michael schaake sony alpha 9 en ensam båt upplyst av solstrålar med berg bakom

Hur jag fotograferar | Enastående landskap

Michael Schaake

Det viktigaste med landskapsfotografering är att du måste ha tålamod och njuta av tiden du är i landskapet. Stora delar av dagen kan ägnas åt att vandra och vänta på ljuset, så du måste kunna njuta av att vara ute i naturen.

michael schaake sony alpha 7RM3 snötäckt landskap med berg i fjärran upplyst av ett rosa ljus

© Michael Schaake | Sony α7R III + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/30s @ f/16, ISO 500

Planering och förberedelse

När jag tar en landskapsbild vill jag ta med betraktaren på en resa och visa landskapen som jag har sett dem. Jag vill att de ska häpna inför motivet, på samma sätt som när jag tog bilden. Ett sätt att uppnå detta är att läsa på så lite som möjligt om en plats. Om man ser för många bilder av andra fotografer förstör det känslan av förundran när man upptäcker en plats för första gången.

Kartlägga motivet

En del av de mest givande platserna kan vara svåra att besöka. De flesta av mina bilder är tagna i Norden så jag brukar vandra till platserna. Jag underskattar aldrig hur krävande det kan vara att vandra. Därför är det viktigt för mig att ha en lätt kamera, som de i Sony Alpha-sortimentet, eftersom jag får frihet att utforska.

|michael schaake sony alpha 7RM4 stormiga himlar över berg och hav med solen som tittar fram i fjärran

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 4s @ f/22, ISO 50

När jag är klar går jag genom landskapet. Jag letar inte aktivt efter en bild att ta men något fångar oftast min blick. Jag letar efter flera saker som måste fungera i en bild, antingen på egen hand eller i kombination, som ljusets riktning och kvalitet och hur det formar landskapet, intressanta strukturer och ledande linjer. När det gäller färg är naturligtvis morgon- och kvällstimmarna särskilt intressanta, så jag försöker lägga min fotografering under dessa timmar.

en stuga vid en sjön

© Michael Schaake | Sony α7R III + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/2500s @ f/9.0, ISO 100

En av mina favoritbilder togs i en gammal by som tillhör de svenska samerna. Den används bara för ceremonier och är obebodd resten av tiden. Jag sov i min skåpbil och vaknade klockan 7 för att se hur ljuset skulle utvecklas. Det var väldigt dimmigt den dagen och stämningen var obeskrivligt vacker. När jag tänker tillbaka kan jag säga att det var en av de mest fridfulla och underbara platser jag någonsin har besökt.

Jag såg en underbar böljande linje i stranden som leder till timmerstugan. Sjön låg lugn i dimman och solen skapade en fin balans i bildkompositionen. Jag var tvungen att ta det fotot. Jag väntade cirka 10 minuter tills solen kom ut ur dimman och då var tiden mogen att börja fotografera.

michael schaake sony alpha 7RM4 ett litet vattenfall utmed klippsidan vid havet

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/20s @ f/13, ISO 100

Ställa in kameran

Jag använder en mängd olika Sony-kameror, helt beroende på vad jag fotograferar och vart jag reser. Från sensorernas breda dynamiska intervall, den långa batteritiden, den höga upplösningen – det finns otaliga skäl till att jag gillar att fotografera med dem.

michael schaake sony alpha 7RM4 en stormig himmel ovanför en vass klippa vid havet

© Michael Schaake | Sony α7R III + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/2500s @ f/9.0, ISO 100

Min huvudkamera är Sony α7R IV som jag älskar på grund av upplösningen på 61 megapixlar. Dessutom har jag Sony α7R III, α9 och α6400. Förutom dessa kameror har jag många objektiv, men när jag vandrar räknas varje gram vikt. Jag vill behålla min energi och resa så lätt som möjligt, så ofta har jag bara med mig α7R IV med FE 16-35mm f/4 ZA OSS-objektivet.

Om jag vandrar i några dagar kan jag lägga ner FE 24-105mm f/4 G OSS-objektivet i väskan, vilket ger mig lite flexibilitet att välja ut detaljer i ett landskap.

michael schaake sony alpha 7RM4 en rad träd står vid horisonten i ett snöigt landskap

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/60s @ f/5.6, ISO 250

När det gäller exponering av bilden brukar jag fotografera i bländarprioritetsläge och med känsligheten inställd på Auto ISO med lägsta slutartid. Jag fotograferar också ofta i manuellt exponeringsläge, beroende på hur kameran mäter motivet. Med detta i åtanke använder jag ofta Matrix-mätningen för att kartlägga hela motivet, eller så mäter jag efter högdagrarna för att se till att jag bevarar så mycket detaljer som möjligt.

Färg och att fotografera Raw

Jag tar alltid bilder i Raw-format. Genom att fotografera på det sättet kan jag fånga så mycket detalj som möjligt, vilket ger mig mer frihet när jag redigerar bilderna.

Det betyder att den första bilden är väldigt platt när det gäller redigering. Ett tips jag har om du fotograferar raw är att använda Natural Creative Style i kameran. Redigera stilen genom att minimera kontrasten och färgen. När du tittar genom sökaren ser du en platt bild som påminner om hur en rå kommer att se ut. Det kanske inte ser så bra ut men det gör att du kan se mycket mer detaljer i högdagrarna och skuggorna, så att du vet vilken information du måste arbeta med i raw-filen.

michael schaake sony alpha 7RM4 en rad barrträd i ett snöigt landskap vid solnedgången

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/50s @ f/10, ISO 125

När jag redigerar obehandlade filer är mitt mål alltid att återskapa hur scenen såg ut från minnet. Medan jag kanske framkallar en stämning genom att leka med kontrasten, försöker jag hålla färgen så naturlig och så nära mitt minne som möjligt. Så här vill jag att folk ska se mina bilder.

Produkter i fokus

Michael Schaake

Michael Schaake | Germany

”Att befinna sig i ögonblicket och se den dramatiska skönheten i naturen kan vara en mycket inspirerande och väldigt personlig upplevelse. Genom att dela mina bilder hoppas jag kunna ta andra med mig på denna resa”

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant