Även om det kanske inte är lika kallt på Grönland i augusti som på vintern, är temperaturen ute till havs fortfarande utmanande. För landskapsfotografen Albert Dros är motivationen till att arbeta i en sådan miljö ljuset. Med nära 24 timmars dagsljus dröjer sig solen kvar vid horisonten i timmar och skapar starkt orange, lila och blå färger på himlen.
Efter att ha använt en förhandsversion av Sony α7R IV redan i hemlandet Nederländerna, gav resan till Grönland Albert en ny chans att undersöka vad som går att göra med en Sony α7R IV med 61 megapixlar.
Albert både sov och arbetade på båten i två veckor medan han tog sina bilder. ”Det var en upplevelse i sig”, säger han skämtsamt. Varje natt var Albert ute på båten och fotograferade i flera timmar. ”Det är så vackert”, beskriver han. ”Det finns så många olika färger och sätt att arbeta med midnattssolen. För någon som mig är det som en lekplats, man kan ta fantastiska bilder överallt.”
Landskapet med sin natur utgjorde en vacker inramning och i en del bilder använde sig Albert också av ett motiv som fokuspunkt i form av en lustjakt med ett klarrött segel. ”Vi har många bilder där båten är med”, berättar han. ”Jag befann mig på den ena båten och pratade i walkie-talkie med kaptenen på den andra. Då kunde jag få honom att positionera sin båt på det perfekta stället för tagningen.”
Men trots att han planerade allt under resan är han övertygad om att det inte inverkade på den kreativa sidan av fotograferingen. ”Man måste vänta tills båten är på rätt plats och månen står rätt på himlen”, förklarar han. ”Allt måste vara perfekt och det krävs mycket planering för att ta en fantastisk bild. Det är svårt att lyckas.”
De flesta landskapsfotografer tillbringar större delen av sin tid på fast mark med stativet stabilt utplacerat och allt ordentligt fastlåst. Att fotografera från en båt är en annorlunda upplevelse, särskilt när du lägger till ytterligare en båt som ett av motiven.
”Att fotografera från en båt är allt annat än avkopplande”, säger Albert och skrattar. ”Kompositionerna kommer och går så fort att du måste ha en kamera som kan fokusera snabbt annars missar du dem.” I Alberts fall var de i en båt och fotograferade en annan båt. Den andra båten, havet och isbergen, alltsammans rörde sig.
”I de här situationerna upptäckte jag att det var bäst att använda seriebildtagning på α7R IV och ta 10 bilder per sekund med kontinuerlig AF”, berättar han. ”Jag kunde ta upp till 70 bilder om jag behövde, och sedan välja den perfekta när det var dags för redigering. Det innebar att jag aldrig missade något och ännu bättre var att jag kunde fånga allt med den fulla upplösningen på 61 megapixlar.”
Albert gillar att använda extrema objektiv för att få bilderna han vill ha. Medan traditionella landskapsfotografer använder vidvinkelobjektiv på 24 mm, möjligen på sin höjd ett på 16 mm, fotograferar Albert oftast med antingen 12 mm eller 400 mm – alltså i den motsatta änden av spektrumet. Att fotografera landskap från en båt med ett 400 mm-objektiv var naturligtvis betydligt mer komplicerat.
”Jag använde FE 100–400mm f/4-5.6 GM OSS-objektivet”, säger han. ”Det är ett riktigt skarpt objektiv – den skarpaste zoom jag någonsin använt. Om du använder det med sensorn på 61 megapixlar på α7R IV kan du fånga alla små detaljer, vilket också är en följd av objektivets och kamerans stabilisering. I en av mina bilder kunde jag fotografera månen med 400 mm och för att få rätt exponering var slutartiden 1/50 men jag fick perfekt skärpa.”
Varför valde Albert att använda nya Sony α7R IV i sina senaste projekt? ”Jag älskar att fotografera landskap med mycket detaljer, så för mig är den högre upplösningen hos Sony α7R IV fantastisk liksom det dynamiska omfånget på 15 steg”, säger han. ”Och dessutom är kamerahuset lite omarbetat och förbättrat jämfört med den nuvarande α7-kameran med enkla saker som bättre skydd för de externa portarna. Sådant kanske verkar lite futtigt, men kan vara till stor nytta för mig när jag fotograferar under tuffa förhållanden som i det här projektet.”
”Jag är besatt av att få den perfekta bilden”