albert dros står på toppen av ett berg med sin sony a7rm5

Alpha 7R V | Utforska Madeira

Albert Dros

Mitt namn är Albert Dros och jag är en professionell landskapsfotograf och Sony Europe-ambassadör från Nederländerna. Under många år har mitt mål varit att fotografera vår vackra planet på ett spektakulärt sätt, och att få mina åskådarna att uppskatta naturen som omger oss. Jag är känd för min unika stil och passion för att ta de bästa bilderna vart jag än reser. För mitt test av Alpha 7R V reste jag till Madeira för att visa dig ett annan perspektiv på denna vackra ö och dess rikedom.

klippformation utanför madeiras kust

© Albert Dros | Sony α7R V + FE 12-24mm f/2.8 GM | 90s @ f/9.0, ISO 100

Du var en av de första proffsfotograferna som testade Alpha 7R V. Vilka var dina första intryck och de utmärkande funktionerna för dig?

När Sony kontaktade mig för att prova nya Alpha 7R VI blev jag jätteupprymd. Jag har använt min Alpha 7R IV under flera år och den har alltid behandlat mig väl i min strävan efter att få de där fantastiska bilderna. Men i takt med att tekniken utvecklas kände jag ett behov av en uppgradering vilket är precis vad den här kameran erbjuder. Den kändes bättre för mig på alla sätt. Den 4-axliga skärmen, som ingen annan kamera från Sony har, är helt enkelt perfekt. Det helt nya kamerahuset hämtat från Alpha 1, menysystemet och uppgraderad stabilisering i kamerahuset är alla små förändringar som jag behövde för att ta min kreativitet till en ny nivå. Den främsta attraktionen är förstås 61-megapixels fullformatssensorn och även den lyckades de förbättra med bättre vitbalans och färgåtergivning, vilket är guld värt för landskapsfotografering.

Men det är de nya, mindre funktionerna som verkligen övertygade mig om att den här kameran är helt perfekt för mitt arbete. Möjligheten att enkelt fotografera längre än 30 sekunder utan att behöva en fjärrkontroll är en. Det här var något som jag hade väntat på länge och det visar verkligen att Sony gör sitt bästa för att implementera de funktioner som vi behöver. Där finns också den nya fokusgafflingen, som gör att jag kan fotografera automatiskt vid olika fokuspunkter och stapla dem i efterbearbetningen för att få en perfekt fokuserad bild från förgrund till bakgrund. Jag använder ofta fokusstapling i mina bilder och jag tror att detta kommer att vara revolutionerande för Sonys landskapsfotografer.

albert dros tittar på skärmen på sin sony a7rm5

Hur kommer de här funktionerna att påverka och hjälpa den typ av fotografering och innehållsskapande som du och andra inom samma område gör?

Med den här typen av tekniska implementeringar tillåter det helt enkelt fotografer att fokusera på den kreativa upplevelsen ännu mer. Speciellt för mig, som gillar att testa mycket tekniska scener i fält, så ger kameran mig fler alternativ att experimentera med, vilket jag älskar.

För att ge dig ett mycket specifikt exempel, jag har inte alltid med mig ett stativ men jag ser ibland något intressant som skulle kräva en fokusstaplingsteknik. Normalt sett skulle jag sätta min kamera på ett stativ och manuellt välja fokuspunkter för varje bild. Men med Alpha 7R V:s fokusgaffling och förbättrad stabilisering i kamerahuset kan jag ta bilderna handhållna och låta kameran göra allt. Vid efterbearbetningen måste du manuellt justera bilderna (mina händer kommer naturligtvis inte att hålla den perfekta inramningen för varje bild) och stapla dem. Det här är ett litet tillägg jämfört med de andra framstegen i den här kameran men den öppnar upp så många möjligheter för mina äventyr att det är en fröjd att använda.

skogsscen med ett litet vattenfall

© Albert Dros | Sony α7R V + FE 24-70mm f/2.8 GM II | 1/30s @ f/7.1, ISO 800

Alpha 7R V strävar efter att ge proffsen den bildkvalitet, funktionsduglighet och autofokusprestanda de behöver för att genomföra sina projekt oavsett hur krävande de är. Tror du att den uppnår detta mål?

Den här kameran är perfekt som en högupplöst allroundkamera som kan göra ännu mer än du vanligtvis förväntar dig. Den är helt enkelt det bästa alternativet som finns där ute om din första prioritet är upplösning. Jag menar, den kan till och med spela in 8k-video! Men självklart är det huvudsakliga syftet att hjälpa landskapsfotografer som mig att fotografera varje krävande projekt på vilken plats som helst – och det är just där som den lyckas och förnyar sig.

Jag är säker på att den nya autofokusen med AI-teknik blir revolutionerande för många och kommer att visa sig ovärderlig för användare med tillägg av fler motiv och den ökade tillförlitligheten, särskilt för naturfotografer. Möjligheterna kommer att vara oändliga med implementeringen av den här tekniken och jag hoppas att Sony kommer att fortsätta att förfina den.

sony alpha 7rm5 monterad på ett stativ som visar den bakre skärmen

Objektiv och tillbehör är en annan kärnkomponent för bildskapandet. Vilka av objektiven och tillbehören från Sony använde du för ditt första test och varför?

För min fotografering på Madeira använde jag främst G Master-zoomobjektiven: 12-24 mm f/2.8, det relativt nya 24-70 mm f/2.8 II och 70-200 mm f/2.8 II för att få så många brännviddsalternativ som möjligt . Sammantaget fungerade allt som jag förväntade mig, mycket skarpt och reaktivt och perfekta löst av denna fantastiska 61-megapixelsensor.

Vad som var mer intressant var den förbättrade bildstabiliseringen i kombination med stabiliserade Sony G Master-objektiv. Jag har ganska stadiga händer så jag kan redan ta bilder med relativt långa slutartider med min Alpha 7R IV men med Alpha 7R VI kunde jag ta det ett steg längre. Jag har till och med fotograferat rinnande vatten med långsammare slutartider i ungefär en halv sekund längre än vad jag skulle göra med föregångaren, och jag uppnådde bra skärpa efter några försök – det är bara fantastiskt.

titta ner på en liten by högt uppifrån bergen

© Albert Dros | Sony α7R V + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/30s @ f/8.0, ISO 100

Vilka råd skulle du ge proffsen som ser upp till dig och ditt arbete?

Det viktigaste inom fotografering är att njuta av det du gör. Ta dig an resan för att bli bättre och utforska din egen stil, och glöm inte att njuta av naturen som landskaps- och utomhusfotograf.

Och även om Alpha 7R V är en otrolig kamera (och kanske den bästa) för landskapsfotografering, vill jag betona att du inte alltid behöver ha den bästa kameran för att ta de bästa bilderna. Jag har faktiskt tagit några av mina bästa arbeten med mina äldre kameror också. Alla dessa kameror från Sony kan få jobbet gjort!

Jag vill tacka Sony för möjligheten att vara en av de första fotograferna att testa den nya kameran. Och om du läser detta och har några frågor är du varmt välkommen att kontakta mig via min hemsida. Jag delar gärna med mig några rekommendationer eller ger svar på dina frågor.

Produkter i fokus

Albert Dros

Albert Dros | Netherlands

”Jag är besatt av att få den perfekta bilden”

Relaterade berättelser

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant