en dam i historisk dräkt står på ett fält med franska soldater bakom sig

Stjäler motivet i smyg

Christophe Brachet

”Att ta stillbilder för en film innebär många begränsningar”, säger inspelningsfotografen Christophe Brachet. ”För att få de bilder jag behöver måste jag vara smidig som en katt. Jag får inte inverka på arbetet med filminspelningen eller interagera med människorna där, varken framför eller bakom kameran. Jag måste glömmas bort och vara helt osynlig så att bilderna jag tar blir så realistiska som möjligt. Diskretion är mitt motto!”
Christophe Brachet Sony Alpha 9 dam klädd i historisk dräkt står i ett vallmofält

© Christophe Brachet | Sony α9 + FE 70-300mm f/4.5-5.6 G OSS | 1/800s @ f/5.6, ISO 50

Det var svårare förr, säger Christophe, innan Sony Alpha-utrustningen kom och förändrade hur han fotograferar under en inspelning.

”I mitt jobb var den verkliga revolutionen det tysta slutarläget i de spegelfria kameror som jag nu använder, till exempel Sony α9, α7R III och α7 III”, förklarar han. Han minns: ”Tidigare togs de flesta inspelningsfotografier med så kallade luftskepp. Det var egentligen modifierade undervattenshus där vi kunde ljudisolera slutaren eftersom vi vara tvungna att vara helt tysta så att det inte hördes när vi fotograferade under inspelningen.”

Christophe Brachet Sony Alpha 7RII en grupp franska skådespelare i historiska dräkter poserar framför kameran

© Christophe Brachet | Sony α7R II + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/5.6, ISO 1000

Christophe har jobbat som inspelningsfotograf i tio år. I sina senaste bilder dokumenterar han kostymfilmer och komedier, bland annat Le Retour du Héros. Det var ett projekt som innebar nya utmaningar, men också nya möjligheter, för honom och hans kamera.

”Jag kom in i projektet genom regissören Laurent Tirard och det var första gången jag arbetade med skådespelerskan Mélanie Laurent. Tack vare dem och resten av teamet var det ett rent nöje. Men kläderna och platserna i kostymfilmer utgör också rika och intressanta motiv för en fotograf.”

Christophe Brachet Sony Alpha 9 jean dujardin och melanie laurent skrattar under en paus i filminspelningen

© Christophe Brachet | Sony α9 + 85mm f/1.8 | 1/500s @ f/2.8, ISO 100

Christophe berättar: ”Le retour du Héros innebar en särskild utmaning eftersom det är en slapstick-komedi så skådespelarna skrattar aldrig på skärmen. Men självklart måste jag ta bilder där skådespelarna skrattar för att marknadsföra filmen. Folk ska genast förstå att det är en komedi. För att göra detta var jag tvungen att vara väldigt vaksam bakom scenen och på inspelningen för att fånga dessa ögonblick.” Den supersnabba fokuseringen och inspelningshastigheten på α9 hjälpte honom att fånga dessa och andra fantastiska situationer.

Christophe Brachet Sony Alpha 9 jean dujardin galopperar iväg på hästrygg iklädd en historisk dräkt

© Christophe Brachet | Sony α9 + 85mm f/1.8 | 1/6400s @ f/2.2, ISO 50

Ett annat avgörande ögonblick var när han fotograferade en skådespelerska som föll i en sjö och ett annat hans bild på en soldat på en galopperande häst. ”För dessa två bilder”, förklarar Christophe, ”använde jag bildserieläget på α9 med 20 bilder per sekund.” Det gjorde att han kunde välja den perfekta bilden, det vill säga det mest fängslande ögonblicket.

”När du fotograferar på det sättet behöver du inte vara rädd att du tappar bort motivet eftersom fokuset hos α9 är så extremt exakt och motivspårningen helt tillförlitlig”, säger han. ”Kombinationen av bildhastighet och fokusering gör att jag bara behöver koncentrera mig på motivet.”

Christophe Brachet Sony Alpha 7RII en fransk skådespelare klädd i trasor står bredvid en diligens och håller i en säck

© Christophe Brachet | Sony α7R II + 85mm f/1.8 | 1/3200s @ f/1.8, ISO 100

Vid sidan av live-bilderna måste en inspelningsfotograf ta reklambilder och stillbilder bakom kulisserna. För detta använder Christophe α7R II.

”Mina bilder används för att marknadsföra filmen och för affischerna”, säger han. ”Även om denna bild av skådespelaren Jean Dujardin togs mitt under inspelningen, ville jag fånga den realism som den rekvisitaansvarige hade skapat.”

Christophe får ofta ta bilder där skådespelarna poserar i överdådiga dekorer. Då är han beroende av den höga upplösningen i α7R II:s sensor: ”Det är många konstnärer som arbetar med filmproduktion och jag vill att allt deras fantastiska arbete ska synas på alla bilder”, säger han.

Christophe Brachet Sony Alpha 7RII jean dujardin och melanie laurent skrattar medan regiassistenten förbereder tagningen

© Christophe Brachet | Sony α7R II + 85mm f/1.8 | 1/1600s @ f/1.8, ISO 100

Mixen av miljöer och situationer innebär att Christophe och hans kameror och objektiv måste kunna reagera i alla slags situationer med samma precision. Till exempel kan det vara krävande att arbeta med belysningen på inspelningen. ”Belysningen hanteras helt av chefsfotografen”, förklarar han, ”så jag måste arbeta tillsammans med honom och fånga den atmosfär han har skapat i mina egna bilder.” Christophe har som tur är inga problem med scener i svagt ljus eftersom Sony-sensorer har utmärkt känslighet och bruskontroll även vid mycket höga ISO-tal.

Christophe Brachet Sony Alpha 9 jean dujardin och melanie laurent i full kostymering framför några levande ljus

© Christophe Brachet | Sony α9 + 85mm f/1.8 | 1/125s @ f/1.8, ISO 1250

För att få ut det mesta av det existerande ljuset använder han helst snabba fasta objektiv och zoomobjektiv i Sonys G Master-serie, bland annat 24mm f/1.4 GM, Zeiss Batis 85mm f/1.8, Sony Zeiss 55mm f/1.8 och 24–70mm f/2.8 GM.

Det finns många bra objektiv i sikte för fotografer som Christophe: ”Jag ser fram emot att börja använda den nya 135mm f/1.8 GM”, säger han med ett leende och tillägger: ”Jag föredrar fasta objektiv eftersom jag tycker om att söka av omgivningen och röra mig mellan tagningarna. Och åter är det Sony-kamerorna som gör det möjligt.”

Produkter i fokus

Christophe Brachet

Christophe Brachet | France

”Jag gillar att min α7S är så liten och diskret, så att jag kan ta bilder på naturliga ögonblick”

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant