Inom idrotten kan en bråkdels sekund vara skillnaden mellan att vinna och förlora. Små detaljer kan avgöra mästerskap. Det är likadant med sportfotografering. Ögonblicket är viktigt men du hinner bara fånga det om du både har kompetensen och rätt utrustning.
Detta bevisas verkligen av Danas Macijauskas arbete med vattensporter, kanske särskilt i hans nya foton tagna med en α7 III på Red Bulls kitesurfingevenemang King of The Air i Kapstaden i Sydafrika.
Enligt Danas handlar det först och främst om att förstå och uppskatta motivet.
”Jag började med surfing, wakeboarding och kitesurfing vid sidan om fotograferingen men så småningom började jag fundera hur jag kunde kombinera mina intressen. Jag upptäckte att det finns en koppling som bilderna kan spegla. Om du är fotograf och kan sporten du fotograferar kommunicerar idrottarna bättre med dig och du lär dig vilka foton som fungerar för dem.”
Innan Danas själv började utöva sporten hade han inte insett hur viktigt det var att förstå en sport på djupet för att fånga den från dess bästa sida. Första gången jag var med på ett evenemang, berättar han, visade jag bilderna för killarna och jag var jättenöjd med dem men de sa bara: ”Vi hoppas att du inte har tagit bort några andra.” Det visade mig att även om du som fotograf tycker att ett foto är perfekt, är det viktigt för idrottarna att det säger något om sporten.
Så vad utmärker ett bra kitesurfingfoto? Danas säger att det handlar om att kombinera viktiga element i en och samma bild. Då börjar bilden säga något.
”Det handlar om en koppling mellan flera saker: bakgrunden, idrottarnas kroppsställning, ljuset, tajmingen ... idrottarna måste befinna sig i perfekt position för du vill att de ska säga wow, vad cool jag ser ut!” Bilderna från Kapstaden är ett utmärkt exempel på detta. De är viktiga komponenter i ett avgörande ögonblick som sammanfattar upplevelsen.
Danas säger att det finns särskilda omständigheter som gör att det här inte har så mycket att göra med vanligt sportfotografi som man kanske tror.
”Big-air kitesurfing är faktiskt mer som landskapsfotografering. Det handlar om att få fram skalan. Du vill ju fånga drakarna, surfarna och landskapet som en helhet, eftersom det är först då man ser hur otroligt högt de flyger. Fotot måste alltså vara bredare och det ska inte vara snålt med utrymme runt surfarna, vilket man ofta väljer i andra sportbilder”, förklarar han.
För de olika ramarna han vill ha, använder han flera zoomobjektiv som Sony FE 70–300mm f/4.5–5.6 G OSS och 24–105mm f/4 G OSS och även FE 135mm f/1.8 GM för porträtt på stranden.
Detta väcker en teknikfråga: hur kombinerar du förmågan att ta bra landskapsbilder med behovet av att följa och fokusera på ett snabbt och oberäkneligt motiv? Danas skrattar. ”I grund och botten är det ganska svårt! Men det är där Alphas autofokussystem kommer in. Surfarna kommer naturligtvis att vara ganska små i bilden och de kan röra sig hur som helst – du har ingen aning om var de ska hoppa.”
På sin α7 III använder han en kombination av pekskärmen och lägena brett område och motivspårning, tillsammans med kontinuerlig AF.
”Du pekar bara på personen som du vill att kameran ska spåra och så håller det den i fokus även när den blir väldigt liten”, förklarar han. ”Och eftersom AF-området, till skillnad från på en DSLR-kamera, går ut till kanten på ramen är risken mindre att du tappar bort ditt motiv.”
På grund av surfarnas hastighet väljer han också de snabbaste slutartiderna han kan få. Det är där α7 III:s automatiska ISO-kontrollenhet verkligen kommer till sin rätt. ”Det är så praktiskt med automatisk ISO, och man kan lita på att den fungerar så att du kan reagera instinktivt på de viktiga ögonblicken. Jag litar fullständigt på den och ställer in slutaren på minst 1/1000 sekund.”
α7 III är med sin robusta konstruktion också viktig och den har en kvalitet som Danas menar har klarat varje utmaning han har utsatt den för, till skillnad från det tidigare systemet han använde.
”Tidigare hade jag problem”, berättar han. ”Efter några veckors fotografering på Sri Lanka en sommar lämnade jag till exempel in kameran på service och de sa att det kanske vore bättre om du inte tvättade kameran! Fuktigheten där innebar att allt inuti var vått och att delar hade rostat. Men Alpha-systemet är otroligt väderbeständigt så även om jag är på en sandstrand med havsluft och en vind på 40 knop klarar kameran uppgiften. Jag behöver inte vara rädd för att misslyckas när ögonblicket inträffar.”
”Nu är allt vi har. Vi bör lämna gårdagen som en läxa, morgondagen som en möjlighet och låta nuet vara våra livs bästa ögonblick”