Jag heter Ron Timehin och är en professionell fotograf och Sony European Imaging Ambassador med London som bas. Jag upptäckte min passion för fotografi när jag reste runt som ung musiker och ville dokumentera vart jag var på väg och det jag såg. Om vi går snabbt framåt är jag nu tio år senare fotograf på heltid med stadsbilder, porträtt och reklambilder som specialitet.
Med hjälp av Instagram har jag fått en publik på cirka 60 000 följare. Här delar jag med mig av mina bilder och hjälper dem att förstå hur även de kan bli bättre fotografer.
Med den bakgrunden blev jag väldigt glad över att få testa Alpha 7C. Jag hade letat efter en kompakt och lätt fullformatskamera som komplement till min utrustning. Med sin design och ergonomiska egenskaper är Alpha 7C inte bara praktisk att använda utan även snygg. Den helt vridbara skärmen, som jag längtat mycket efter, gör det enklare för mig att fotografera i intressanta vinklar. Med sin 24 MP-sensor har Alpha 7C blivit den kamera jag använder dagligen, och mina andra Sony-hus använder jag vid mer specifika fotograferingstillfällen.
Tips nr 1
Exponeringsinställningar för att fotografera i städer och på gatan
Jag använder läget ”M” (manuellt) och det ger mig full kontroll över slutartiden, brännvidden och ISO-talet, och jag kan också exponera bilden hur jag vill.
När det gäller exponering för gatufotografering och generell stadsfotografering vill jag vara säker på att slutartiden är tillräckligt snabb så att det inte blir några synliga kameraskakningar. För att kompensera för detta händer det ofta att jag höjer ISO-talet lite så att bilden fortsätter att ha god exponering. 1600 ISO är vanligen det högsta jag rekommenderar för bästa kvalitet.
Som bländare använder jag f/8, vilket gör det möjligt för mig att ha merparten av scenen i fokus. Om jag vill separera motivet i bilden från bakgrunden använder jag gärna f/4. För gatufotografering med låg ljusstyrka öppnar jag upp bländaren så mycket som möjligt för att släppa in maximalt med ljus. Runt f/1.4 fungerar väl.
Vilka objektiv ska du använda?
35 mm är utan tvekan mitt favoritobjektiv eftersom det är tillräckligt flexibelt för all slags gatufotografering som stadslandskap, porträtt eller snapshots.
Just för gatufotografi älskar jag också 55mm f/1.8. Brännvidden liknar ögats och ger en vackert komprimerad bakgrund med fin bokeh. Med objektivet på f/2 betonas motivet i ramen, som hjälper ögat att fokusera. Slutligen ger det kompakta objektivet tillsammans med den lilla Alpha 7C en perfekt kombination för gatufotografen. Utrustningen blir mycket diskret och lätthanterlig, och fungerar perfekt när du vill fånga mer intima ögonblick.
Varför fotografera med en fullformatskamera?
Den största skillnaden med att fotografera med en fullformatskamera är det större skärpedjupet (suddigheten i bakgrunden) som går att få. Särskilt gatu- och porträttfoton blir ännu vackrare.
Med en större sensor får du även mycket mer flexibilitet när det är dags för redigering. Du kan fånga detaljer i skuggor som du kanske inte kan med en småbildssensor. Högdagrar ställer dock fortfarande speciella krav med detaljer som inte är lika lätta att fånga som i skuggorna. Därför underexponerar jag alltid mina bilder något med en 1/3-dels steg för att se till att mina högdagrar inte blir överexponerade.
Tips nr 2
Så här tar du fantastiska bilder av stadens skyline med Alpha 7C
Undersöka platsen
Innan jag ens plockar upp kameran krävs research. Om du undersöker platsen först kan du arbeta effektivare när du ska ta dina bilder. Jag använder ofta internet och Google Maps till att hitta intressanta platser i en stad.
Jag älskar att fotografera vid soluppgång och solnedgång, det som brukar kallas de gyllene och blå timmarna. Vid de här tidpunkterna brukar ljuset vara harmoniskt och vackert samtidigt som det ger djupa och rika färger. En extra fördel med att fotografera populära platser mycket tidigt är att du slipper folkmassor och turister.
För fina skylinebilder rekommenderar jag att leta efter offentliga utsiktsplatser och takbarer! Tänk på att det ibland kan finnas begränsningar när det gäller stora kameror på sådana platser, men eftersom Alpha 7C är så kompakt godtas den ofta som en kamera för allmänt bruk.
Grundläggande exponeringsinställningar och inramning.
Vid exponeringar för skylinebilder gäller samma princip som ovan. Jag underexponerar alltid något för att bevara detaljer i högdagrar. Det är extra viktigt vid fotografering när det är soluppgång eller solnedgång eftersom du vill bevara så mycket färg som möjligt i himlen.
En annan metod för att få bra exponering när du fotograferar skylines är att variera exponeringen. Då tar du tre eller fler bilder med olika exponering och kombinerar sedan dem vid efterbearbetning i en programvara. Normalt tar du en underexponerad bild för att fånga detaljer i högdagrar, en bild exponerad för mellantoner och slutligen en bild som fångar detaljerna i skuggor. Alla tre bilder sammantagna ger dig en HDR-bild som är mycket detaljerad.
Som bländare rekommenderar jag f/8 och högre för att bevara så många detaljer i bilden som möjligt.
Har du några tips för en bra skylinebild?
Jag rekommenderar att använda ett stativ. Ha så låg ISO som möjligt så att du släpper igenom tillräckligt med ljus till sensorn och bibehåller maximal bildkvalitet. Med ett stativ kan du hålla kameran helt stilla och ha så långsam slutarhastighet som du vill. Om du inte har ett stativ försöker du hitta en stabil yta att ställa kameran på. Jag föreslår även en andra timer på 2 sekunder när du tar bilder med lång exponering eftersom det minskar eventuella vibrationer när slutarknappen trycks. Du kan även använda Imaging Edge-applikationen på din telefon som utlösare till kameran för att undvika det.
Tips nr 3
Så här skapar du kreativa stadsbilder med Alpha 7C
Jag älskar att tänka kreativt runt stadsfotografering! Det är inte bara roligt utan ser även till att din bild sticker ut! Här följer några tekniker som skapar effekter i dina bilder.
Vinklar
Ett av mina favoritsätt när jag vill ta kreativa stadsbilder är att leta efter unika perspektiv. Att gå ner lågt och ta bilder från gatans nivå kan skapa riktigt intressanta resultat. Alpha 7C har en skärm med variabel vinkel som gör det lätt att få rätt bildram när du fotograferar nära marken.
Jag påminner också hela tiden mig själv om att titta upp! Att titta uppåt i en stad genom ett vidvinkelobjektiv kan ge fina konvergerande linjer från konvergerande byggnader. Ledande linjer generellt är också fina eftersom de drar in betraktarens blick i bilden.
Ljusspår
Att experimentera med lång exponering skapar intressanta bilder. De tillför en extra wow-faktor. För den här tekniken rekommenderar jag som sagt ett stativ och upp till 30 sekunders exponering som ingångsvärde denna gång. Håll bländare och ISO så lågt som möjligt för att uppnå denna extrema slutartid. Jag rekommenderar att du håller utkik efter bussar eller tåg som kan ge häftiga färger i spåren. En annan metod för att skapa ljusspår är att ta flera bilder från samma position och sedan slå samman ljusspåren från alla exponeringar i efterhand. Det ger mer sammanhängande och dramatiska ljusspår.
"Fotografering ger mig förmåga att bearbeta, uppskatta och tolka världen omkring mig”