daniel gossmann sony alpha 7r4 kvinnlig modell framför en stoppskylt

Den personliga kontakten: fånga den intima sidan hos mode

Daniel Gossmann

Kan en kamera förbättra ens arbetssätt? Det anser mode- och reklamfotografen Daniel Gossmann.

Gossman säger att nya α7R IV har den perfekta mixen av teknik. Hastighet, exakthet, flexibilitet och rörlighet i förening hjälper honom att ta mer intima och engagerande bilder. Vi pratade med honom efter att han testat α7R IV på en modefotografering nyligen med modellen Jovana i Los Angeles.

daniel gossmann sony alpha 7r4 en kvinna poserar för ett porträtt bredvid ett stort blad

© Daniel Gossmann | Sony α7R IV + FE 135mm f/1.8 GM | 1/200s @ f/2.2, ISO 100

Daniel förklarar: ”Förut jobbade jag med α7R III och det är en fantastisk kamera. Men α7R IV har så många funktioner och förbättringar som jag ville ha – och även sådana jag inte förväntade mig. För det första är autofokussystemet med Ögon-AF i realtid helt otroligt.” Ögon-AF i realtid bygger på den föregående modellens AF-prestanda och använder AI-baserad föremålsigenkänning för att upptäcka och spåra ett motiv, vilket ökar exaktheten och hastigheten.

”Så vid en fotografering som den med Jovana, där vi arbetar snabbt, kommer Ögon-AF verkligen till sin rätt”, säger Daniel och fortsätter: ”Det följer hela tiden ögonen och om motivet vrider sig, eller ögonen försvinner ur sikte, växlar det till att fokusera på ansiktet eller huvudet istället.”

Han förklarar att det ger fler fördelar än att man får skarpa bilder: ”Det gör också bilderna bättre eftersom jag kan koncentrera mig mer på kompositionen istället för på tekniken, och kan kommunicera mer fritt med modellen. Man slipper helt enkelt oroa sig över om fokuset är rätt eller inte, eftersom det alltid är perfekt, och man behöver aldrig leta efter fokus igen, eller bryta flowet under fotograferingen, utan kan ha kontakt med motivet och använda kameran med total frihet.”

daniel gossmann sony alpha 7r4 en modell promenerar längs en solig allé

© Daniel Gossmann | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/1250s @ f/2.8, ISO 100

Daniel berättar att α7R IV är enastående när det gäller att arbeta snabbt och effektivt med minimal utrustning som väger lite, och detta passar perfekt för arbetssättet hos en modern mode- och reklamfotograf.

”Hastighet och rörlighet är viktigt på dagens modellfotograferingar. Livstempot är så mycket snabbare idag och det måste kameran också vara. För fem år sedan tog en fotografering en halv dag, men nu ska det snarare gå på en eller två timmar. Och när man fotograferar i en stad som LA behöver man arbeta snabbt med mindre kameror och blixtar för att inte dra till sig polisens uppmärksamhet. Då kanske de vill se tillstånd och man förlorar ännu mer tid!”

daniel gossmann sony alpha 7r4 en kvinna i sporttopp poserar för ett tre fjärdedels kroppsporträtt

© Daniel Gossmann | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/2.8, ISO 320

”Tekniken hos α7R IV är verkligen en hjälp när man snabbt ska skapa de kvalitetsbilder man behöver”, fortsätter han. ”Till exempel gör kamerans hastighet att man kan fotografera 10 bilder per sekund i full upplösning med AF och autoexponering om man vill, vilket är helt otroligt eftersom det räcker med att hålla ned slutarknappen när modellen rör sig och vänder sig, och varje bild blir ändå perfekt fokuserad och exponerad. Sedan är det bara att välja den bästa vid redigeringen.”

Eftersom varje fotografering måste bli lyckad, använder Daniel en extern skärm tillsammans med sin α7R IV. Han förklarar: ”Tidigare brukade jag fotografera med en dator på plats, men nu gillar jag att använda en skärm som är monterad på kameran, som Sonys 5-tumsbildskärm CLM-FHD5. LCD-skärmen hos α7R IV är fantastisk, men med en ännu större vy kan jag se fler detaljer – och detaljerna är väldigt viktiga vid redaktionell fotografering och modefotografering. Därför tittar jag alltid noga efter sådant som linjer eller veck på kläderna och rättar till det direkt när jag ser det. Med Sonys spegellösa teknik fungerar anslutningen perfekt och det saktar inte alls ned tempot i fotograferingen som en vanlig DSLR-kamera.”

daniel gossmann sony alpha 7r4 närbild av ansiktet på en modell som tittar bort

© Daniel Gossmann | Sony α7R IV + FE 135mm f/1.8 GM | 1/800s @ f/1.8, ISO 100

När du arbetar med en högupplöst sensor som fullformatssensorn på 61 megapixlar hos α7R IV, kan du känna dig trygg med att få med alla detaljer. Och Daniel har redan fått uppleva fördelarna. Han berättar att det har gjort hans arbete mycket flexiblare, eftersom det går att beskära på ett helt nytt sätt: ”Det betyder att jag kan ta bilder med lite mer utrymme. Och vid redigeringen kan jag beskära bilden utifrån vad som krävs. Ibland vill kunderna visa en viss del av sin outfit, till exempel skorna, eller sydetaljer eller ett tygs struktur på nära håll, och med den här upplösningen kan man göra en rejäl beskärning och ändå ha kvar en högupplöst fil med mycket detaljer. På samma sätt kan man fotografera horisontellt och sedan skära till en vertikal bild, eller vice versa, och fortfarande ha en stor fil på 30 megapixlar.”

daniel gossmann sony alpha 7r4 modeller som tittar in i kameran

© Daniel Gossmann | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/250s @ f/2.8, ISO 125

För Daniel är dock den förbättrade kontakten med motivet den största fördelen med tekniken hos α7R IV. ”Jag är så trygg med kameran rent tekniskt att jag kan koncentrera mig på att kommunicera med modellen och skapa kontakt, vilket ger mer intima och engagerande bilder. Och det är det som gör bilder riktigt bra.”

Produkter i fokus

Daniel Gossmann

Daniel Gossmann | Austria

”Var fokuserad. Sikta alltid högt. Glöm aldrig människorna som har hjälpt dig”

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant