matthias kniepeiss kvinna som reflekteras genom flera prismor

Kreativitet ur motgångar

Mathias Kniepeiss

Det är dags att inse att 2020 bjöd på mycket motgång. Covid-19 har inneburit många förändringar och begränsningar i våra liv, vilket gäller för både entusiaster och professionella fotografer. Men för den kreativa gavs det även nya möjligheter. Mathias Kniepeiss, som specialiserar sig på lyxigt eleganta, iscensatta bilder, har just genomfört ett projekt som visar det perfekt.

matthias kniepeiss kvinna med rosa hår som sticker huvudet genom ett bord

© Mathias Kniepeiss | Sony α7R IV + FE 85mm f/1.4 GM | 1/160s @ f/5.6, ISO 200

”Jag saknar verkligen att resa just nu”, suckar han, ”och även om jag har många kunder över hela världen har jag ingen aning om ifall allt kommer tillbaka nästa år. Mycket har ställts in men det finns även möjligheter och tillfällen. Och ett av dem är mitt projekt med The Museum of Illusions i Wien.” Museum of Illusions startade i Zagreb 2015 och är nu ett globalt varumärke som lockar till sig besökare med interaktiva, omslutande och roliga optiska tricks. Så för en kreativ fotograf som Mathias klickade det direkt.

matthias kniepeiss kvinna med gul och lila tröja som reflekteras i prismor

© Mathias Kniepeiss | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/100s @ f/2.8, ISO 1600

Så hur gjorde Mathias för att göra det till sitt eget? ”Det är en utmaning”, erkänner han, ”men samtidigt innebär det nya möjligheter. Det finns specifika platser för fotografering där illusionen är perfekt tack vare rätt linjer, djup och färger. Men om du har med dig din egen styling och dina egna färdigheter och tekniska kunskaper kan du tillföra fler lager till tricket, eller göra något helt nytt.” Med pregnant styling förhöjde han illusionen med ”ett huvud på tallriken” och gjorde den mer intressant. Han fick olika perspektiv med Alpha 7R IV och objektiven FE 85mm, f/1.4 GM samt FE 24-70mm f/2.8 GM. Men när han arbetade i de perspektivskiftande korridorerna tillförde han effekt och drama med FE 12-24mm f/4 G.

Dessa rum har fantastiska linjer, som verkligen går att lyfta fram med 12 mm, förklarar Mathias. Det tillför energi till bilden, speciellt om du fotograferar mycket lågt eller mycket högt. Eftersom skärmen på α7R IV går att vinkla kan jag fotografera med kameran alldeles vid marken, vilket gjorde det lätt.
matthias kniepeiss kvinna som ligger på det gröna golvet med parallellt linjemönster

© Mathias Kniepeiss | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/4 G | 1/160s @ f/4.0, ISO 1250

Före fotografering gjorde Mathias vissa förberedelser, och kom fram till hur han kunde använda de märkliga rummen. ”Förberedelse är mycket viktigt för fotograferingar som dessa”, förklarar han, ”även om det finns mycket som du hade kunnat göra har du inte hur mycket tid som helst på dig. Ju mer du förbereder scen och styling, desto mer kreativ kan du vara. Och eftersom jag tog alla dessa bilder med min flickvän Conny Aitzetmueller, jobbade vi även snabbare. Vanligen arbetar jag i ett team med stylister, kostymörer och assistenter, men det var underbart att skapa något med någon som jag älskar. Hon är professionell dansare och koreograf, så hon vet exakt vad hon ska göra på den andra sidan av objektivet.”

matthias kniepeiss kvinna i mångfärgade kläder som reflekteras i spegeln

© Mathias Kniepeiss | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/200s @ f/2.8, ISO 1000

Mathias och Conny experimenterade även med abstrakta bilder som tagits genom ett av museets kalejdoskop. ”Vi använde olika kläder för att betona reflektionerna”, säger han, ”och olika objektiv för att variera effekten. Något som verkligen utmärkte sig här var Alpha 7R IV:s AF-läge för ögonföljning. Jag menar, om det kan följa en person ögon genom ett kalejdoskop, vad kan det då inte göra? En fördel med det”, fortsätter han, ”är att jag helt kan lita på att fokus kommer att vara på Connies ögon, så att jag kan fokusera på kompositionen och hitta de bästa interaktionerna mellan henne och reflektionerna.”

Mathias hyllade även ISO-prestandan hos Alpha 7R IV: ”Även om vi hade förberett oss var ljusnivåerna okända. Vid ett par tillfällen använde vi blixt men resten av tiden använde jag 1000, 2000 eller 3200 ISO med tillgängligt ljus utan att behöva oroa mig över att förlora kvalitet.”
matthias kniepeiss kvinna poserar framför en stram lila bakgrund

© Mathias Kniepeiss | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/4 G | 1/100s @ f/4.0, ISO 2000

”Men den kanske största fördelen med α7R IV”, säger han, ”var upplösningen. Återigen visste jag inte exakt vad som var möjligt i museet så möjligheten att beskära bilden efteråt och fortfarande få enorma filer var fantastisk. Eller så handlade det bara om att flytta bilden lite åt vänster eller höger i efterproduktionen, så att jag kunde skapa en bättre komposition.”

matthias kniepeiss kvinna med rosa kläder som reflekteras i flera speglar

© Mathias Kniepeiss | Sony α7R IV + FE 85mm f/1.4 GM | 1/200s @ f/2.2, ISO 1600

”Att fotografera projektet Museum of Illusions var mycket kreativt och kul”, säger Mathias, speciellt eftersom det gav honom ett nytt kreativt uttryck. Som någon som tidigare har använt Alpha 7R III imponerade efterträdaren verkligen på honom: ”Uppgraderingen är otrolig”, sammanfattar han, ”och likt den goda fotografen är den alltid redo för nya möjligheter.”

Produkter i fokus

Mathias Kniepeiss

Mathias Kniepeiss | Austria

”För fotografen är inget omöjligt, oavsett om det handlar om att dokumentera berättelser för eftervärlden eller att skapa nya världar”

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant