närbild av två fåglar

Natur. I närbild.

Gustav Kiburg och Alexander Heinrichs

Stora bilder, små kameror

Sony RX10 IV ger mångsidigheten hos en stor kamera med utbytbart objektiv i ett litet format som är lätt att använda för den sanna naturfotografen. Med ett högupplöst 600 mm superteleobjektiv är det lätt att ta extrema närbilder.

Fotograferna Gustav Kiburg och Alexander Heinrichs berättar om hur flexibiliteten hos Sony RX10 IV gör det möjligt för dem att ta otroliga bilder på vilda djur utan att förlora i bildkvalitet. För naturfotografen Gustav Kiburg är fotografering ett sätt att fly vardagens stress. Men samtidigt gillar han att fånga skönheten i vardagen. Inte bara djur på exotiska platser utan även de som återfinns i kvarteret, som är lika fina.

gustav kiburg sony rx10 IV röd ekorre

© Gustav Kiburg | Sony RX10 IV | 1/100s @ f/4, ISO 400

Fotografen Alexander Heinrichs berättar alltid historier med sina bilder, oavsett om det handlar om mode- eller reklamfotografering eller att fotografera vilda djur på de afrikanska slätterna.

”Jag är ute efter de där alldeles speciella ögonblicken. Efter ett tag börjar du få en känsla för vad djuren kommer att göra. Jag tar inte flera bilder i följd, utan väntar istället på det perfekta ögonblicket för min bild. Varje bild är en liten bit konst. Jag visar bilden på ett sätt som tilltalar mig och jag gör det på mitt sätt”
alexander heinrichs sony rx IV pelikan som landar

© Alexander Heinrichs | Sony RX10 IV | 1/3200s @ f/2.8, ISO 100

Alexander Heinrichs väntar på speciella ögonblick, som den här perfekt avvägda bilden av en pelikan som landar, tagen med RX10 IV.

”Om du är på resa genom Afrika, på väg genom öknen i 45-gradig värme, känner du av varje kilo som du måste bära. Därför lämnade jag ofta min större kamerautrustning hemma och gav mig ut för att fotografera med bara RX10 IV.”
alexander heinrichs sony rx10 IV ödla i namibia

© Alexander Heinrichs | Sony RX10 IV | 1/1600s @ f/4.5, ISO 100

RX10 IV-objektivets mångsidighet innebär att den är lika bra på närbilder som på långa teleobjektivsbilder. Den här bilden som Heinrichs har tagit på en kameleont drog stor nytta av bildtagningshastigheten på 24fps för att fånga det exakta ögonblicket när kameleonten fångade insekten med sin tunga.

Samtidigt var väderförhållandena de motsatta för Gustav Kiburg:

”Jag var i Norge för att fotografera späckhuggare med min RX10 IV. Jag höll på i tre dagar. Det var 20 minusgrader och jag fotograferade valar från en liten RIB-båt. Vågorna var höga och kameran fick sig en saltvattendusch ett par gånger om dagen, men den fungerade ändå fantastiskt.”
gustav kiburg sony rx10IV späckhuggare i norge

© Gustav Kiburg | Sony RX10 IV | 1/1600s @ f/5, ISO 800

Tack vare det kraftfulla zoomobjektivet (24-600 mm) lyckades Gustav också fånga extrema närbilder av fåglar trots att han var ganska långt bort från sina motiv.

gustav kiburg sony rx10IV fågel närbild teleobjektiv

© Gustav Kiburg | Sony RX10 IV | 1/2500s @ f/6.3, ISO 400

Båda fotograferna brukar använda sig av kameror med utbytbara objektiv, men RX10 IV erbjuder många av de funktioner som de är vana vid, i mindre format. I Namibia utnyttjade Heinrichs kamerans stora zoomområde till fullo.

”Jag hade bara min RX10 IV med mig – den är lättare att jobba med och den är snabbare. Jag lyckades t.ex. få en bild på en elefant som kom riktigt, riktigt nära vår bil. Om jag hade varit tvungen att byta objektiv på min större kamera skulle det ha tagit för lång tid och jag skulle ha missat tillfället. Istället zoomade jag bara ut och fick den.”
alexander heinrichs sony rxIV elefanter i namibia

© Alexander Heinrichs | Sony RX10 IV | 1/1600s @ f/4.0, ISO 100

Det var ungefär likadant för Gustav i Norge:

”RX10 IV väger endast 1 kg och tack vare den 4,5-stopps optiska stabiliseringen behöver du inte använda stativ eller monopod. Du kan hålla kameran längre, vilket gör att du kan reagera snabbare. När det är många havsfåglar som flyger omkring eller om jag väntar på att en val ska dyka upp, kan jag fotografera i en riktning och märka att något händer i den andra riktningen som gör att jag måste reagera, vända mig om och fotografera fort. Autofokussystemet är så snabbt att det går att göra så.”
gustav kiburg sony rx10IV havssula i norge

© Gustav Kiburg | Sony RX10 IV | 1/2500s @ f/5.6, ISO 400

Gustav föredrar att fotografera när det är mulet på grund av det mjuka ljuset som detta ger, som i den här bilden på en havssula. Trots det lägre ljuset kan RX10 IV:s autofokussystem och långa objektiv fånga en så här fantastisk bild. Han sammanfattar varför RX10 IV är en bra allsidig kamera:

”Den är till för människor som vill ha roligt ute, men inte vill bära med sig en tung väska full med objektiv. Den erbjuder en heltäckande lösning: god funktion i lågt ljus, stabilt autofokus och spårning så exakt att den kan fotografera fåglar som flyger. Kombinera detta med möjligheten att ta makrobilder – alla viktiga saker som folk vill kunna göra med en kamera.”

 Topptips för djurlivsfotografering 

Produkter i fokus

Gustav Kiburg

Gustav Kiburg | Netherlands

”Dåligt väder är färgväder”

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant