”Det började med ett önskemål från kunden om att bilden skulle visa alla ingredienser i hamburgaren, för att visa att allt var naturligt och fräscht.”
Det önskemålet gjorde att fotografen Pablo Gil fick en idé: Är inte det bästa sättet att visa vad som finns inuti en hamburgare att låta alla delar flyga var för sig genom luften?
Det var en dramatisk vision för en enkel bild av en hamburgare, men matfotografering är ett område med stor konkurrens och det är bara den som är mest fantasirik som sticker ut från mängden.
”Rent allmänt försöker jag berätta något för betraktaren genom mina fotografier. De är inte bara separata bildrutor utan en hel berättelse. Jag försöker skapa ett uttryck med hjälp av komposition och ljussättning som ger dig en känsla av att maten är huvudperson i berättelsen. Den är inte bara ett motiv eller rekvisita, den är en aktör.”
Det började med en hamburgare men projektet gav strax inspiration till en ny uppsättning bilder som marknadsför ett antal drycker med samma teknik. Men förutom att maten skulle sväva, var man nu även tvungen att fånga vätska i rörelse i en perfekt position. Många kanske tror att vätskan bara är en datorgenererad effekt, men den är faktiskt verklig och till 100 procent fångad med kamera, genom en mycket lång och arbetsam process.
”Att skapa bilden handlar väldigt mycket om repetition. Först gör vi en skiss av hur vi vill att den slutliga bilden ska se ut, där vi också ritar in hur vätskan ska röra sig från muggen som också ser ut att flytta sig. Sedan tar vi kanske 100 eller 150 bilder där vi flyttar muggen och försöker imitera vinkeln när vätskan faller. Vi vill efterlikna fallvinkeln så vi upprepar fallet med en vinkel som är så nära den slutliga vinkeln som möjligt. Vi upprepar detta så många gånger som krävs för att få vätskans form att se så verklig ut som möjligt, men eftersom det är vätska kan den ta vilken form som helst. Vi fortsätter att röra muggen och ta bilder ända tills vätskans rörelse och droppar ser ut precis som vi vill.”
Alla Pablos bilder är tagna med en Sony α7R III. ”Kameran hjälper till på många olika sätt. Eftersom jag ofta måste ta så många bilder i olika vinklar, behöver jag en mycket lätt kamera som jag kan hålla länge. Att skärmen går att vinkla är också väldigt användbart eftersom jag kan fotografera bekvämt högt uppifrån och titta ner på maten. Det som först attraherade mig hos kameran var de fantastiska färgerna och det dynamiska omfånget. Det här får inte bara maten att se läcker ut, utan skapar flexibilitet i redigeringen efteråt.”
För att skapa den svävande effekten hängde Pablo och hans assistent, Monica Sanz, objekten i en ram så att de skulle få en perfekt position i förhållande till bakgrunden.
”Bakgrunden är så viktig, det är den tredje delen av berättelsen. Den skapar miljön för fotot. Den berättar för betraktaren om det är ett modernt foto eller en klassisk eller mer rustik bild. Den ramar in allting, både bokstavligt och bildligt”, säger Pablo.
Bakgrunderna är så viktiga för Pablo att han och hans assistent tillverkar dem för hand, så att han får fram exakt det som krävs för bilden. ”Vi använder trä, tyg, plast, kartong – vad som helst som behövs för att få rätt bakgrund till varje fotografi.”
Han fortsätter att förklara hur viktig utrustningen är. ”Objektiven har stor betydelse vid fotografering av mat eftersom maten inte får se konstig eller overklig ut. Därför använder jag inte vidvinkelobjektiv. Förut använde jag objektivet Sony 90mm f/2.8, det var mitt favoritobjektiv under många år. Men nyligen började jag använda objektivet 100mm STF f/2.8. Bokehn ser fantastisk ut – så organisk! Så nu är det här verkligen mitt älsklingsobjektiv!”
Även om du kan finjustera en bild efteråt är det förstås avgörande att du får rätt ljus när du tar bilden. Ljuset i bildserien Levitation är som så ofta vid matfotografering ganska okomplicerat. En stor softbox användes för att skapa ett mjukt naturligt ljus, medan en reflektor mittemot gjorde en del skuggor mindre skarpa.
Kombinationen av ljus, drama, bakgrund och färg skapar en bildserie som ser så läcker ut att du vill äta, eller som här dricka, den.
En bild ljuger aldrig, men mina kanske gör det