Detalj från Alpha Universe-berättelsen
Detalj från Alpha Universe-berättelsen
Fånga rörelse 

Bertrand Bernager 

”Det är något magiskt med att fotografera med lång exponering”, berättar Bertrand Bernager. ”Det fångar något som är helt naturligt fast du inte kan se det med blotta ögat. Det är den långa exponeringen som skapar magin”.

 

Fördelen är uppenbar. Med lång exponering kan du skapa en effekt med hjälp av kameran som till synes är slumpmässig men om du tar en närmare titt så finns det mönster. Det visar sig hur saker, ljus och människor rör sig runt en plats. ”De uppenbara exemplen är att fotografera trafikspår – ljusstrimmor som skapas av bilar eller fordon i rörelse”, berättar Bertrand ”eller så kan du skapa din egen rörelse som på den här bilden som jag tog i Kyoto där jag skapade de fantastiska ljusspåren genom att flytta stativet under exponeringen”.

bertrand bernager sony alpha 7RM3 ljusspår på en gata i kyoto på natten

© Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 30s @ f/9.0, ISO 50

Tekniken fungerar inte bara med ljus, du kan också fotografera människor och deras rörelser med hjälp av den.

”Använd en tillräckligt lång exponering så kommer människor att försvinna från en plats eftersom de inte står stilla länge nog att vara en del av bilden”, säger han. ”Den här bilden togs på en av de mest trafikerade platserna i världen – ett övergångsställe i Shibuya, i Tokyo. För detta använde jag en 15 s exponering. Vad jag gillar med den här bilden är att det var en person i mitten av övergångsstället som tog en selfie, som är i fokus och runtomkring honom ser vi de spöklika silhuetterna av förbipasserande människor”.

bertrand bernager sony alpha 6000 övergångsställe i tokyo som korsas av suddiga människor

© Bertrand Bernager | Sony α6000 + E 18-200mm f/3.5-6.3 OSS LE | 15s @ f/8.0, ISO 500

Ingen av de platser eller scener som Bertrand väljer att fotografera är slumpmässiga. Han letar efter platser som är livligt trafikerade, där det finns ljus eller människor i rörelse, där en bild med lång exponering visar dessa rörelser som annars är dolda. ”Jag fokuserar verkligen på stora scener med mycket energi”, förklarar Bertrand. ”Detta för att lyfta fram stämningen i en storstad. Jag tar inte en bild med lång exponering på en liten lokal gata med vanliga byggnader. Jag fokuserar på stora imponerande platser för att få dessa platser att se ännu mer fantastiska ut”.

bertrand bernager sony alpha 7RM3 gatubild i tokyo med lång exponering med två bussar som kör om varandra

© Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 3.2s @ f/8.0, ISO 50

Även om det är skickligt att ha känsla för bilder med lång exponering är den utrustning som krävs mycket okomplicerad. Bertrand tar sina bilder med lång exponering med en kombination av sin α6000 och sin 42-megapixlars Sony α7R III som han kombinerar med ett 16-35mm f/2.8 G Master-objektiv. Med vidvinkelobjektivet kan han fånga hela scenen när den utspelar sig framför honom.

När du fotograferar med lång exponering är stativet ditt viktigaste tillbehör så att du kan hålla kameran stilla. ”Vi har alla fått rådet att den bästa kameran är den man har med sig och det samma gäller stativet”, skrattar Bertrand. ”Nyckeln till att ta fantastiska bilder med lång exponering är att skaffa ett stativ som du gärna tar med dig överallt på resan”.

bertrand bernager sony alpha 6000 bild med lång exponering av bilar och bussar som passerar genom piccadilly cirkus på natten

© Bertrand Bernager | Sony α6000 + E 10-18mm f/4 OSS | 3.2s @ f/11.0, ISO 100

Med behovet av att hålla kameran alldeles stilla är en fjärrutlösare ett annat viktigt tillbehör för att fotografera med lång exponering, enligt Bertrand. Detta gör att du kan avfyra slutaren utan att ens röra vid kameran eller så kan du använda en smartphone med Sony Image Edge Mobile-appen, vilket innebär att du kan styra kameran på distans.

bertrand bernager sony alpha 7RM3 bild med lång exponering av eiffeltornet med bilar som passerar genom bilden

© Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 20s @ f/11.0, ISO 100

Och den sista pusselbiten är ett ND-filter (Neutral Density). ”Om du vill ta en bild med lång exponering under dagtid måste du verkligen använda ett ND-filter”, råder han ”eftersom de minskar ljuset som kommer in i objektivet. Om du försöker ta en bild med lång exponering på cirka en minut under dagen utan en sådan, blir din bild helt vit. Jag använder oftast en ND 1000, vilket minskar mängden ljus som kommer in med 10EV. Jag använder också en ND32 som bara minskar ljuset med cirka 5EV. Genom att använda olika ND-filter kan du skapa olika slags bilder med lång exponering”.

bertrand bernager sony alpha 7RM3 flerfärgade ljus pekar upp mot himlen på natten

© Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 12-24mm f/4 G | 15s @ f/10.0, ISO 100

Fotografering med lång exponering kanske låter tekniskt även för människor som har stått bakom kameran ett tag men Bertrand rekommenderar faktiskt att fotografer provar det när de precis har börjat.

”Det är ett bra sätt att förstå hur slutartiderna fungerar”, förklarar han ”och det är ett riktigt trevligt sätt att förbättra sin fotografering och hur man kan komponera bilder. Att fotografera med lång exponering är mer som att måla eller rita och du kan skapa allt – det är därför jag brinner för mitt arbete”.

Produkter i fokus
ILCE-7RM3
α7R III 35 mm fullformatskamera med autofokus

ILCE-7RM3

ILCE-6000
α6000 kamera med E-fattning och APS-C-sensor

ILCE-6000

SEL1224G
FE 12-24mm F4 G

SEL1224G

SEL1635GM
FE 16-35mm F2.8 GM

SEL1635GM

SEL70200GM
FE 70–200 mm f2,8 GM OSS

SEL70200GM

SEL1018
E 10–18 mm F4 OSS

SEL1018

SEL18200LE

E 18–200mm F3.5–6.3 OSS LE

SEL18200LE

Liknande artiklar
Bertrand Bernager
alpha universe

Bertrand Bernager

Frankrike

I mina fotografier försöker jag följa ljuset, förädla rörelsen och fånga ögonblicket.

Visa profil


x