dennis schmelz sony alpha 6500 stort isberg på grönland

Fruset filmskapande

Dennis Schmelz

Dennis Schmelz säger så här: ”Filmskapande handlar om att skapa en berättelse och framkalla känslor. Du kan få människor att skratta eller gråta med bara bild och ljud. Det är ett så kraftfullt medium som fortfarande fascinerar mig varje dag.”

Dennis började använda Sony-kameror 2017 och ett av favoritprojekten som han hållit på med sedan dess är en resevideo som visar Grönland. ”Det var en unik upplevelse”, säger han. ”Landet fascinerade mig direkt eftersom det var så isolerat från resten av världen.”

dennis schmelz sony alpha 6500 stort isberg som reflekteras symmetriskt i havet

© Dennis Schmelz | Sony α6500 + E 10-18mm f/4 OSS | 1/320s @ f/5.0, ISO 100

Dennis använde två Sony-kameror till att skapa filmen, Sony Alpha 7S II som han använde på grund av dess förmåga att fånga detaljer även i svagt ljus, och Sony Alpha 6500, som han använde med en gimbal tack vare dess lilla format.

Till att börja med anpassade Dennis objektiv från sin gamla DSLR för att använda med sin Alpha 7S II, och använde Sony 10-18mm- och 35 f/1.8-objektiv med sin Alpha 6500. ”De två objektiven med APS-C Sony E-fattning är mycket små och lätta, och passar perfekt med en gimbal.”

Nu har Dennis helt gått över till Sony-objektiv och använder FE 16-35mm f/2.8, FE 24-70mm f/2.8, FE 70-200mm f/2.8, FE 100-400mm f/4.5-5.6 och FE 24mm f1.4, som alla är Sony G Master-objektiv som har gjort stor skillnad för honom. “Autofokuset tillsammans med Sony-objektiven fungerar otroligt bra”, berättar han för oss, ”och jag vill aldrig gå tillbaka till att använda DSLR!”

”Jag uppskattar fokusföljning och Ögon-AF”, säger Dennis, ”det är otroligt hur bra det är. Men jag uppskattar även manuellt fokus, att experimentera och få en naturlig känsla. Det finns många verktyg i Sony-kameror som ser till att du kan fokusera manuellt snabbt och exakt, som Focus Peaking och förstoringsfunktionen.”

dennis schmelz sony alpha 6500 grönländsk kvinna som sitter framför ett stilla vattendrag

© Dennis Schmelz | Sony α6500 + E 35mm f/1.8 OSS | 1/160s @ f/2.0, ISO 200

Det kan vara tungt att resa runt med all utrustning för att filma video men Dennis har några bra råd: ”Jag älskar att använda tydlig bildzoom”, förklarar han. ”Det gör det möjligt att beskära bilden utan att förlora så gott som någon bildkvalitet. Så jag kan komma en och en halv gång närmare med 4K och upp till två gånger närmare i Full HD. Det betyder att jag kan resa runt med ett litet antal objektiv med fast fokus.”

Trots den låga temperaturen på Grönland har Dennis inga problem med kamera och utrustning men tillägger: ”Ett viktigt tips för att skydda utrustningen under sådana kalla förhållanden är att ha batterierna nära kroppen så att de hålls varma.”

I utrustningen ingår ljudinspelningsutrustning, inklusive Sony ECM-B1M som spelar in kameraljudet. Eftersom B1M fästs med Multi-Interface (Mi) Shoe behövs inga andra kablar i kameramikrofonuttaget, vilket sparar plats. För mer avancerad ljudupptagning använder Dennis extern ljudinspelningsutrustning och genom att spela in många olika ljud under resorna har han byggt upp ett stort bibliotek som han kan använda för sina projekt.

dennis schmelz sony alpha 6500 hus på grönland omgivet av blommor

© Dennis Schmelz | Sony α6500 + E 10-18mm f/4 OSS | 1/60s @ f/8.0, ISO 200

”Musik är något annat som är mycket viktigt för filmskapande, förklarar Dennis. ”Jag hämtar musik från många platser men för min senaste resefilm ”White Angels of Camargue - Europe’s last Cowboys” jobbade jag med en ljudkompositör som skrev musiken speciellt för den här videon. Det var ett helt annat arbetsflöde. Men vanligen, för videor som Grönlandsvideon, är jag på olika musikplattformar i flera timmar tills jag hittar rätt låt.”

Att vara förberedd mentalt och fysiskt för att fotografera i en krävande miljö är viktigt men du måste även vara förberedd kreativt. ”Innan jag påbörjar resan har jag en ungefärlig uppfattning om vilken typ av resevideo jag vill skapa”, förklarar Dennis. ”Jag gör mycket efterforskningar för att få en idé men det är även viktigt att lämna utrymme för spontanitet.”

Och vilket råd skulle Dennis ge till de som gillar att skapa resevideor som dessa? ”Gör det bara! Förberedelser är viktiga, speciellt på platser som Grönland, men lämna plats i schemat så att du kan vara kreativ och impulsiv. Det finns alltid en berättelse att berätta och nya perspektiv att upptäcka.”

Produkter i fokus

Dennis Schmelz

Dennis Schmelz | Germany

”Det finns alltid en historia att berätta och ett nytt perspektiv att upptäcka”

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant