En paus från bröllopstraditioner

 Jorge Miguel Jaime Báez 

Ordning i kaos - det är en perfekt beskrivning av Jorge Miguel Jaime Báez fotograferande. Jorge tar alla känslor och all oförutsägbarhet på en bröllopsdag och skapar en serie bilder i dokumentärstil, i vilka han fångar ögonblick som en vanlig bröllopsfotograf säkert skulle missa i jakten på nästa bild. Och det är dessa ögonblick, som annars hade gått förlorade, som gör hans fotograferande så speciellt.

jorge miguel sony alpha 7RII tankfull brudgum
 © Jorge Miguel Jaime Báez | Sony α7R II + 25mm f/2 Zeiss| 1/60s @ f/2.0, ISO 3200

Den här bruden som väntar på att träda in i ceremonin är bara ett exempel på hur ett uppriktigt tillvägagångssätt fungerar för att fånga känslorna. Jorge förklarar:

"Hon hade tidigare stannat vid den här inramade bild av hennes mamma, som hade gått bort två år tidigare. Jag hann inte första gången, så jag väntade tyst på min plats, med exponeringen och fokuseringen redo. Hon kom närmare igen, och jag fotograferade. Jag var tvungen att luta kameran lite, så att allt var där det borde vara. Faderns silhuett i bakgrunden var avgörande för att fånga alla känslor jag kände; Det är en känsla av ensamhet med absolut klarhet. Detta var brudenes favoritbröllopsbild.”

Jorges tillvägagångssätt härrör från personlig erfarenhet: sitt eget bröllop 2006 och ett ögonblick som aldrig dokumenterades, ihågkommet bara av honom själv och hans blivande fru, och fotografpartner, Maria.

jorge miguel sony alpha 7RII brudtärna som följer bruden uppför kyrkgången
© Jorge Miguel Jaime Báez | Sony α7R II + 25mm f/2 Zeiss| 1/200s @ f/2.0, ISO 640

"María frågade mig vilka örhängen hon skulle ha på sig och eftersom hon inte fick något riktigt svar frågade hon om något var fel. Jag var nervös och oförmögen att prata. Det är det mest intensiva och vackra minnet jag har av den dagen, som symboliserar kärnan, nuet och framtiden för mitt liv."

Tyvärr satt fotografen som de hade hyrt in utanför och väntade på dem, och Jorge reflekterar över hur besviket paret kände sig när de såg bilderna från dagen. ”När vi såg bilderna från dagen”, sa Jorge, "visste vi att de inte sa något om hur vi kände." Det var vändpunkten, ögonblicket när han visste att hans fotograferande var tvunget att förändras och fokusera på det som var viktigast: "Människor, deras passioner och deras känslor: historien om deras bröllopsdag".

jorge miguel sony alpha 7RII brud och brudgum reflekterade i fönster

 © Jorge Miguel Jaime Báez | Sony α7R II + 24mm f/1.8| 1/500s @ f/4.5, ISO 640

Den uppriktiga stilen, säger Jorge, kräver att du fördjupar dig i kaoset. I glädjen och sorgen, larmet och nerverna. Livet. Det måste först och främst handla om tillit. "Du måste få tillräckligt med förtroende för att kunna vara på platser och situationer där andra inte ska vara. Du måste vara där utan att vara där, utan att delta, utan att ha en åsikt, bara dokumentera. Om du ingriper, om du ändrar och dirigerar, kommer alla bröllop i slutet att följa samma mönster. Men om du bara låter saker och ting hända, kommer du att bli förvånad över situationerna och du kommer att kunna fånga ofattbara ögonblick. Jag går till bröllop med ett öppet sinne, beredd att fånga känslor."

För sitt bröllopsfotograferande anpassar Jorge brännvidden med skärning i kameran för att effektivt förlänga dem. "α7R III gör det möjligt att anpassa en knapp för fullformatsfotograferande med 42Mp, eller med en APS-C-skärning på 18Mp, så mitt 55 mm-objektiv blir ett praktiskt 82 mm-objektiv. Jag älskar den innovationen och att kunna byta så snabbt." 

jorge miguel sony alpha 7RII brudens mormor tittar på
 © Jorge Miguel Jaime Báez | Sony α7R II + 25mm f/2 Zeiss| 1/500s @ f/4.5, ISO 1250

Jorge vet hur viktigt det är att lära känna paret som ska gifta sig och deras preferenser, kuriositeter och känslor, så att han kan förutse de ögonblick som gör det möjligt för honom att ta så uppriktiga bilder. Han berättar att i botten av den här brudens bukett hade hon två bilder av sina mor- och farföräldrar - han hade tagit några bilder men tyckte inte att de var tillräckligt fängslande. Efter att samtalat med paret visste han hur viktigt det var att den här bilden blev perfekt, så han anpassade sin riktning.

"När vi närmade oss kunde jag se de två bilderna tydligt och henne i bakgrunden, så jag bestämde mig för den här bildramen, och att inte visa bruden helt. Jag ville återspegla tidens gång, generationerna och respekten för de äldre. Det var det sista fotot som togs av den äldre damen, som gick bort några dagar senare."

jorge miguel sony alpha 7RIII gråtmilda brudtärnor på bröllop

 © Jorge Miguel Jaime Báez | Sony α7R II + 25mm f/2 Zeiss| 1/500s @ f/4.5, ISO 1250

Något som Jorge älskar med bröllopsfotografering är adrenalinkicken som han får när han vet att han har fångat ett uppriktigt och speciellt ögonblick, särskilt när det är en bild som han har sökt efter och ritat upp i sitt huvud. "I den här bilden", förklarar han, "förberedde Veronica ett särskilt minne för sin mamma, men mamman hade inga glasögon, så Veronica fick läsa för henne. Känslorna växte långsamt och jag var tvungen att bestämma vilken bildruta jag skulle ta, så jag fokuserade på omfamningen, men komponerad med flickorna till höger."

jorge-miguel-sony-alpha-7RII-brud-och-vän-omfamnar-varandra

 © Jorge Miguel Jaime Báez | Sony α7R II + 24mm f/2 Zeiss| 1/160s @ f/2.8, ISO 3200

 "Du hittar mig där det är kaos! Jag använde min kameras bakre skärm när jag såg ett barn som sprang mot mig till höger. Jag sa ingenting till barnet och höll mitt finger på avtryckaren. Jag hade turen att få barnets ben som en vinjett, som definierar blickpunkten. Det är instinkt - om något säger att du ska fotografera, gör det - det är det som gör dig annorlunda från andra människor: din nyfikenhet, dina preferenser och svagheter."

Att ta den perfekta bilden handlar för Jorge inte om att följa stereotyper eller mode, eller att tänka på tävlingspriser - det handlar om att fånga ögonblicken som återspeglar känslorna.

jorge miguel sony alpha 7RII tankfull brudgum före bröllop

© Jorge Miguel Jaime Báez | Sony α7R II + 55mm f/1.8| 1/125s @ f/2.8, ISO 3200

Den här bilden av brudgummen Juan Carlos är en av Jorges favoriter. Han förklarar att Juan Carlos kände sig nervös inför ceremonin och behövde vara ensam. Han beskriver hur nervös Juan Carlos var när han hittade honom och hur han visste att det här ögonblicket var viktigt att fånga: "Han reste sig upp och började kretsa runt matbordet. Så jag gjorde mig redo att fotografera. Han lade sina händer på bordet och släppte ut en stor suck. Sedan sade han: "Jorge, vad långt vi har kommit."

För Jorge summerar detta hans passion för fotografering: "Det säger allt, hur viktig dagen är för dem, allt som han har gått igenom och framtiden som väntar. Det är därför det är viktigt att fånga dessa ögonblick och behandla dem med uppriktighet och i enlighet med mina övertygelser."

jorge miguel sony alpha 9 brud och brudgum reflekterade i bilspegel

© Jorge Miguel Jaime Báez | Sony α9 + 35mm f/1.4| 1/8000s @ f/1.6, ISO 2000

 Produkter i den här artikeln 
ILCE-7RM2
α7R II med bakbelyst fullformatsbildsensor
ILCE-7RM3
α7R III 35 mm fullformatskamera med autofokus
ILCE-9
α9 – spegellös fullformatskamera med staplad CMOS-sensor
TEST
SEL35F14Z
Distagon T* FE 35 mm f1,4 ZA
SEL24F18Z
Sonnar T* E 24 mm f1,8 ZA
SEL55F18Z
Sonnar® T* E 55 mm f1,8 ZA
Jorge Miguel Jaime Baez
Alpha Universe

Jorge Miguel Jaime Báez

Spanien

Historien formas av människor, deras passioner och deras känslor.

Visa profil


x