sandra aberg sony alpha 7r3 brud poserar i en dimmig skogsmiljö med underarmen över huvudet

Att skapa ett universum genom mode

Sandra Åberg

”För mig kan modebilder vara ganska trista om de bara handlar om kläder”, säger Sandra Åberg. ”Jag vill berätta något som berör. En bra bild, även en modebild, ska få dig att känna något.”

Mode-, porträtt- och bröllopsspecialisten Sandra har arbetat med detta i 15 år och fastnade för ämnet efter att hon flyttade till Milano där hon ”inspirerades av människorna och branschen i ett universum där alla skapar något.” Hon har utvecklat en tydlig stil som är lätt, ledig och romantisk med en känslomässig underton och starka berättelser, och det är något som hennes Alpha-kamera har hjälpt henne att skapa.

sandra aberg sony alpha 7r3 kvinna i vit klänning som öppnar en röd port

© Sandra Åberg | Sony α7R III + FE 85mm f/1.4 GM | 1/2500s @ f/1.4, ISO 2000

”Jag vill ge folk något som de kan bli förälskade i”, fortsätter hon. ”Det handlar om att skapa en känsla som de skulle ha haft om de själva hade burit kläderna: att få känna sig vacker eller fri. Jag vill visa ett universum som de vill vara en del av. Det handlar mycket om arbetet med modellerna och stylisterna. Dessutom gillar jag att arbeta i naturen eftersom det känns mer verkligt och skapar den frihet och de känslor som jag är ute efter.”

Så om det är känslor som krävs, hur får du fram dem? För Sandra handlar det om starka visuella idéer och kommunikation. ”Något som jag älskar med mode”, förklarar hon, ”är att jag kan lägga in allt jag vill i bilden och skapa ett universum exakt så som jag vill ha det. Och när du fotograferar kvinnor kan du skapa skönhet med former och poser, och hur de bär upp kläderna. Men du kan även styra över uttrycket och stämningen, och om intrycket ska vara mjukt och drömlikt eller starkt och kraftfullt. Allt bidrar till att berätta historien.”

sandra aberg sony alpha 7r3 brud i vit spetsklänning i skogsmiljö

© Sandra Åberg | Sony α7R III + FE 85mm f/1.4 GM | 1/1250s @ f/1.6, ISO 4000

Tillsammans med sina modeller utgår hon från ”hemska streckgubbar, som man har retat mig för under hela mitt liv! Men utifrån dem kan jag börja förklara vad jag föreställer mig att tjejen känner och hur jag vill att det ska förmedlas. Och det handlar även om att tolka modellens personliga egenskaper så att man får något som känns rätt för henne. En del skrattar mycket och verkar lättsamma medan andra har ett kynne eller en nerv som kan bli till en bra berättelse.”

Interaktionen är viktigast och hennes α7R III hjälper henne enormt mycket, säger Sandra. ”För mig är enkelheten i fotografiet viktigast”, förklarar hon. ”När jag är med en modell vill jag inte ha några distraktioner utan vara i stunden med henne och ägna mig åt berättelsen. Jag brukade få lägga så mycket tid åt att titta på kameran men med α7R III:s EVF är det mycket lättare att experimentera med motivet istället för att hålla på med inställningarna.”

sandra aberg sony alpha 7r3 blond brud med en slöja framför en bukett med fjädrar och blommor

© Sandra Åberg | Sony α7R III + FE 85mm f/1.4 GM | 1/100s @ f/2.0, ISO 400

Att fotografera med snabba objektiv som T* FE 55mm f/1.8 ZA är Sandras metod för att få det mjuka och ljusa utseende som hon är känd för. Dessutom är Sonys Ögon-AF och nya realtidsautofokus i α7R IV omistligt för hennes fotograferingsstil. ”Du behöver helt enkelt inte oroa dig över att få perfekt fokus”, förklarar hon. ”När jag till exempel fotograferar för Vogue och andra modetidningar är det irriterande om en bild ser perfekt ut och sedan när jag zoomar in så är den inte det! Ögon-AF är så exakt att du inte behöver oroa dig. Du behöver bara fokusera och börja fotografera. Det innebär att jag kan använda stor bländare och känna mig trygg med att kunna experimentera.”

Med enastående dynamiskt intervall och ISO-prestanda får jag vackrare bilder och high-key bakgrundsbelysta motiv. ”Tack vare att sensorn fångar detaljer”, förklarar hon, ”behöver jag inte vara lika rädd för att saker ska försvinna i skuggorna. Det är ett lite nytt sätt för mig att fotografera. Och eftersom mina foton är mycket ljusa gör det redigeringen enklare. Självklart använder jag reflektorer och har ibland extrabelysning men ju enklare desto bättre.”

sandra aberg sony alpha 7r3 bruden med en slöja sitter framför en fjäderbukett med en ros i händerna

© Sandra Åberg | Sony α7R III + FE 85mm f/1.4 GM | 1/100s @ f/1.4, ISO 250

”Dessa nya tekniker”, avslutar Sandra, ”samverkar med fotografens instinkter och gör att vi vågar vara mer kreativa. Jag har aldrig varit intresserad av att hålla på så mycket med kamerans inställningar. Jag är intresserad av fotograferandet, jag är intresserad av motivet och jag är intresserad av att pressa mig att prova nya saker. Så för mig fungerar α7R III perfekt.”

Produkter i fokus

Sandra Åberg

Sandra Åberg | Denmark

”Om du både känner dig lockad och rädd, betyder det att du förmodligen borde göra det!”

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant