Bra resefotografering ska aldrig handla om att bocka av rutor. Det ska inte bara vara en serie med välbekanta motiv där du kan placera ditt stativ på samma ställen som de som kommit före dig. Det ska inte heller handla om att behandla dina motiv som offer på ett fotograferingssafari.
Nyckeln till bra bilder är enligt Gábor Erdélyi att kunna fördjupa sig fullständigt i världen man fotograferar – att leva i den. Det är trots allt så att om du inte är en del av äventyret kan du heller inte förvänta dig att de som tittar på fotografierna ska känna att de är det.
Gábor förklarar att ”för mig är det väsentligaste inom resefotografering glädjen i att omvandla nya upplevelser till bestående minnen. Äventyret och glädjen i att upptäcka saker är poängen. Allt jag vill ha på mina resor är två fasta datum: för avresa och för ankomst. Jag har en ungefärlig plan för det som jag är intresserad av men undviker de klassiska turistattraktionerna. Jag frågar lokalbefolkningen efter vägar och stigar och använder kollektivtrafiken så lite som möjligt. Om det är möjligt så går jag överallt.”
”Resefotografering täcker många olika områden som porträtt, natur, landskap och dokumentärfotografering,” berättar han. ”Dokumenteringen av mina resor är för mig mer av en sinnesstämning. Mina resor tar minst fyra eller fem veckor, vilket innebär att jag kan dyka in i kulturen och atmosfären på en plats. I själva verket är resan projektet i sig – fotografierna är bara ekon av en inre upplevelse.”
Gábor säger att någonting som hjälpt honom enormt mycket i hans reseprojekt är bytet till Sonys spegellösa kameror. ”Min huvudkamera är α7R III,” berättar han. ”Den är liten, diskret och lätt, vilket är väsentligt när du är i rörelse. På en tvåmånaders resa spelar det en stol roll hur mycket vikt du bär med dig varje dag. Eftersom den har en utfällbar skärm och supersnabb fokus är den perfekt på resor. Jag finner Eye AF-läget speciellt användbart för porträttarbete.”
Gábor berättar att enkelheten vid fotografering och de anpassningsbara kontrollerna är till stor fördel och låter honom arbeta snabbare och vara mer mottaglig för det han fotograferar. ”Jag fotograferar i manuellt läge,” förklarar han. ”Jag programmerar huvudknapparna med de inställningar som är viktigast för mig – ISO, AF-lägen och det tysta fotograferingsläget. De är alla väldigt användbara för resemotiv.”
Han använder ofta sina reseprojekt som en motvikt till hans vanliga arbete där han fotograferar porträtt, mode och nakenserier för stora tidskrifter. Hans tillvägagångssätt är väldigt olika för dessa två olika typer av arbete.
”När jag arbetar med porträtt koncentrerar jag mig på och förbereder mig inför varje fotografering, men det är helt annorlunda vid resor. För det mesta beter jag mig inte som en konstnär och organiserar inte mina resor efter ett specifikt projekt. Jag förlitar mig på intryck och njuter av friheten som kommer med resande och fotografering – det är viktigt för mig att vara spontan.”
Gábor berättar att på längre resor kan det finnas tid för efterforskning. ”Min senaste resa till Japan bestod faktiskt av tre resor under ett halvår – då fanns det tid för efterforskning. De första intrycken imponerar verkligen resenärer så att de endast ser ytan.”
Trots hans uppsåtligt omedvetna sätt att arbeta så finns det ett övergripande tema i många av Gábors reseprojekt. Han säger att han är ”väldigt intresserad av relationen mellan människan och miljön, speciellt relationen mellan livsrummet som skapas av storstadsmänniskan, staden och människorna som bor där. Om jag medvetet letar efter någonting så är det i regel stängda subkulturer. I Japan fascinerades jag till exempel av de avlägsna städerna på den övergivna landsbygden samt badkulturen – onsenvärlden.”
Gábor är ivrig att skapa en relation med personerna han dokumenterar på sina resor och vill undvika det opersonliga resultatet som gatufotograferingar kan resultera i. ”Jag är mer intresserad av personerna och då kan jag på ett ärligare sätt berätta historien om dem och deras miljö. Det handlar om att komma i kontakt med människor under resorna. Jag vill inleda en konversation eller ta en öl tillsammans, men ibland räcker det med bara ögonkontakt.”
Gábor använder främst objektiven FE 12-24mm f/4 G, FE 24-70mm f/2.8 GM och FE 70-200mm f/2.8 GM eftersom de ger honom ”mångsidiga möjligheter för bildkomposition och fantastisk bildkvalitet. Jag brukar även alltid ha med mig några fixerade objektiv med f/1.4, exempelvis FE 85mm f/1.4 GM, för fotografering i svag belysning.”
Gábor säger att det är resultatet av att fördjupa sig i miljön som förvandlar de olika motiven inom resefotografering till någonting sammanhängande och exotiskt. Separata yttranden blir till visuella essäer som berättar historien om platsen och kulturen du upplever samt placerar människorna du fotograferar i sina rätta sammanhang.