låga moln omger en vilande vulkan på bali

Ön med tusen gudar

Dennis Schmelz

”Jag ville skapa något annorlunda jämfört med resevideor från influencers som vi ofta ser på YouTube”, förklarar den tyska filmskaparen Dennis Schmelz. Det var första gången som Dennis reste till den indonesiska ön, och han planerade resan så att den sammanföll med Galungan, en balinesisk festival för att fira andliga förfäder och deras återkomst till ön.

”Jag ville skapa en film som firar kulturen och religionen. Det är ’ön med tusen gudar’, med många berättelser och karaktärer att filma.”

Han hade efterforskat så mycket som möjligt innan resan, men det var ändå mycket att göra när han anlände på ön.

gräsbevuxna trappor som leder till en by

”Vanligtvis kan man hitta de karaktärer som representerar andarna i templen, där turister inte har tillträde under festivalen. Så jag arbetade med ett lokalt ombud som hjälpte mig att hitta människorna i filmen och föreslog platser att filma.”

Det tog tre veckor att filma videon, och Dennis hade fullt upp. Han fick stiga upp innan soluppgången för att börja sitt arbete. ”Vägarna var inte alltid i så bra skick så ibland hade vi mycket långa 18-timmarsdagar. Mycket av tiden var bara att köra från plats till plats”.

En sådan plats var ett spektakulärt vattenfall, där Dennis hade ordnat att filma en ung kvinna som dansar en traditionell balinesisk dans som kallas Legong.

kvinna dansar framför ett vattenfall på bali

© Dennis Schmelz | Sony α7 IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/30s @ f/11, ISO 640

”Hon var mycket lugn. Hon lekte med dansen och sina ansiktsuttryck för kamerans skull. Jag tog en närbild av hennes ansikte som är helt perfekt. Det är en av höjdpunkterna i videon. Hela den scenen är härlig. Den visar människorna och landskapet.”

balinesisk dansös med färgstarka kläder

© Dennis Schmelz | Sony α7 IV + FE 50mm f/1.8 | 1/100s @ f/1.8, ISO 640

För det här projektet förlitade sig Dennis på två kameror: Sony Alpha 7S III, som han använde endast för att filma, och Alpha 7 IV, som han även använde för stillbilder. ”Alpha 7 IV är en fantastisk hybridkamera eftersom den har en 33-megapixelsensor. Därför är den mycket bra för att ta stillbilder men kan även spela in video med 4K 60p – imponerande!”

De två kamerorna fyllde olika roller. Alpha 7S III monterades på en gimbalstabilisator med ett 12-24mm f/2.8 GM-objektiv. ”Jag använde 12-24mm f/2.8 GM eftersom det är ett extremt vidvinkelobjektiv som lät mig filma dansscenerna med det otroliga landskapet i bakgrunden. SteadyShot-stabiliseringen i kombination med gimbalen gjorde att jag kunde röra på mig och skapa jämna, dynamiska rörliga bilder.”

Samtidigt använde Dennis Alpha 7 IV tillsammans med objektivet FE 24-70mm f/2.8 GM II för sin fotografering, men även för att filma handhållen video. Han använde ofta kamerans funktion Tydlig bildzoom för att ta närbilder som ser ut som att de filmats med ett makroobjektiv.

Tillsammans med Sony Alpha-kamerorna fotograferade Dennis med en drönare för att ge tittarna mer kontext till hans inspelningsplatser. ”Drönarbilderna är viktiga för att visa landskapet och ge en uppfattning om var man är. Men för att visa känslor behöver man komma nära människor”, berättar han.

Fotografering i soluppgång och solnedgång innebar höga kontraster i många scener. En anledning till att filmskaparen valde Alpha 7S III är att kameran har ett imponerade dynamiskt omfång på 15 stopp.

”Med bildprofilen Slog-3 kunde jag manipulera bilderna för att öka kontrasten och färgmättnaden. Jag pressade videon till max men upplevde aldrig några problem, tack vare 10-bitarsinspelningen.”

Det dynamiska omfånget behövdes i Dennis favoritscen i videon, som filmades i en grotta i soluppgången.

tre balinesiska män i traditionella dräkter framför en berghäll

© Dennis Schmelz | Sony α7 IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/80s @ f/9.0, ISO 100

”De bilderna handlade helt och hållet om timing”, förklarar han. ”Det var bara ungefär trettio minuter i grottan där solskenet lyste igenom öppningen. Efter det var det helt mörkt. Det var ganska farligt och det tog två timmar att gå dit, men det var värt det eftersom bilderna blev så fantastiska.”

Under de tre veckorna som han arbetade på projektet filmade Dennis cirka 15 timmars video av en guidad workshop, som han redigerade ned till endast 3:40 minuter i sin slutliga video Galungan - Victory of Dharma. Videon visar öns färger och kontraster. Redigeringen gav videon dess särprägel.

”Festivalen handlar om att godhet vinner över ondska, och de motsatserna finns med i videon. Godheten är lugn och ofta i slow motion. Sedan är de mörka delarna, där de onda andarna visas. Jag snabbade upp bilderna så att de skulle kännas onaturliga och stressa upp tittaren. Jag lade även till några ljudeffekter. Jag ville skapa något annat än en treminutersvideo med trevliga bilder och musik.”

Tillförlitlig och imponerande, så beskriver Dennis den Sony-utrustning som gjorde det enkelt för honom att spela in sin otroliga video.

Produkter i fokus

Dennis Schmelz

Dennis Schmelz | Germany

”Det finns alltid en historia att berätta och ett nytt perspektiv att upptäcka”

Relaterade berättelser

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant