julien mauve sony alpha 7R astronaut som hoppar i luften med ett marslandskap bakom

Bild och fantasi

Julien Mauve

Konstfotografen Julien Mauve säger att med projekt som de här måste du veta vart du är på väg men tillägger leende: ”Men ta inte i för mycket!”

Julien beskriver den kreativa processen bakom bildprojekt som varit betydelsefulla för hans karriär, där projekt som Greeting from Mars, After Lights Out och det senaste L'île Aux Libellules (Island of Dragonflies) alla har fått internationellt erkännande. Nu fokuserar han nästan enbart på dem. Han fotograferar och redigerar, och arbetar sedan med att få ut dem till publiken, först online och sedan som utställningar och i böcker.

julien mauve sony alpha 7RII mörkt och dystert lägenhetskomplex med bara en lampa tänd

© Julien Mauve | Sony α7R II + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/6s @ f/14.0, ISO 100

Så har det dock inte alltid varit. ”Jag började som de flesta med att föreviga minnen, vänner och familj, men efter ett tag ville jag uttrycka något mer. Jag ville berätta en historia, inte bara dokumentera.”

Han började arbeta med sitt fotoprojekt 2011 med en Sony α99 och har aldrig ångrat sig.

julien mauve sony alpha 7R två astronauter som tar en selfie med ett marslandskap bakom

© Julien Mauve | Sony α7R + FE 16-35mm f/2.8 ZA SSM | 1/160s @ f/13.0, ISO 200

Juliens senaste projekt, Island of Dragonflies, fotograferades i Japan och tog två år med sammanlagt fyra resor att sammanställa. När han reste runt i landet uppstod konceptet av en slump efter att han hade lagt märke till att de flesta samhällena ligger längs kusterna. ”När du åker över mitten är det som en död zon. Det bor inte många där och du ser byggnader som naturen tagit över. Det får dig att undersöka människans relation till naturen och hur den förändras.”

julien mauve sony alpha 7RII en mörk koja i skogen med träd bakom

© Julien Mauve | Sony α7R II + FE 35mm f/2.8 ZA | 1/200s @ f/6.3, ISO 500

I Island of Dragonflie syns gamla industristrukturer och andra rester från civilisationen som långsamt tas över av naturen. Det ger en känsla som liknar en mörk, dystopisk science fiction-berättelse. Men som alla stora berättare sammanför han ofta skilda delar till en sammanhängande helhet.

Hans bilder kan till exempel präglas av samma känsla trots att de inte är tagna på samma plats eller ens under samma årstid.

Vissa är tagna i Okinawa och vissa norrut under olika perioder. Nyckeln är att skapa enhetlighet så att den övergripande atmosfären blir rätt. I syfte att uppnå det fotade jag mestadels på morgonen och utan direkt solljus. Utöver det gemensamma ämnet handlar mycket om färg, toning och vitbalans i de slutliga bilderna. Att hitta den enhetliga estetiken är en del av projektet.
julien mauve sony alpha 7R två astronauter som sitter på en klippavsats och tittar ut över ett marslandskap

© Julien Mauve | Sony α7R + FE 16-35mm f/2.8 ZA SSM | 1/50s @ f/9.0, ISO 200

Så hur hjälper Juliens Sony Alpha-utrustning till med det? Han gick vidare från α99 och upptäckte α7R-serien. Man förväntar sig nog att fotografer främst ska rabbla tekniska funktioner men som konstnär har Julien ett lite annorlunda perspektiv. Det är ofta det som kameran inte gör, som är avgörande för honom.

”Som konstnär tror jag att du måste glömma kameran… arbeta genom den och inte tänka på den. Det går dock endast med vissa kameror. α7R-serien reagerar så snabbt och fungerar så intuitivt att den hjälper mig att fokusera på det jag försöker uppnå och inte på verktyget som jag använder. Den väger väldigt lite och är alltid redo. På bråkdelen av en sekund har du din bild.”

julien mauve sony alpha 7RII en mörk stadsbild med endast en annonstavla som belysning

© Julien Mauve | Sony α7R II + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/10.0, ISO 320

Julien vet aldrig när han kommer att få inspiration till sina bilder. Han vandrar hela tiden omkring och letar efter de perfekta scenerierna att fånga.

”Jag har kameran i närheten så att jag är beredd på ögonblick som kanske bara varar i några sekunder. Då måste man kunna reagera snabbt.” Av samma skäl fotograferar han med snabb zoom och monterar ofta 70–200 mm f/2.8 G Master på en kamera och 24–70 mm f/2.8 G Master på en annan. Då är han praktiskt taget redo för allt.”

julien mauve sony alpha 7R två astronauter som står på en avsats och håller varandra i händerna med ett marslandskap bakom sig

© Julien Mauve | Sony α7R + FE 16-35mm f/2.8 ZA SSM | 1/250s @ f/11.0, ISO 100

Julien litar även på den enorma upplösningen och höga bildkvaliteten som α7R-serien ger honom, vilket är en mycket viktig faktor när hans bilder visas upp på utställningar.

Han förklarar: ”Titta, förutom magasin och böcker visar jag mitt arbete i gallerior och studior i mycket stort format så jag måste vara säker på att kvaliteten är hög. I den senaste serien som jag visade var trycken 1 meter breda och nu är det inget problem.

Åter till den kreativa processen: den planerade och oplanerade resan. För Julien kan det ta månader eller till och med år från koncept till slutfört projekt, med överraskningar och nya inriktningar längs vägen, men framförallt hårt arbete och engagemang.

julien mauve sony alpha 7RII förortsbild i mörker med bara ett fönster upplyst

© Julien Mauve | Sony α7R II + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/15s @ f/11.0, ISO 100

”Processen bakom att ta bilder handlar om att hitta scenerier som berättar en historia. Sedan kan redigeringsprocessen vara svår eftersom du har 50 eller 60 bilder, som du måste få ner till 20. Du låter endast de bästa och de som för berättelsen framåt vara kvar. Men vid en viss tidpunkt gäller det att ta ett steg tillbaka och se vad som fungerar och inte fungerar.”

Han fortsätter: ”Om berättelsen kräver det kan du behöva ändra något eller börja om. Det är som att dyka. När du är nere och mitt i processen ser du inte helheten men i något läge måste du stiga upp för att ta luft, ta en titt och sedan dyka ner igen.”

Produkter i fokus

Julien Mauve

Julien Mauve | France

"Jag försöker avbilda världen, inte som den är utan som jag skulle vilja se den"

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant