justin jin sony alpha 7r3 vindruvor i en tunna

Glaset är halvfullt: Dokumenterar arbetsgången hos Frankrikes champagnehus

Justin Jin

Som historieberättare måste du göra två saker: först hitta en historia som är värd att berätta och sedan ha rätt kompetens för att kunna berätta den.

Justin Jin har gjort både och under de två senaste decennierna. Han har rest jorden runt med sin kamera och upptäckt och fotograferat berättelser ur verkliga livet för kunder som National Geographic och The Sunday Times samt olika frivilligorganisationer.

Jin förklarar: ”Vart jag än åker så försöker jag hitta den djupare mänskliga berättelsen och berätta den för världen. Vissa kanske kallar mig reportagefotograf eller dokumentärfotograf, men jag föredrar att kallas för en visuell historieberättare.”
justin jin sony alpha 7r3 en man och en kvinna tittar på en dammig champagneflaska

© Justin Jin | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/25s @ f/4.0, ISO 1600

Vissa ögonblick har avgörande betydelse för att en historia ska kunna berättas – och berättas bra. De måste fångas innan de går förlorade för alltid. Och för visuella historieberättare betyder det att de behöver använda en kamera som de kan lita på. Om kameran reagerar för långsamt är ögonblicket redan förbi.

Justin har därför valt α7R III, som han använde under sina senaste projekt då han fotograferade champagnehusen Perrier-Jouët och Mumm med detaljerade beskrivningar av produktionen i nordöstra Frankrike och produkternas resa till kunder runt om i världen.

justin jin sony alpha 7r3 en man visar upp en dekorerad champagneflaska

© Justin Jin | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/1000s @ f/4.5, ISO 400

Han förklarar: ”I det här fallet jobbade jag med två av de största och mest prestigefyllda champagnehusen, och de gav mig i uppgift att återupptäcka deras varumärken åt dem. Det kanske låter märkligt eftersom husen är hundratals år och de säljer sitt vin över hela världen, men de kände att marknadsföringen behövde en översyn, så de bad mig titta på den med nya ögon. Det var verkligen en chans för de här företagen att lära känna sig själva från insidan med hjälp av journalistiskt historieberättande. De visste inte vad de ville säga, så min roll var att berätta historien som jag uppfattade den.”

justin jin sony alpha 7r3 en besökare luktar på blommor i champagnehuset

© Justin Jin | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/160s @ f/6.3, ISO 400

Justin fortsätter: ”Så när reportagefotografen söker verklighet, sanning och fakta, vill de här företagen på samma sätt bygga autenticitet, trovärdighet och anseende för varumärket. Länken blir att hitta berättelser som är förankrade i verkliga livet, med riktiga människor som kan visa vad varumärket handlar om.”

Justin fick carte blanche att djupdyka i projekten och arbeta med varje projekt under två eller tre månader. ”Det finns inte många företag som har tillräckligt mycket självförtroende för att göra det, och det fanns ingen som lade sig i eller påverkade vem jag skulle prata med eller vilka frågor jag kunde ställa. Det krävs förtroende från båda sidor för att detta ska hända. De har låtit en professionell fotograf komma och tolka deras arbete, arbeta nära dem under en lång tidsperiod och sedan visa vad jag kan åstadkomma.”

justin jin sony alpha 7r3 japanska damer i traditionella dräkter äter lunch på ett champagnehus

© Justin Jin | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/100s @ f/3.5, ISO 1600

Sådana här projekt är krävande både för kameran och fotografen. Båda måste vara kraftfulla, mångsidiga och flexibla. Det blir långa dagar. ”Det är som en workout för mig och kameran,”, säger Justin och skrattar. ”Under långa resor, jet lag, sena nätter, dag efter dag, i snö och sol måste kameran vara robust och fortsätta ta bilder. Sedan blir det kanske dags för mer diskreta situationer där en journalist normalt inte får vara med, som att följa VD:n som säljer sin produkt till internationella kunder, eller källarmästaren som lägger sista handen vid smaksättningen, och då blir funktioner som den tysta slutaren hos α7R III väldigt viktiga.”
justin jin sony alpha 7r3 en kvinna tar en paus i solen under druvskörden

© Justin Jin | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/1500s @ f/6.7, ISO 400

”Sedan helt plötsligt är det dags för skörd, vilket är en mycket intensiv period och en slags räddningsinsats. Det är ett regnigt och kallt område i Frankrike, så när druvorna är mogna måste de plockas direkt. För att kunna fånga detta måste man vara helt säker på att kameran kan fokusera och ta bilder med hög hastighet.”

Det krävs även ett brett spektrum av objektiv för att kunna täcka så många olika situationer”, säger Justin, ”och under de fyra år som jag har använt Sonys spegelfria kameror har utbudet vuxit till att omfatta allt jag behöver. Jag använder den heliga treenigheten G Master-objektiv på 16–35 mm, 24–70 mm och 70–200 mm, plus ett makroobjektiv, FE 90mm f/2.8 G OSS, så att jag kan avslöja detaljer som inte ens människorna som arbetar där har lagt märke till tidigare.”

justin jin sony apha 7r3 fyra män arbetar på en vinodling under snön

© Justin Jin | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/400s @ f/6.3, ISO 400

”På det sättet var α7R III det perfekta verktyget för de här projekten. Den har den optimala balansen mellan bildkvalitet, smidighet och ergonomi, och det är en kamera som reagerar så snabbt att tanke och handling blir ett. Det har stor betydelse för oavsett vilket projekt jag jobbar med behöver jag kunna fånga de där ögonblicken av verklighet och sådant som man kanske inte ens förväntar sig som fotograf.”

Jin fortsätter: ”Eftersom inget är planerat går det inte att upprepa något. Här finns en bild där källarmästaren ger nyckeln till sin efterträdare. Han hade arbetat där i nästan tre decennier och nu lämnar han över hela källaren till henne ... Jag hade inte förväntat mig det och inte hon heller, vilket syns på hennes ansiktsuttryck! Man måste vara blixtsnabb i de här situationerna för att hitta fokus och få till rätt komposition. Och det är omöjligt om man inte har en kamera som gör exakt det man vill när man vill det!”

justin jin sony alpha 7r3 en man ger källarnyckeln till sin efterträdare

© Justin Jin | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/250s @ f/5.0, ISO 800

Produkter i fokus

Justin Jin

Justin Jin | Belgium

”Med tysta slutare, små hus och en otrolig bildkvalitet ger mina Sony alpha-kameror ett helt nytt sätt att ta bilder”

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant