Landskapstävlingens vinnare: Out of the Dark

Med landskap som tema för den sista omgången av Sony Alpha Universe Instagram-tävlingen visste vi att tävlingen skulle bli populär. Fotografer från hela Europa deltog i tävlingen men vi såg bilder från nästan alla jordens hörn. Det fanns allt från snöklädda berg till soldränkta stränder, gröna fält och gamla träd. Vi letade efter bilder som inte bara var tekniskt fulländade utan som fick oss att stanna upp och ta in landskapet som fotograferats. Med så många olika typer av motiv att uppleva är det kanske inte överraskande att det var de enklaste bilderna som utmärkte sig. Detta var extra tydligt hos den vinnande bilden: Fabian Balints effektfulla bild av ett ungt frosttäckt träd i en mörk och dimmig skog.

fabian balint sony alpha 7R3 ett ensamt glest träd i en dimmig skog

© Fabian Balint | Sony α7 III + DT 135mm f/2 SAM | 1/320s @ f/2.0, ISO 200

Fabian förklarar: ”En morgon under senhösten gick jag genom den fantastiska skogen i närheten av min hemstad Piatra Neamt, som är en liten men vacker stad i Rumänien. Ett tjockt lager med frost och dimma täckte alla träd, buskar och de fallna löven. När jag såg det lilla trädet slogs jag av hur väl det stack ut mot bakgrunden.

Fabians tankar delades av domarna på Sony som älskade den enkla men effektfulla bilden. Motiveringen löd: ”Vi älskade hur det skarpa trädet kontrasterar mot den mjuka och suddiga bakgrunden. Det går nästan att känna sprödheten hos löven och frosten i marken.” Fabian tog bilden med sin Sony Alpha 7 III, som han använder med ett antal olika objektiv, däribland det 135 mm f/2-objektiv som han använde för att ta den vinnande bilden. Han använder det tillsammans med Sony Sonnar T* FE 35mm f/2.8 ZA, Sonnar T* FE 55mm f/1.8 ZA, FE 90mm f/2.8 Macro G OSS och FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS. Som tävlingens vinnare kan Fabian nu välja ett nytt objektiv till sin samling. ”Jag har valt FE 16-35mm f/2.8 GM”, förklarar Fabian, ”givet dess mångsidiga brännvidd och otroliga bildkvalitet. Jag har inte använt ultravidvinkelobjektiv så mycket tidigare men jag vill alltid utmana mig själv genom fotografering så jag tänker ta ett helt nytt perspektiv när jag fotograferar landskap. Utöver landskapsfotografering vill jag prova astrofotografering. Det är helt nytt och outforskat område för mig så jag tror verkligen att det här objektivet kommer att hjälpa mig vidare på min fotografiska resa.” Om du vill ta reda på hur det går för Fabian med hans nya objektiv kan du följa honom på Instagram @balintfabian. Om du vill ha chans att vinna den nya Sony Alpha Universe Instagram-tävlingen ska du följa @alphauniversebysony.eu och hålla utkik efter kommande tävlingar.

Följ oss på Instagram Följ Alpha Universe på Instagram

Följ α Universe på Instagram för uppdaterade tips, berättelser och tävlingsinformation

dmytro korol sony nex 6 a en vacker bergstopp i skymning upplyst av ett varmt sken med en fullmåne synlig bakom

© Dmytro Korol | Sony NEX 6 + E PZ 16-50mm f/3.5-5.6 OSS | 1/30s @ f/8.0, ISO 100

ciprian negura sony alpha 7M3 en frostklädd gren i en dimmig och mörk skog

© Ciprian Negură | Sony α7 III + 28-75mm f/2.8 | 1/10s @ f/10.0, ISO 100

janis palulis sony alpha 7RM2 solnedgång bakom två små träd med förgrunden upplyst

© Jānis Paļulis | Sony α7R II | ISO 100

Produkter i fokus

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant