”Den viktigaste fotograferingen till ett magasin är omslaget”, säger Maki Galimberti, ”och på magasinsomslag är det nästan alltid ansikten. Det finns inget som skapar en sådan kontakt med betraktaren som ansikten och det var därför som jag kom att specialisera mig på porträtt.” Maki gjorde strålande karriär som porträttfotograf och arbetade för de viktigaste italienska magasinen – men sedan förändrades situationen.
Han säger att det är ett problem att utgivare har fått mindre pengar att lägga på fotografer på senare år: ”Det har lett till att jag arbetar mer med privata och kommersiella kunder som vill stärka sin image eller göra reklam för sitt företag. Men för mig som proffs är syftet och intresset för det jag fotograferar viktigt. Så även om jag arbetar mer för företag än för magasin, vill jag fortfarande skapa det där sofistikerade utseendet hos omslagsstjärnor.”
Det var så ”Casting Italy” uppstod: ett projekt som gick ut på att samla ett antal okända människor från Makis hemland och behandla dem som kändisar.
Maki tycker att det finns fördelar med ett förvandla ”vanliga människor” till omslagsstjärnor, eftersom ”det kan vara betydligt mer intressant att fotografera en grupp forskare till en annons för ett sjukhus än att fota en skådespelare eller popartist. Jag gillar verkligen att arbeta med vanligt folk och skapa porträtt som lyfter fram deras skönhet och stolthet.”
Det viktigaste vid porträttfotografering är att ha en känsla för människor, kunna fånga deras karaktär och bästa sida, och det är något som kännetecknar hela Makis karriär som fotograf. ”Ja, det stämmer att jag gör allt jag kan för att lyfta fram människorna i mitt arbete”, säger han.
Hans Sony α7R III hjälper honom också att få kontakt med människor, särskilt genom systemet för Ögon-AF.
”Detaljerna och kvaliteten hos bilderna jag tar med mina två α7R III har förstås otroligt stor betydelse”, säger han, ”men när man arbetar som porträttfotograf är det en enorm fördel att inte gömma sig bakom sökaren. Om man gör det tror jag att man tappar fokuset på motiven och det finns ingenting som är så viktigt som den relationen. Jag väljer därför att lita på Ögon-AF hos α7R III och arbeta med hjälp av den bakre skärmen. På så sätt kan jag ägna mig helhjärtat åt relationen med dem som jag fotograferar.”
Med hjälp av funktionerna hos α7R III blir det enklare att bygga relationer, till exempel den tysta slutaren som är känd för att få kameraskygga att uppträda mer naturligt framför kameran. Och Maki ser till att få suverän kvalitet och kontroll över skärpedjupet genom att använda två av porträttfotografernas favoritobjektiv: FE 24-70mm f/2.8 GM och FE 70-200mm f/2.8 GM. De passar till varsin kamera och tillsammans ger objektiven honom den bredd han behöver för att kunna ta allt från närbilder till gruppbilder.
Maki arbetar också tillsammans med en stylist för att ta fram det där uttrycket hos omslagsstjärnor i sina vardagliga motiv, precis som han skulle göra om han fotograferade för ett magasin. Stylisten är uppmärksam på detaljerna och tar bort distraktioner som fotografen kanske missar, så att betraktaren ser det viktigaste i bilden. Maki förklarar: ”Första gången jag jobbade med en stylist kändes det som att komma till fotografens paradis. Omsorgen om kläderna och detaljerna gjorde att mina foton automatiskt blev vackrare. Därför försöker jag alltid arbeta tillsammans med en stylist.” Även den stora 3-tumsskärmen hos α7R III är till hjälp i det sammanhanget, eftersom den 100-procentiga vyn ger en mer korrekt bildvisning än en traditionell optisk sökare.
Sist men inte minst så är ljussättningen viktig. Maki gillar att använda en stor softbox på motivet, som komplement till det naturliga ljuset utomhus. För Maki är det viktigt att förbereda sig noga. ”Ofta är det lika viktigt att studera omgivningen som att fokusera på motivet, eftersom bakgrunden är en väsentlig del av berättelsen om personen som jag fotograferar. Jag vill inte bara få personerna att se bra ut utan det är berättelsen som är det viktigaste uppdraget. Det klarar jag inte utan min utrustning!”