Fullface Productions är en grupp som består av tre unga filmskapare från Tjeckien. De fokuserar på utomhus- och actionsporter, särskilt mountainbiking, friåkning och bergsklättring. Det som började som en hobby har vuxit till ett jobb och de filmar nu med toppatleter på ovanliga platser.
Varför valde ni att filma Tjeckiens fjällräddning?
Vi har länge funderat på när det bästa tillfället var för tittarna att se vad som händer bakom kulisserna på vår inspelning. Vi ville ha möjlighet att visa olika situationer och många olika platser. Det är inte möjligt med mountainbike- eller skidåkningsprojekt, som vi jobbar mest med. Det var därför vi valde att filma fjällräddningen. Det gav oss möjligheten att filma skidåkning, firning från helikopter och arbete med räddningshundar. Dessutom känner vi fjällräddningsmedlemmarna väl och visste att de skulle göra sitt bästa för att hjälpa oss att uppnå det bästa resultatet.
Du använder en kombination av Sony FX6 och Alpha 7S III. Vilken kamera är din primära?
Jag skulle inte säga att vi har en primär och sekundär kamera för ett projekt som att filma fjällräddningen. Vi väljer den kamera som passar bäst för situationen. Vi använder FX6 främst när vi filmar från stativ, helst i kombination med längre objektiv som FE 70-200mm f/2.8 GM eller FE 24-70mm f/2.8 GM.
När använder ni Alpha 7S III?
Vi använder främst Alpha 7S III på en gimbal i kombination med ett bredare objektiv. Kameran är liten och lätt så vi kan använda en mindre och lättare gimbal. En fantastisk funktion är AF-spårning, som gör att vi kan fotografera rörliga bilder med längre brännvidd och grunt skärpedjup utan att behöva en fokusdragare. Samtidigt uppskattar vi det faktum att en så liten kamera kan erbjuda 120 bps i 4K utan någon försämring av bildkvaliteten. Det här är ett riktigt stort steg från tidigare generationer.
Vilka objektiv använder ni oftast?
Det varierar beroende på projekt. För vissa projekt rör vi oss från plats till plats på skidor eller cykel och vi försöker bära så lite som möjligt. Det betyder att vi ofta använder FE 16-35mm f/2.8 GM, FE 24-70mm f/2.8 GM och FE 70-200mm f/2.8 GM OSS. Om situationen tillåter det lägger vi gärna till fasta objektiv, särskilt de bredare brännvidderna som FE 24mm f/1.4 GM eller FE 35mm f/1.4 GM. Samtidigt använder vi gärna superlång brännvidd som FE 400mm f/2.8 GM OSS eller FE 600mm f/4 GM OSS. De används inte så ofta i videoproduktion och ger unika bilder som hänför publiken.
Använder ni några speciella inställningar för Alpha 7S III eller för FX6?
Jag skulle nog börja med att välja kodek, som vi väljer baserat på typen av projekt. För TV-produktion där vi vet att det inte kommer att finnas utrymme och tid för komplex färggradering väljer vi en kodek med lägre bitfrekvens. I det fallet gillar vi också den nya färgprofilen för S-Cinetone.
Jag skulle också rekommendera AF-spårningsinställningarna på Alpha 7S III. Olika situationer kräver olika justeringar av skärpehastighet och känslighet. Utan rätt inställningar kommer AF aldrig att fungera till 100 %.
Slutligen, aktivera flygplansläget när du inte använder kameran via mobilappen. Det ökar batteritiden avsevärt.
Har ni några generella tips för utomhusfilmare?
Klä dig ordentligt. Vädret i bergen förändras varje minut! Jag skulle definitivt rekommendera en kameraryggsäck av bra kvalitet som är vattentät och skyddar din utrustning i dåligt väder. Den kan dessutom motstå en del smällar utan att utrustningen i den tar skada.
Om du åker till fjällen ska du studera alla risker. Åk aldrig ensam och låt alltid en guide följa med dig när du åker till mer avlägsna platser.
Det sägs att hälften är vunnet med bra förberedelser och det gäller dubbelt så mycket för vinter i fjällen. Dagarna är korta vilket betyder att du måste ge dig ut för att fotografera med en tydlig bild av vad det är du ska fotografera. Trots att du förbereder dig väl kan vädret skapa problem. Därför räknar vi alltid med 1 till 2 dagar extra när vi planerar vinterprojekt.
”Kollektiv med filmskapare på jakt efter de bästa bilderna”