Gör världen till din lekplats

 Uroš Podlogar 

"Ibland är mina idéer helt galna! Som att cykla på snön eller klättra uppför ett fruset vattenfall"

 Mäktiga landskap är fantastiska, men för Uroš Podlogar är det att fotografera människor som gör otroliga saker som tar hans fotograferande till en ny nivå.

Uroš har alltid lockats av det fria, "Jag älskar naturvandringar och extrema platser. Jag har alltid varit en sportig kille, alltid vandrat och klättrat, och sedan kombinerade jag allt det med mitt fotograferande". 

 

uros podoglar sony alpha 7RM2 klättrare stående på bergssida
© Uroš Podlogar | Sony α7R II + 24-70mm f/2.8 GM | 1/640s @ f/5.0, ISO 50

Det är kombinationen av extrema landskap och mänskliga ansträngningar som har gjort Uroš bilder så kraftfulla. Att placera människor i miljön ger betraktaren en känsla av skala och gör platsen mäktig, den blir mycket mer än bara ett vackert landskap.

"Om jag bara fotograferar naturen tycker jag att bilderna ser tomma ut", säger Uroš. Klättrare, skidåkare och mountainbikeåkare figurerar alla regelbundet i hans bilder, men bilderna kommer inte bara till över en natt. Det kan ta månader, ibland till och med år, att planera dem. 

uros podoglar sony alpha 7RM2 klättrare på istäckt bergssida
© Uroš Podlogar | Sony α7R II + 16-35mm f/4 ZA | 1/100s @ f/4.0, ISO 50

"Jag väntade i tre år innan vattenfallet blev kallt nog att frysa helt. Jag hittade en klättrare som var beredd att klättra uppför det och vi hade bara två dagar på oss. Vi väntade, väntade och väntade på det rätta ögonblicket, och till slut tog jag bilden."

uros podoglar sony alpha 7RM2 klättrare på istäckt bergssida

© Uroš Podlogar | Sony α7R II + 16-35mm f/4 ZA | 1/125s @ f/4.0, ISO 125

Som sin huvudsakliga kamera använder Uroš Sony α7R III, eftersom han verkligen uppskattar dess dynamiska omfång. När det kommer till objektiv, föredrar han FE 16-35mm f/4 ZA för sitt vidvinkelfotograferande.

"Jag jobbar ofta tidigt på morgonen och ibland vid solnedgången. Min kameras dynamiska omfång gör att jag kan fånga alla högdagrar och skuggdetaljer i motivet trots de lägre ljusförhållandena".

uros podoglar sony alpha 7RM2 cyklist på bergsväg
© Uroš Podlogar | Sony α7R II + 16-35mm f/4 ZA | 1/1600s @ f/4.0, ISO 320

För actionbilder säger det sig självt att den andra nyckelfunktionen är den snabba kontinuerliga autofokusen och serietagningshastigheten på 10fps. "Den kontinuerliga autofokusen är avgörande för mitt arbete. Den gör att jag kan fånga alla sporter som jag fotograferar."

uros podoglar sony alpha 7RM2 kamera vilande på vattentät väska i båt

© Uroš Podlogar | Sony α7R II + 16-35mm f/4 ZA | 1/500s @ f/4.0, ISO 50

Att vara en aktiv idrottare och förstå hur både idrottare och landskapet rör sig ger Uroš bättre inblick i hur man bäst kan fånga bilden.

"Att vara involverad i sporten hjälper mycket. Det hjälper dig att se saker eller föreställa dig saker innan du har varit där och gör att du kan tänka ut en historia i ditt huvud. Du ser saker på ett annat sätt än någon som inte har varit där eller inte är involverad i sporten, någon som bara står där och tar bilder."

uros podoglar sony alpha 7RM2 kvinna i yogaställning på bergstopp

© Uroš Podlogar | Sony α7R II + 16-35mm f/4 ZA | 1/320s @ f/6.3, ISO 50

Och hur gör Uroš för att komma på nya idéer? "Jag hittar motivationen i extraordinära saker som finns i vardagen"

 Produkter i den här artikeln 
ILCE-7RM2
α7R II med bakbelyst fullformatsbildsensor
SEL2470GM
E 24-70 mm F2.8 GM
SEL1635Z
Vario-Tessar T* FE 16–35 mm F4 ZA OSS
TEST
SEL2470Z
Vario-Tessar T* FE 24-70 mm F4 ZA OSS
Alejandro Ceresuela
Alpha Universe

Uroš Podlogar

Slovenien

"Det är inte arbete. Det är passion, eller till och med kärlek. Hitta det som håller dig vid liv och som får ditt hjärta att slå. Följ det sedan med hela ditt hjärta."


x