Intervju med produktplaneraren

Ta reda på mer om LSPX-S1

Glashögtalaren från Sony gör vilket rum som helst mer sofistikerat. Den ger en känsla av närvaro som är så stark att det känns som att någon står och sjunger rakt framför en, medan det mjuka ljuset lyser upp rummet som en lykta.

 

TS Business Division, Senior Consumer Experience Producer
Yasushi Matsumoto

– Hur skapades konceptet bakom glashögtalaren?

  

”Sountina” NSA-PF1

Matsumoto: Glashögtalaren har sina rötter i ”Sountina” NSA-PF1 från 2008. Konceptet föddes ur en önskan att skapa något i stil med en ”fontän av ljud” som skulle få det att låta som att ljudet flödade uppåt från mitten av ett rum. Målet med högtalaren var att kombinera känslan av ett rum som är bräddfullt av transparent ljud med vacker design som smälter in i alla inredningsstilar. Trots att Sountina då kostade över 1 miljon JPY mottogs den med stor entusiasm. Sedan dess har glashögtalaren utvecklats dramatiskt. Den är idag utrustad med en uppdaterad version av Sountina-tekniken, den är betydligt mer kompakt och har lägre ljuddistorsion och förbättrad responsivitet. Dessutom kan den spela musik trådlöst och kan drivas på batteri.

Högtalaren NSA-PF1 genererade ljud genom att få ett organiskt glasrör att vibrera. Den hade en banbrytande konstruktion och sofistikerad design, och den väckte stort intresse. NSA-PF1 var cirka 1,80 meter hög och hela det organiska glasröret oscillerade, vilket gav upphov till ett tredimensionellt ljud med jämn spridning i 360 grader. Ljudet hade minimal dämpning och nådde samtidigt alla delar av rummet, även i stora utrymmen som konserthallar.

Diagrambild av LSPX-S1.
Diagrambild av LSPX-S1.

– Mekanismen som får ljudet att strömma ut från det organiska glaset är unik. Vilka speciella egenskaper har den jämfört med vanliga högtalare? 

Matsumoto: De flesta vanliga högtalare genererar ljud genom att få konen att vibrera. Glashögtalaren får hela cylinderytan att oscillera genom att slå vertikalt på det organiska glasrörets nedre kanter med tre motorer, vilket genererar ljud i 360 grader. Mekanismen med fysiska slag på en yta för att generera ljud liknar principen för slagverk och stråkinstrument, och vibrationerna sprids genom hela det organiska glasets yta. Detta ger en cylinderformad ljudkälla där ljudbilden förs till det organiska glasrörets främre del, vilket får sång, slagverk och stråkinstrument att återges med ett otroligt klart ljud. Våra kunder säger ofta att det låter precis som att en riktig person sjunger direkt från det organiska glasröret, och att känslan är så realistisk att de får för sig att de kan höra sångaren andas eller att de föreställer sig sångarens läppar röra sig. Vi vill verkligen att så många som möjligt ska få uppleva den här realismen.

– Så ljudet expanderar från det organiska glasröret med en räckvidd på 360 grader. Det är något helt unikt. Kan du beskriva några av glashögtalarens andra egenskaper och hur man använder den?

Matsumoto: De flesta vanliga högtalare är riktade. Det innebär att den bästa platsen för att lyssna på ljudet är begränsad till direkt framför högtalaren (monohögtalare) eller mellan två högtalare (stereohögtalare). Med glashögtalaren genereras ljudet från det organiska glasröret i 360 grader. Det gör att samma ljudfält kan upplevas var man än befinner sig i rummet. Oavsett om glashögtalaren placeras i ett hörn eller mitt i rummet sprids samma jämna ljudfält i hela rummet. Den jämna ljudspridningen beror på att högtalaren inte är riktad, och lyssnaren får svårt att peka ut exakt var ljudet kommer från bara genom att lyssna. Vi tror att kunderna kan få en skön lyssnarupplevelse utan att det märks att ljudet kommer från en konsumentelektronisk enhet.

Vi har tagit vara på den här egenskapen genom att uppmuntra kunder att sätta glashögtalaren mitt på matbordet eller balkongbordet, som en flaska gott vin, så att vänner och familj kan samlas och umgås kring en ljudkälla.

*Inte vattentät eller dammsäker

Närbild på LSPX-S1.

Höljet i bearbetat aluminium har utmärkta akustiska egenskaper och smälter in bland de andra materialen i rummet.

Bild av undersidan på LSPX-S1.

Knappar som volymreglage är undangömda på högtalarens undersida, så att man inte kan se att det är en AV-enhet.

– Vad fokuserade ni på när det gäller designen?

Matsumoto: Vi hade lika höga krav på designen som på ljudkvaliteten. Men samtidigt ville vi inte designa något excentriskt bara för sakens skull, om det inte skulle passa in i omgivningen. Vår design utgick i stället från Life Space UX-konceptet (för utmärkt design som smälter in i rummet) och vi ville skapa en sofistikerad och tilltalande finish som inte överbelastar sinnena. Högtalarhöljet är i bearbetat aluminium som ger både ett exklusivt utseende och utmärkt ljudkvalitet. Den bleka guldfärgen är ett smakfullt inslag som passar både japanska och västerländska inredningsstilar. Dessutom är knappar som volymreglage undangömda på enhetens undersida, så att det inte syns att det är en högtalare. 

Livsstilsbild av LSPX-S1.

Ljudets akustik med känslan av transparens som kännetecknar organiskt glas skapar tillsammans med LED-lampans varma ljus en unik känsla.

– Det finns dessutom en LED-lampa mitt i det organiska glasröret?

Matsumoto: Ja. Man ska inte underskatta lampans betydelse. Det är som när en grupp samlas kring en lägereld – man kan inte låta bli att stirra på lågorna. Det får en att slappna av och känna sig som ett med naturen. Lågorna verkar ha en magisk kraft som får dem som samlats kring dem att prata om saker som de inte skulle ta upp i vanliga fall. Vi har fått mycket positiv återkoppling från kunder som har köpt glashögtalaren. Vi har fått höra att det varma ljuset och ljudet har förvandlat stämningen i deras hem, och att möjligheten att sitta och titta på lampan medan de lyssnar på musik får dem att slappna av helt och hållet. Det gör att man förstår hur viktig samverkan mellan ljus och ljud faktiskt är.

– Så det inbyggda batteriet gör att glashögtalaren kan användas även där det inte finns något uttag?

Matsumoto: Ja, det stämmer. Glashögtalaren sprider ljudet jämnt i 360 grader, så den kan placeras var som helst. Vi ville ta vara på den funktionen för att kunna placera högtalaren var som helst, oavsett om det fanns ett vägguttag i närheten eller om det funkade att dra kablar. Därför beslöt vi att högtalaren måste kunna gå på batteri. Dessutom har den Bluetooth-funktion för trådlös uppspelning så att användaren kan få en helt kabelfri upplevelse och lyssna på musik var som helst. Vi hoppas verkligen att så många kunder som möjligt kan testa den ultimata upplevelsen av ljus och ljud som glashögtalaren från Sony kan erbjuda.

LSPX-S1

Glashögtalare

LSPX-S1

Få kristallklart ljud och mjukt ljus som blir en naturlig del av rummet.