luigi baldelli sony alpha 7rIII kolbrännare i kalabrien tar hand om en stor hög brinnande kol

Riva barriärer

Luigi Baldelli

Om Luigi Baldelli var tvungen att välja en bild som sammanfattar hans projekt om de italienska kolbrännarna i Kalabrien … Tja, det skulle han inte. ”Enligt min mening,” förklarar han, ”kan inte en bild sammanfatta den komplexa situationen. Det bästa sättet att beskriva den på är med en samling av många olika bilder.”

Det är denna gobeläng av bilder som leder till ett framgångsrikt projekt, säger han, eftersom bildsamlingen för samman berättelsen för att visa ”lite av varje – deras arbete, deras ansträngningar, röken och den svåra miljön”.

luigi baldelli sony alpha 7rIII kolbrännare i kalabrien står på en stor hög brännande kol

© Luigi Baldelli | Sony α7R III + FE 24-70mm f/4 ZA OSS | 1/1250s @ f/8.0, ISO 2000

Hans Kalabrien-projekt startade i maj 2019. Luigi drogs till tanken att dokumentera kolbrännarna eftersom det är ett jobb med gamla rötter, som är utmärkande för Kalabrien-regionen och som förts vidare från far till son.

Hade han samma arbetssätt som när han fotat andra samhällen under sin hyllade reportagekarriär? ”Ja, på sätt och vis,” säger han, ”men alla berättelser och motiv är olika så det är viktigt att alltid vara redo och öppen. Jag var tvungen att hitta de bästa stunderna för att göra mitt jobb och hålla mig till brännarnas tempo för att inte störa dem.”

luigi baldelli sony alpha 7rIII kolbrännare i kalabrien lutar sig på sin skyffel bredvid en brinnande hög

© Luigi Baldelli | Sony α7R III + FE 24-70mm f/4 ZA OSS | 1/640s @ f/8.0, ISO 2000

Luigi integrerade sig bland sina motiv och fick ett varmt välkomnande. ”De är väldigt varma och vänliga,” förklarar han. ”De accepterade min närvaro, förklarade sitt arbete för mig, berättade sina historier och bad mig äta lunch med dem. När det finns en så god acceptans, förtroende och vänskap är det enkelt att ta bilder, men det viktigaste är att du respekterar dina motiv och deras historia. Det har jag lärt mig under min karriär – det här sättet att arbeta hjälper mig verkligen att fördjupa mig i människors berättelser.”

luigi baldelli sony alpha 7rIII närbild på en kolbrännare i kalabriens hand på skyffeln

© Luigi Baldelli | Sony α7R III + FE 24-70mm f/4 ZA OSS | 1/2000s @ f/6.3, ISO 2000

Luigi har arbetat som professionell fotojournalist i över tre decennier och vet allt om vad en kamera behöver göra, men också vad den inte borde göra. ”En bra kamera för reportage,” förklarar han, ”måste vara pålitlig, hanterbar och göra den tekniska delen av arbetet lätt. Då kan jag fokusera helt på bilden och på det jag ser genom objektivet. Min α7R III är pålitlig, diskret och lätt, men även professionell – alla dessa egenskaper gör att jag verkligen kan fokusera helt på bilden. Det blir en reflex att fota, inte något jag behöver tänka på.”

När Luigi arbetade i brännarnas krävande miljö gjorde vissa av styrkorna hos α7R III hans jobb mycket enklare. Att arbeta med kamerans avancerade autofokus och höga ISO-prestanda gav honom till exempel knivskarpa resultat både för de intima porträtten av arbetarna och när han dokumenterade dem när de slet bland moln av aska och rök.

”Under det här projektet uppskattade jag verkligen kamerans autofokus, att kunna fota med hög ISO, byggkvaliteten och det utmärkta batteriet. Den hade allt jag behövde för att ta de bilder jag ville. Tack vare ISO-prestandan kunde jag till exempel ta bilder med väldigt lite ljus, och kamerans vädertätning innebar att jag kunde arbeta när det regnade utan problem.”
luigi baldelli sony alpha 7rIII en stege lutad mot en hög brinnande kol

© Luigi Baldelli | Sony α7R III + FE 24-70mm f/4 ZA OSS | 1/200s @ f/8.0, ISO 2000

För detta projekt använde Luigi FE 24-70mm f/4 ZA OSS på sin α7R III, vilket enligt honom var en kombination ”som gjorde att jag kunde hantera alla situationer”. Allt från vida foton av brännare som arbetar i silhuett mot röken till de slående porträtten av männen som är täckta av aska fotades med samma objektiv, så han kunde arbeta snabbt och reagera där i stunden. Och genom att bara använda ett objektiv behövde han inte riskera att behöva byta objektiv i röken. Luigi berättar att han också höll sig till en konsekvent ISO på 2000, så att han kunde arbeta med kortare slutartider och mindre bländare som framhävde den gryniga inställningen.

luigi baldelli sony alpha 7rIII en plym av tät rök väller ut ur en hög brinnande kol medan en arbetare tar hand om den

© Luigi Baldelli | Sony α7R III + FE 24-70mm f/4 ZA OSS | 1/1250s @ f/8.0, ISO 2000

Är Luigi färdig med projektet? ”Nej,” säger han och ler. ”Jag vill åka tillbaka i höst och försöka hitta ett annat ljus och en annan skogsmiljö. Fördelen med ett långsiktigt projekt är att man kan upptäcka nya saker varje gång – kanske oväntade saker – och lära känna berättelsen bättre och bättre.”

luigi baldelli sony alpha 7rIII ett grynigt porträtt av en kolbrännare i kalabrien med aska och sot i ansiktet

© Luigi Baldelli | Sony α7R III + FE 24-70mm f/4 ZA OSS | 1/200s @ f/22, ISO 2000

Men utöver viljan att upptäcka nya saker, är de relationer som han skapade under projektet också en anledning till att han vill åka tillbaka? ”Absolut!” säger han och skrattar. ”Ju mer tid jag spenderar på ett projekt, desto mer ökar tilliten med motivet eller motiven så att jag hittar de bilder som är viktiga för att berätta historien ordentligt. Man måste ta sig tid att gräva i reportaget för att hitta mänskligheten, känslan, passionen, intimiteten, atmosfären och historien. Jag vill inte hålla mig vid ytan, för jag vet att jag alltid kan hitta mer.”

Produkter i fokus

Luigi Baldelli

Luigi Baldelli | Italy

”För mig ger fotografering inte svar, utan känslor och frågor”

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant