Lätt som en fjäder

Kaisa Lappalainen

För Kaisa Lappalainen som är expert på vilda djur var det en resa med trevliga överraskningar. ”Jag hade aldrig fotograferat djurlivet i Donaudeltat tidigare så det var väldigt intressant att se det med egna ögon”, förklarar hon. ”Det påminner mycket om Okavangodeltat i Botswana och eftersom man måste resa med båt och så många av fågelarterna var desamma kändes det faktiskt som om jag var tillbaka i Afrika”.

kaisa lappalainen sony rx10IV en rödbent fågel går försiktigt genom grunda partier av en sjö

© Kaisa Lappalainen | Sony RX10 IV | 560mm| 1/1000s @ f/4.0, ISO 400

Sony RX10IV sida

Hon använder vanligtvis en Sony α9. Den här gången fotograferade hon bara med RX10 IV. ”Det var fantastiskt”, säger hon. ”Den är så lätt, den är tyst och oavsett vilka förhållanden eller ljus som jag fotograferade i blev resultatet utmärkt. Det är en jättebra utrustning för fågelfotografering.”

 

kaisa lappalainen sony rx10IV ett par kungsfiskare vilar på en gren

© Kaisa Lappalainen | Sony RX10 IV | 600mm| 1/1000s @ f/4.0, ISO 250

Så varför reser hon i Rumänien? ”Under våren är Donaudeltat en viktig rastplats för flyttfåglar”, förklarar Kaisa. ”Vi såg cirka 115 arter under veckan som jag var där. Några av fåglarna kommer bara att mellanlanda och fortsätter sedan till resten av Europa men några stannar och bygger bo. Det är fantastiskt att se att det finns sådana vildmarker kvar i Europa, så nära stora städer men ändå så orörda.”

kaisa lappalainen sony rx10IV 2 hökar slåss om en fisk som de precis har fångat

© Kaisa Lappalainen | Sony RX10 IV | 585mm| 1/1000s @ f/4.0, ISO 500

Det grundläggande arbetet på fältet är oerhört viktigt i Kaisas arbete och även om hon är en skicklig safariledare var det också nödvändigt att ta hjälp av en lokal guide som vet när och var arter finns. ”Utan en lokal guide kan man lätt missa möjligheter. Vi hade till exempel tur som fick en fantastisk solnedgång en natt och en dimmig, färgstark soluppgång nästa morgon. Vi visste att vi var tvungna att få ut allt vi kunde av situationen och guiden såg till att jag var på rätt plats vid rätt tidpunkt.”

Det är förstås bra att befinna sig på rätt plats, men rätt utrustning är också en förutsättning för att få ut så mycket som möjligt av tillfället.

kaisa lappalainen sony rx10IV en kungsfiskare som precis är på väg att lyfta

© Kaisa Lappalainen | Sony RX10 IV | 600mm| 1/2000s @ f/4.0, ISO 250

Den stora mångsidigheten i RX10 IV:s 24-600mm zoomobjektiv har verkligen varit till hjälp i dessa bilder eftersom Kaisa har kunnat ta bredare bilder med mer miljökänsla. ”Det kan vara lätt att dras till RX10 IV och den enorma förstoringen på 600mm”, förklarar hon ”men för den här bilden ville jag också hitta motiv i landskapet. Vid 24mm är det enkelt och jag kunde också reagera snabbt när jag behövde byta komposition. Med RX10 IV kan jag få landskap, porträtt och rörliga bilder med samma lilla kamera, och behöver inte byta hus eller objektiv. Jag sparar massor av vikt på så sätt!”

kaisa lappalainen sony rx10IV en flock fåglar vilar på en stock i vattnet i gryningen

© Kaisa Lappalainen | Sony RX10 IV | 170mm| 1/3200s @ f/5.6, ISO 400

Storlek och vikt är viktigt för Kaisa och att veta att hon kan få proffsfoton från en så liten kamera har skapat alla möjliga möjligheter. Flygbolagens viktgränser kan naturligtvis vara ganska stränga, förklarar hon, särskilt på mindre flyg som går till de vilda platser jag fotograferar. När jag har med mig hela min utrustning släpper de ibland inte ens ombord mig på planet! Och lägre vikt betyder också att du orkar gå eller cykla längre. Även när jag inte går ut enkom för att arbeta, kan jag ta med mig min RX10 IV och om en möjlighet dyker upp har jag ett 600mm-objektiv i fickan!

När det till sist är dags att ta en bild har RX10 IV all räckvidd man behöver, säger Kaisa. Det finns även inbyggd bildstabilisering så att man kan vara säker på att alla fjädrar ser perfekta ut också i stora förstoringar.

kaisa lappalainen sony rx10IV en kungsfiskare ser sin maka flyga från en gren

© Kaisa Lappalainen | Sony RX10 IV | 600mm| 1/800s @ f/4.0, ISO 160

”Jag blev verkligen förvånad över de otroliga detaljerna”, säger hon. ”Jag blev verkligen förvånad över man kan få så fina närbilder med en så liten och prisvärd kamera”.

Kaisa som använder sin Sony α9 regelbundet är van vid höga prestanda och hög hastighet, så hur är RX10 IV i jämförelse? ”Bilderna var knivskarpa”, säger hon och skrattar. ”Med fåglar som lyfter och gör snabba vändningar kan man alltid bedöma en kamera och de förblev i fokus. Jag använde ungefär samma AF-inställning som jag använder på α9, så för rörliga motiv eller fotografering från en båt är det kontinuerlig spårning som gäller”, förklarar hon. ”Men när man sitter på pass och väntar på att en kungsfiskare ska landa på en gren handlar det mer om förfokusering. Med en bildhastighet på 24 bilder/sekund kan jag spåra en fågel medan den lyfter och flyger, och veta att jag kan välja det bästa ögonblicket.”

kaisa lappalainen sony rx10IV en fågel lyfter över vattnet med benen släpande efter ytan

© Kaisa Lappalainen | Sony RX10 IV | 600mm| 1/1600s @ f/4.0, ISO 200

Medan fältarbetet kräver att du ligger och väntar i timmar i regnet eller hukar i en ghilliedräkt för att inte bli upptäckt, vilket kan vara påfrestande för kroppen, hanterade RX10 IV förhållandena galant, berättar Kaisa. ”Så här års ska det vara cirka 20 grader varmt i Donaudeltat men när vi kom dit regnade och snöade det”, säger hon och skrattar. ”RX10 IV är som tur är vädertålig. I början undrade jag om den skulle klara de hårda förhållandena men den stod emot precis allt som jag utsatte den för!”

Produkter som förekommer i den här artikeln
DSC-RX10M4
RX10 IV med 0,03 s. AF/25x optisk zoom

DSC-RX10M4

Liknande artiklar