albert dros sony alpha 7RII ett ensamt träd i gryningen som badar i rikt lila ljus

Hur jag fotograferar | Färger i landskap

Albert Dros

Färg är en mycket viktig del av mina landskapsbilder. Oavsett om det är ett storslaget landskap med många starka färger eller något mer nedtonat vill jag visa hur fantastiskt det är med ljus och färger.

albert dros sony alpha 7RIII en örn svävar över vulkaniska berg med orangefärgat eldsken

© Albert Dros | Sony α7R III + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/320s @ f/7.1, ISO 100

Välj plats noggrant

Allt börjar med planering. Jag lägger ner mycket tid på att kartlägga platser som jag vill fotografera, särskilt i mitt hemland Nederländerna. Man bör alltid hålla utkik efter bra platser, även sådana som man kanske har gått förbi hundratals gånger.

Även på längre avstånd finns det många sätt att kartlägga intressanta platser. Man kan hitta nästan vilken plats som helst på Instagram eller i Google Images. Där får man en uppfattning om området och vilken typ av ljus man kanske kommer att arbeta med. När jag undersöker platser bortom allfarvägarna använder jag Google Earth. Jag kan hålla på i timmar med det, jag bara utforskar landskapet och försöker hitta lämpliga ställen. När jag kommer till en plats brukar jag försöka hitta bra ställen med min drönare istället för att slösa tid och energi på att leta efter dem.

För att få rätt färger måste jag veta hur ljuset kommer att se ut. Jag måste veta när och var solen eller månen går upp och ner. För detta ändamål använder jag framför allt PhotoPills-appen. Där kan jag se hur månen och solen rör sig och påverkar ljuset på en plats.

albert dros sony alpha 7RIII en avlägsen fyr med den stigande solen som tittar fram bakom

© Albert Dros | Sony α7R III + FE 12-24mm f/4 G | 13s @ f/10.0, ISO 200

Jag håller alltid ett öga på vädret eftersom det har så stor påverkan på färgerna i ett foto. Om allt går enligt planen och vädret är på min sida är det perfekta ljuset antingen strax före soluppgången och strax efter solnedgången. Vid dessa tider kan himlen bli röd, rosa eller lila, starka färger som jag älskar. Jag fotograferar också på natten. Natthimlen har faktiskt mycket färg som kan fångas med lång exponering, särskilt i områden där det inte finns några ljusföroreningar.

Det jag verkligen söker efter är generellt komplementära färger. Blått och orange är en av mina favoritfärgkombinationer. Ett blått hav med en orange himmel fungerar så bra. Men det kan också vara små saker i förgrunden som passar färgen på himlen, som en liten blomma eller en liten sten. Leta efter sådana saker och försök att använda dem i dina kompositioner.

albert dros sony alpha 7RIII avlägsna berg speglar sig i en stilla sjö med lila blommor i förgrunden

© Albert Dros | Sony α7R III + FE 12-24mm f/4 G | 1/4s @ f/11.0, ISO 200

Ett sätt att framhäva mindre men färgstarka motiv i förgrunden är att använda mycket breda vidvinkelobjektiv. Jag brukar använda 12-24mm f/4 G-objektiv på 12 mm. När du kommer närmare marken med denna brännvidd ser du plötsligt alla linjer och detaljer som du kan använda som förgrundsmotiv. Med 12 mm blir din förgrund så stor, det är som att du sugs in i bilden.

Ett annat objektiv som jag alltid använder är Sony FE 100-400mm f/4.5-5.6 OSS Master. Det är ett av de skarpaste zoomobjektiven jag någonsin använt och jag har blivit beroende av det! När du fotograferar ett landskap med 400 mm måste du vara väldigt kreativ – du måste se mycket långt i fjärran och förstå hur olika delar av landskapet kommer att fungera tillsammans. När du fotograferar med dessa extrema brännvidder blir du mer kreativ, vilket ger en mer unik bild än om du bara hade använt en standardbrännvidd.

Jag brukade kombinera mina objektiv med en Sony α7R II men har nu övergått till att använda Sony α7R III. Upplösningen på 42,4 megapixlar ger mig alla detaljer jag behöver och det dynamiska omfånget kan dra ut detaljer ur skuggan. Förutom kamera, objektiv och stativ har jag också med mig några filter men jag använder sällan graderade ND-filter. Istället brukar jag exponera efter högdagrarna. Jag vet att α7R III nästan alltid kan fånga många detaljer i skuggan som jag sedan kan ta fram när jag redigerar bilderna.

albert dros sony alpha 7RII en liten kyrka ligger i skuggan av ett berg vars toppar är upplysta i guldorange

© Albert Dros | Sony α7R II + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/1.6s @ f/11.0, ISO 100

Redigering

När jag redigerar mina bilder vill jag bearbeta dem för att få ut det bästa av ett motiv. Jag fejkar dock aldrig ett motiv genom att ändra himlen, utan jag använder min bearbetningsteknik för att presentera motivet på bästa möjliga sätt. För att göra detta använder jag Adobe Lightroom för att katalogisera mina bilder och sedan Adobe Photoshop för att göra min bearbetning, justera färgen och kontrasten och dodge- och burn-områdena i bilden.

Folk säger ofta att det är för mycket bearbetning i fotografering eller till och med att en bild kan verka falsk, särskilt när man tittar på soluppgångar eller solnedgångar. Men dagsljus och naturlig färg kan vara otroligt och jag har ibland tvingats minska mättnaden i delar av en bild. Så mitt råd är att gå upp tidigt och bevittna vad naturen kan göra.

albert dros sony alpha 7RII en färgstark hamnstad i skymningen med röda moln som ränder på himlen medan solen går ner

© Albert Dros | Sony α7R II + 24-70mm f/2.8 GM | 15s @ f/9.0, ISO 50

Några sista tips:

Produkter i fokus

Albert Dros

Albert Dros | Netherlands

”Jag är besatt av att få den perfekta bilden”

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant