korthårig blond kvinna tittar åt sidan

Så fotograferar jag | Konfigurera en hemmastudio

Hannah Couzens

Det är lyxigt att ha en särskild plats för en hemmastudio, även om det bara är ett hörn i ett rum med en vit vägg. Med en plats hemma kan du skapa när du blir inspirerad. För mig är den platsen min studio i det ombyggda garaget. Det är bara 6,5 x 3 m, men genom att tänka igenom utformningen noggrant kan jag få ut så mycket som möjligt av utrymmet och ta de flesta porträtten på samma sätt som i min stora studio.

Trots att utrymmet är relativt litet kan jag fortfarande använda min Sony Alpha 7R III- eller Alpha 7R IV-kamera med mitt favoritobjektiv FE 85mm f/1.4 GM för merparten av mina porträtt. Jag har även objektivet FE 24-70mm f/2.8 GM om jag skulle behöva fotografera bredare på grund av utrymmet.

korthårig blond kvinna som tittar in i kameran © Hannah Couzens | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/8.0, ISO 100

Få ut så mycket som möjligt av ett litet utrymme

Många små beslut behövde fattas för att skapa en effektiv och bekväm arbetsplats. Det viktigaste var att hantera ljuset i rummet och hur det skulle fungera. Vår trädgård vetter mot syd så ljuset kommer in genom ett fönster i garaget merparten av dagen men vi installerade ett fönster till för att få ut så mycket som möjligt av dagsljuset.

Med ett så begränsat utrymme är de primära ljuskällorna monterade på två väggstativ. Jag har även ställt in min Sony Alpha 7R IV för att fotografera med trådlös blixt, så att kameran fungerar smidigt med mitt system för fjärrblixt. Jag använder Profoto B10-lampor, eftersom de är små och kan köras med batteridrift eller med nätström, vilket gör dem lätta att arbeta med.

korthårig blond kvinna mittemot en ljuslåda © Hannah Couzens | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/8.0, ISO 100

Väggstativen gör stor skillnad eftersom de är så flexibla att positionera. Den ena armen är faktiskt monterad lite längre fram än den andra, vilket innebär att när den är helt utfälld kan den vara bakom motivet som bakgrundsljus. Sedan kan det andra stativet gå i motsatt riktning som huvudljuskälla. Ibland använder vi stående stativ men väggstativen ger oss mer höjd och rörelse, utan att de tar upp golvutrymme.

Alla bakgrunder hängs upp så högt som möjligt och går att rulla upp så att de inte är i vägen när de inte används. Återigen så innebär det att det inte finns några bakgrundsstativ som tar upp viktig golvyta.

 

Få det bästa från motiven

Jag gillar att röra på mig och få ut så mycket som möjligt av min studio. Jag älskar att använda ögonautofokus på min Sony Alpha 7R III eftersom det ger mig frihet att komponera och röra mig samtidigt som motivets ögon alltid är i fokus. Jag gillar inte att vara bunden av stativ, blixtkablar, strömkablar och USB-kablar.

korthårig blond kvinna som håller i en reflektor © Hannah Couzens | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/8.0, ISO 100

Jag kan verkligen rekommendera gitter till ljus. Du kan skaffa dem för reflektorer eller framsidan till softboxar och de gör det lättare att styra var ljuset faller. Gelatinfilter är även bra för att ändra färgen på en bakgrund och jag använder Profoto OCF-filterpaketet eftersom det fungerar med batteriblixtarna Profoto B1 och B10.

Med vita väggar behöver du någon typ av ”svart fyllnad” för att blockera ljuset som studsar mot väggarna. Du kan exempelvis använda en hopfällbar svart bakgrund eller en svartmålad V-Flat. Oavsett vilket kommer det verkligen att göra det lättare att forma ljuset när du arbetar i ett mindre hemmautrymme.

Mitt sista tips är att du inte behöver mycket ljus. Med två batteriblixtar kan du fotografera i många olika porträttgenrer och få fantastiska bilder. I slutändan handlar det dock om vad du fotograferar och några av mina favoritbilder har tagits med bara en ljuskälla.

Produkter i fokus

Hannah Couzens

Hannah Couzens | UK

”Det finns ett speciellt ögonblick när du tar ett porträtt då du knyter an till personen du får komma nära inpå. Det är då du tar bilden som dokumenterar vem de är, vem de än är"

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant