pall stefansson sony alpha 7RM3 islandskap på island

Mitt land, Island

Páll Stefánsson

Páll Stefánsson bor i ett av världens mest fantastiska landskap och har med sig en kamera överallt; ofta är det favoriten Sony Alpha 7R III med ett av hans många primärobjektiv, men han använder även andra Alpha-hus. Hans arbete tar honom till de mest avlägsna delarna av ön. När vi pratade med honom om dessa bilder stod han till och med på en klippa där han inte hade sett en annan människa, eller ens en bil, på 15 timmar. Efter att han gått runt ett tag och letat efter signal kunde han berätta för oss om några av favoritbilderna han tagit på sitt hemland.

pall stefansson sony alpha 7RM2 flygfoto av en glaciär på island

© Páll Stefánsson | Sony α7R II + FE 85mm f/1.4 GM | 1/1600s @ f/5.6, ISO 160

”När jag tar flygfoton gillar jag att beskära hårt så att jag får dessa abstrakta bilder. Jag hade flugit över den här platsen ett par gånger på sommaren men visste att jag ville återkomma till vintern. Då ville jag fånga den vackra kontrasten mellan den snövita marken, den vulkaniska svarta stenen och det klarblå vattnet från glaciären.

Det svåraste med att ta flygfoton är att du måste ha en mycket hög slutarhastighet för att kompensera för planet och dess vibrationer. För att få denna nära beskärning använde jag Sony FE 85mm f/1.4 GM-objektivet och var tvungen att öppna planets fönster för att fotografera ut ur det! Du måste tänka snabbt och veta vilken bild du vill ha innan du tar den. På den höjden under den iskalla vintern blir händerna mycket, mycket kalla extremt snabbt. Just när du fotograferar tänker du inte på det men efteråt inser du att du är iskall.
pall stefansson sony alpha 7RM2 staden reykjavik täckt med snö

© Páll Stefánsson | Sony α7R II + FE 50mm f/1.4 ZA | 1/500s @ f/11, ISO 100

”Den här bilden var extra intressant för Reykjavik. Snön låg som en matta; jag gick ut och wow! Det gick inte att köra eftersom det låg ca 60 cm snö. Jag visste att jag var tvungen att vara högre upp för att fånga det här så jag ringde prästen och bad honom att öppna katedralen så att jag kunde klättra upp till toppen av tornet. ”Eftersom det var tidigt och solen var på väg upp fångade jag skuggan av den klassiska katedralen när den föll över staden. Men det var bara en lyckad tillfällighet; ursprungligen ville jag fotografera den vita snömattan som hade tagit bort all färg från staden. Jag tog bilden med Sony Alpha 7R II och 50mm f/1.4-objektivet, det var allt som krävdes. Jag använder aldrig zoomobjektiv eftersom jag anser att ett objektiv med fast brännvidd gör att jag får koncentrera mig på bild och komposition.”

pall stefansson sony alpha 7RM2 hästar som betar i ett snölandskap

© Páll Stefánsson | Sony α7R II + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/640s @ f/6.3, ISO 100

”Jag älskar att gå ut och fotografera på årets kortaste dag. Ibland glömmer folk att på Island har vi 21 timmar med mörker i mitten av december. Solen kommer knappt upp och sedan går den ned direkt igen, och ljuset under de timmarna är mycket mjukt. ”Jag hade faktiskt inte planerat den här bilden. Jag hade platsen och gick till det området för att försöka fotografera något med min Alpha 7R II. Sedan när jag var där såg jag hästarna och att det fanns öar i bakgrunden och middagsljuset gjorde det till en fin bild.”

pall stefansson sony alpha 7RM3 spektakulär grotta på island

© Páll Stefánsson | Sony α7R III + FE 24mm f/1.4 GM | 1.6s @ f/13, ISO 100

”Den här bilden togs med Alpha 7R III och FE 24mm f/1.4 GM-objektivet. När du fotograferar i isgrottorna behöver du ett vidvinkelobjektiv eftersom det är ett mycket trångt utrymme. Jag anser att 24 mm är en bra brännvidd eftersom det inte är för brett och ger dig en känsla för rummet. Jag monterade min kamera på ett stativ i isgrottorna eftersom det var så mörkt därinne. Ljuset som du ser är det naturliga dagsljuset som kommer genom glaciärisen. På håll ser du guiden i bilden. Jag tycker att det är viktigt eftersom det ger en känsla för proportioner och utan personen har du ingen uppfattning om hur stora dessa isgrottor är. De skapas av smältande glaciäris som skapar små bäckar som karvar sig fram genom isen. Ljudet är fantastiskt: mycket tyst och märkligt. Ibland hör man en spricka eller ett knakande när isen går sönder och det är skrämmande: man vill inte ha tusentals kilo is fallande över sig. Jag tycker att jag är så priviligierad som har Island som mitt hem och vill verkligen att folk ska ha möjlighet att resa med mig. Men i slutändan vill jag bara ta fina bilder!”

Produkter i fokus

Páll Stefansson

Páll Stefansson | Iceland

Mina fotografier är lite som vinden, påverkas av åt vilket håll det blåser. Mest av allt gillar jag utmaningar, även de små.

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant