aleksandra szmigiel med sony alpha 9II och 600mm G master-objektiv

Först i klassen: Fotografera sport med α9 II

Diego Souto och Aleksandra Szmigiel

Några få professionella fotografer hade turen att få prova nya Sony α9 II före lansering.

Två av dem är sportfotograferna Aleksandra Szmigiel och Diego Souto, baserade i Warszawa respektive Madrid. Trots att de bara haft kamerorna i några veckor har Sony α9 II redan börjat påverka hur de arbetar. I det mycket konkurrensutsatta segmentet för sportfotografer kan det göra hela skillnaden att vara först och göra så att du får sälja din bild. De nya funktionerna hos α9 II har redan hjälpt Aleksandra och Diego att ligga steget före fotografer som använder DSLR-kameror.

aleksandra szmigiel med sony alpha 9II och 600mm G master-objektiv

”Sony α9 II är ett mycket stort steg för Sony och för sportfotografer”, säger Aleksandra. ”Den är perfekt för oss som snabbt behöver skicka bilder till redaktören och är den kompletta enheten för proffs.” Eftersom Aleksandra har en bakgrund som medeldistanslöpare känns det naturligt för henne att fotografera idrott, och speciellt Diamond League-tävlingarna. För henne är Sony α9 en kamera som spränger gränser.

”Ett av skälen till att jag älskar den nya utrustningen är att den är så lätt”, förklarar hon, ”Jag kan använda objektivet på 400 mm utan ett stort enbensstativ, vilket är det lättaste sättet för mig att arbeta.”

Diego Souto återfinns oftast vid sidan av fotbollsplanen. ”Spelare rör sig oförutsebart”, förklarar han, ”vilket är skälet till att α9 II är det bästa alternativet. Tack vare det snabba AF-systemet spelar det ingen roll om en spelare plötsligt vänder sig eller byter riktning och med en slutartid på 20 bilder/sekund vet jag att jag får 20 bilder som är i fokus. Det handlar om valmöjligheten: jag kan välja exakt det ögonblick jag vill ha i bilderna. Fotografer som använder DSLR-kameror kan få ett antal foton som är lite ur fokus och inte går att använda och därmed gå miste om exakt de ögonblick de ville fånga.”

diego souto sony alpha 9II real madrid-spelare som sparkar bollen i luften © Diego Souto | Sony α9 II + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/2000s @ f/2.8, ISO 2000

Och det är inte bara valmöjligheterna som Diego värdesätter, det handlar om hur mycket lättare det är att ta de bilder han behöver. Han berättar: ”Förr, när jag fotograferade med en DSLR-kamera, brukade jag oroa mig över om bilderna blev skarpa, men nu känner jag mig trygg med resultatet. Jag kan fokusera på annat som komposition, bakgrund, vad spelaren gör, och jag behöver aldrig bekymra om fokus. Det innebär att jag kan vara mer kreativ och det är ovärderligt.”

diego souto sony alpha 9II fotbollsspelare hoppar upp för att nicka bollen när en annan spelare försöker tackla honom © Diego Souto | Sony α9 II + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 8000

Då sensorn på 24 miljoner pixlar och bildtagningshastigheten på 20 bilder/sekund är desamma, kan det verka som om α9 II liknar α9 men det finns små skillnader som har stor betydelse för sportfotografer. Den nya mekaniska slutaren är dubbelt så snabb och gör det möjligt att ställa in bilder på 10 bilder/sekund om en mekanisk slutare behövs. Båda facken för SD-kort är nu UHS-II-kompatibla och processorn är snabb, vilket sammantaget ger en mer kraftfull kamera. Det finns också förändringar i exteriören som användare kommer att älska, som bättre vädertålighet och lock för uttag.

diego souto sony alpha 9II två fotbollsspelare kämpar om bollen © Diego Souto | Sony α9 II + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/2000s @ f/2.8, ISO 2000

Diego har redan lagt märke till att den nya kameran har en annan ergonomi. ”Knapparna på α9 II är djupare och lite mer svampaktiga”, förklarar han. ”Det gör kameran ännu lättare att hantera, speciellt med handskar. Och även om kameran väger ungefär lika mycket känns den mycket lättare tack vare balansen och greppet.”

De viktigaste funktionerna hos α9 II som både Aleksandra och Diego haft nytta av är alternativen för bildöverföring. Med inbyggd 1000BASE-T Ethernet-anslutning och inbyggt Wi-Fi på 2,4 och 5 Ghz går det att överföra bilder via FTP snabbare än någonsin och det går även att lägga till rösttaggar i bilder.

”Nu kan jag anpassa en knapp på kameran för att direkt skicka en bild tillbaka till nyhetsredaktionen via FTP ”, säger Aleksandra. ”Det är så användbart för mig som jobbar för en byrå och snabbt behöver skicka bilder för publicering.”
diego souto sony alpha 9 basketspelare i luften försöker hindra motståndaren från att sätta bollen © Diego Souto | Sony α9 + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/1600s @ f/2.8, ISO 1600

För Diego har de nya funktionerna kraftigt påverkat hans arbete. ”När jag såg att Sony hade börjat med rösttaggar visste jag att den här kameran skulle vara en vinnare”, säger han. ”Tack vare 5 Ghz WiFi-anslutningen och 1000BASE-T Ethernet-porten och det faktum att jag inte behöver några externa enheter har kameran allt jag behöver! Att kunna lägga ut mina bilder före alla andra är ett stort övertag. Sammantaget innebär AF-hastigheten, bildtagningshastigheten, den tysta slutaren och överföringskapaciteten att det är den bästa kameran för sportfotografer. Den kommer absolut att få följa med till OS i Tokyo nästa sommar.”

Produkter i fokus

Aleksandra Szmigiel

Aleksandra Szmigiel | Poland

”Jag gillar inte att prata särskilt mycket. Jag berättar hellre historier med mina bilder”

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant