lidia popiel sony alpha 7R3 modell som har på sig en röd klänning och sitter på golvet med händerna uppvända

Frihet är på modet

Lidia Popiel

”Mode är magiskt”, säger Lidia Popiel, ”och eftersom modefotografering är en blandning av så många saker – människor, designer, tyger, linjer, proportioner, landskap och platser – har du möjlighet att uttrycka dig och skapa nya världar. Det är en vacker typ av frihet.”

Lidia är idag en av Polens ledande fotografer och började som modell vid 17 års ålder. Hon tittade på fotografer som hon arbetade nära med och tog in allt men trodde inte hon skulle bli fotograf själv förrän tillfället plötsligt dök upp.

”En dag under en fotografering”, förklarar hon, ”lånade jag en kamera och fotade en filmrulle. Sedan sålde jag en av bilderna som blev en kosmetikaffisch. Så plötsligt var jag fotograf!” skrattar hon. ”Självklart var jag tvungen att fortsätta lära mig och mina kollegor hjälpte mig med det. Jag började ta bilder av mina egna designer och sålde flera av dem till en av de två modetidningar som fanns i Polen vid denna tidpunkt!”

lidia popiel sony alpha 7R3 modell sitter på kanten av en himmelssäng och ser allvarsam ut

© Lidia Popiel | Sony α7R III + FE 28mm f/2 | 1/20s @ f/9.0, ISO 100

Spola fram bandet 40 år till Lidias senaste projekt som är en välgörenhetstillställning för Friends of the Museum Association i Warszawa. ”Varje år har de ett välgörenhetsevenemang för nationalmuseet”, förklarar hon, ”och i år bad de Polens tio främsta designer om att få klänningar, som sedan auktionerades ut på en bal på museet. Att få fotografera klänningarna var en riktig ära.”

Platsen var ännu mer spännande för Lidia. ”Radziwiłł Palace i Nieborów är en så vacker byggnad”, förklarar hon, ”och eftersom ett av kollektionens teman var färg gav det en möjlighet att matcha klänningarna med palatsets dekorationer.” De avancerade bilderna krävde mycket förberedelse. ”Jag var på besök flera gånger före fotograferingen”, säger Lidia, ”i jakt på liknande färger och återkommande linjer. Jag ville även att modellerna skulle använda sig av platsens historia med spöken och hemligheter när de poserade.”

lidia popiel sony alpha 7R3 modell som lutar sig mot en balustrad

© Lidia Popiel | Sony α7R III + FE 28mm f/2 | 1/15s @ f/6.3, ISO 100

På det här sättet blir modebilder mer än bara porträtt. ”De kan berätta historier med hjälp av ljus, detaljer och komposition. Vi använder flera metoder för att visa designerkoncepten men i slutändan finns det en person i bilden och genom bilden ska vi tala till tittaren.”

Oavsett projektet måste även modellen känna sig som en del av berättelsen, säger Lidia. ”Nyckeln är att välja rätt person och kommunicera. Det är teamwork. Jag letar efter modeller med utstrålning men vill inte glömma klänningen. De ska vara i toppform och ingå i planen. Så för att hålla kursen ska både modell och fotograf alltid fråga sig själva: Vad gör jag och varför gör jag det?”

lidia popiel sony alpha 7R3 modell med en guldklänning som står i en alkov

© Lidia Popiel | Sony α7R III + FE 28mm f/2 | 1/60s @ f/2.8, ISO 100

Normalt använder hon ett 50 mm-objektiv men för det här projektet gick Lidia över till FE 28mm f/2. ”Jag valde en kortare brännvidd så att jag kunde skapa mer dynamik på platsen”, säger hon, ”men utan att förvränga motivens silhuetter. Interiörens skönhet är en viktig del av historien och samtidigt har jag bättre kontakt med modellen när jag är nära och dessutom kan prata tyst.”

Lidias kommunikation underlättas av Sony α7R III, med funktioner som syftar till att hålla fotografens fokus på motivet och inte på kameran. Husets storlek och vikt, samt det revolutionerande Ögon-AF har förändrat hur hon fotograferar mode, säger hon.

”När du arbetar”, förklarar hon, ”kan det kännas som du har gott om tid men egentligen handlar det om bråkdelar av en sekund som avgör om en bild blir lyckad. När jag började använda Ögon-AF gav det mig ett nytt självförtroende och den tryggheten är nödvändig för att fånga det flyktiga ögonblicket.”
lidia-popiel-sony-alpha-7R3-modell-i-lila-klänning-som-lutar-sig-mot-en-flygel

© Lidia Popiel | Sony α7R III + FE 28mm f/2 | 1/80s @ f/10, ISO 100

Med ett mindre och lättare kamerahus som ändå ger högupplösta bilder blir kompositionen även friare och smidigare. ”Ibland räcker det att röra sig en halv centimeter för att allt ska förändras i en bild”, förklarar Lidia, ”och därför arbetar jag ofta utan stativ. När jag ersatte tunga kameror med Sonys spegellösa hus kände jag mig omedelbart lättad och fick större frihet i jobbet.” Så allt handlar om frihet, och Lidia säger att den här typen av fotografering kan få fotografer att öppna sig. ”Det betyder att du inte är rädd för din fantasi och vågar vara ärlig”, avslutar hon. ”Ta bilder för dig själv, inte för att någon annan ska utvärdera dem. Och tro inte att allt redan är gjort för ditt arbete kommer alltid att vara unikt. Fortsätt lära dig, låt dig överraskas och ge dig själv frihet.” Tack till: Smink: Marianna Jurkiewicz Hårstyling: Kacper Rączkowski/Kevin Murphy Pl Klädstyling: Agnieszka Ścibior Modeller: Uncover Models Bildsamarbete: Wolf Studio/Warsaw

Produkter i fokus

Lidia Popiel

Lidia Popiel | Poland

”Fotografi handlar om att överlämna sig till motivet, att visa engagemang och hängivenhet, och låta det som finns framför objektivet styra. Det handlar om verkligt korta ögonblick, så du måste reagera snabbt. Men ha inte för bråttom”

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant