart jag än går tar jag den med mig och storleken betyder att jag kan fotografera där andra inte kan.”

Han berättar om en väns bröllop i Indien, barnbarnet till maharadjan från Jaisalmer. ”Det var ett unikt ögonblick”, minns Marek, ”och mycket speciellt att få bevittna aristokratin i Indien. Det var en sådan berikande erfarenhet, inte när det gäller pengar men färger, texturer och människor, så för en fotograf var det ett paradis. Jag använde RX100 där och eftersom den är liten kunde jag ta bilder obemärkt. Jag var bara där som en vän och jag ville inte störa någon så jag fick komma närmare än någon annan. Det var ett mycket speciellt ögonblick i mitt liv, även fotografiskt sett.”

marek arcimowicz sony rx100V indiskt bröllopssällskap dansar och gör sig redo för ett bröllop

© Marek Arcimowicz | Sony RX100 V @ 24mm | 1/30s @ f/2.8, ISO 200

Det är inte bara storleken som gör RX100 V till ett så diskret redskap, säger Marek, utan även funktioner som den tysta slutaren. ”Med den elektroniska slutaren kan du fotografera tyst utan att påverka motivet alls, som om du vore osynlig. En del tittar på dig som om du vore en amatör och jämför med de stora kameror och objektiv som de använder, men om jag kan få intimare och mer sanningsenliga bilder är det en fördel för mig i yrket.”

Från lyxen under ett överdådigt bröllop till de tuffa villkoren under en vandring eller fotografering i rörelse – RX100 V passar bra till allt det där, säger Marek. ”Titta”, säger han och skrattar, ”den är för liten för att fungera som hammare men jag vet att jag kan ha med mig RX i flera år. För att hålla jämna steg med mig och fungera i berg och skogar, måste den vara stark och det är den. Den är nästan helt av metall, och även om du måste vara försiktig med det infällbara objektivet har den varit med mig många gånger i öknen, i Alpernas och Sibiriens snö och is, i Himalaya i Bhutan och i det fuktiga klimatet på Borneo. Ja, till och med under vatten innesluten i ett hölje!”

marek arcimowicz sony rx100V undervattensbild av surfare som håller i sin bräda

© Marek Arcimowicz | Sony RX100 V @ 24mm | 1/200s @ f/8,0 ISO 1600

RX100 V är också en mångsidig arbetshäst, från objektivet, fokuset och bildhastigheten på 24 bilder/sekund till tagningar i svagt ljus och den höga ISO-prestandan. ”Zoomobjektivet är av mycket god kvalitet”, säger Marek. ”Det kunde vara lite bredare men det är inte lätt i ett så litet paket och det du får är fantastiskt. Motsvarigheten 28-100 mm är ganska optimal för det jag gör eftersom den täcker in allt som en dokumentärfotograf behöver.”

Objektivets snabba bländare kombineras med sensorns höga prestanda vid högre ISO-tal och gör den även till en fantastisk kamera i svagt ljus. ”Jag har förlitat mig på den här många gånger”, säger Marek. ”Ett exempel var när jag fotograferade min guide i Kashmir förra året. Bilden togs i ett tält med bara ett eller två stearinljus som belysning. För någon som brukat ta bilder med småbildskamera vid 50 eller 400 ASA är möjligheten att fotografera med ISO-tal på 640, 1000 eller till och med 3200 fantastisk. Möjligheterna är stratosfäriska.”

marek arcimowicz sony rx100V ett slott tornar upp sig mot en mörk molnig himmel med havet i förgrunden

© Marek Arcimowicz | Sony RX100 V @ 24mm | 0.6s @ f/8.0, ISO 400

Marek använder sig också mycket av RX100 V:s videofunktioner, bland annat 4K 30p-filmer och några fantastiska slow-motion-effekter på 960 bilder per sekund. ”Video är definitivt en av RX100:s starkaste sidor”, säger han, ”eftersom kvaliteten är så fantastisk. Så även om du kan använda den för vanliga familjebilder och dokumentation, presterar den även på proffsnivå. Jag har i flera år gjort resor tillsammans med chefredaktören för National Geographic i Polen och vi gjorde en rad filmer ihop. En gång när vi filmade på Borneo hade teamet stora TV-produktionskameror med speciell undervattensutrustning men de fungerade inte! Så 99 procent av filmen gjordes med RX och de sa att de inte hade förväntat sig den kvaliteten men det fick de!”

marek arcimowicz sony rx100V 2 unga killar i kanoter paddlar på havet

© Marek Arcimowicz | Sony RX100 V @ 24mm | 1/500s @ f/8.0 ISO 1600

Så med RX100 får man kvalitet och mångsidighet, säger Marek och förklarar: ”När jag gör utställningsbilder på 60 x 90 cm från den är det verkligen svårt för någon att se att de inte är tagna med en kompaktkamera. Och allt detta med en kamera som är så lätt att den känns som en del av kroppen.”

marek arcimowicz sony rx100V cyklist susar förbi samtidigt som en kvinna försöker korsa en trafikerad väg

© Marek Arcimowicz | Sony RX100 V @ 24mm | 1/25s @ f/10 ISO 125

Produkter i fokus
DSC-RX100M5A
Premium-kompaktkameran RX100 V med sensor av 1.0-typ och suveräna AF-prestanda

DSC-RX100M5A

DSC-RX100M6
RX100 VI: brett zoomintervall och subersnabb autofokus

DSC-RX100M6

Liknande artiklar
Marek Arcimowicz
Alpha Universe

Marek Arcimowicz

Polen

En bra resenär har ingen bestämd plan och är inte inställd på att komma fram - 老子 Lǎozi (Lao Tzu; 600-500-talet före Kristus)"

Visa profil


x