Vi presenterar Android 10

Nu är den här! Android har släppt sin stora årliga uppdatering och namnet på den här milstolpen är Android 10. Den har visserligen inte fått namn efter en efterrätt, men innehåller ändå många läckra funktioner och förbättringar som gör din Xperia-enhet mer intuitiv och enklare att använda.

Stora förändringar har gjorts för att ge dig mer kontroll över din integritet. Det finns funktioner som hjälper dig att tillbringa lagom mycket tid online. Det finns också mängder av nya funktioner som knappfri navigering med rörelser och den efterlängtade funktionen Mörkt tema.

Bläddra nedåt och kolla in de coola nya funktionerna i Android 10!

Dämpa belysningen

Det är ansträngande för ögonen att titta på en ljusstark skärm i mörka miljöer. Därför är Mörkt tema en av de mest välkomna nyheterna i Android 10. Med Mörkt tema ställs bakgrunden in på svart i stället för vit, vilket minskar ansträngningen för ögonen. Om enheten har en OLED-skärm dras även mindre energi och batteritiden kan förlängas när du aktiverar Mörkt tema. Och dessutom ser det ju supercoolt ut!

Tänk på att Mörkt tema kan göra det svårt att se skärmen på platser där det är väldigt ljust. Ett tips är att prova funktionen i olika ljusförhållanden och se vad som passar bäst.

Det enklaste sättet att aktivera Mörkt tema är att lägga till ikonen för Mörkt tema i snabbinställningarna. Då behöver du bara svepa nedåt och trycka på ikonen för att snabbt aktivera Mörkt tema.

Fullständig navigering med rörelser

Den kanske största ändringen i Android 10 är införandet av fullständig navigering med rörelser. Du kan nu styra enheten med bara några få intuitiva gester. Den nya navigeringen med rörelser frigör också skärmutrymme där knapparna tidigare satt, så att du kan se mer av skärmen på din smartphone.

Du går till startskärmen genom att svepa uppåt från skärmens nederkant. Du byter app genom att svepa uppåt från skärmens nederkant och hålla intryckt en sekund innan du släpper. Du går tillbaka genom att svepa inåt från valfri sida. Du aktiverar assistenten genom att svepa diagonalt från de nedre hörnen. När du väl har vant dig är detta ett mycket enklare och mer naturligt sätt att styra enheten.

Du växlar till fullständig navigering med rörelser genom att gå till Inställningar och söka efter Systemnavigering. Gestnavigering och sätt igång! Saknar du de klassiska treknappskontrollerna? Ingen fara, du kan alltid återgå till knappfunktionen.

Gestnavigering är kanske inte tillgängligt på vissa modeller.

Större integritet

Våra enhetsanvändares integritet är av största vikt för oss, och i Android 10 har stora förbättringar gjorts på det här området. Ett exempel är det nya avsnittet Sekretess under Inställningar där alla menyer som gäller integritet och sekretess har samlats på ett ställe.

Här kan du se i detalj vilken information du vill eller inte vill dela med appar som finns installerade på din enhet. Du kan se och välja vilka appar som får använda kameran eller mikrofonen, vilka appar som får använda din platsinformation, din kalenderinformation osv.

När du väljer hur appar får använda din platsinformation kan du nu välja mellan tre lägen: Tillåt alltid, Tillåt endast under användning och Tillåt aldrig.

En sund digital livsstil

I denna digitala tidsålder förlitar vi oss alltmer på våra mobila enheter, vilket oundvikligen innebär allt mer skärmtid. Så när Android 9 Pie släpptes introducerades menyer för digitalt välmående för att hjälpa dig att hantera den tid du tillbringar på enheten.

Nu finns menyerna förinstallerade på Xperia-enheter med Android 10. Med Apptimer kan du ställa in en timer för att begränsa hur mycket tid du använder en viss app. Med Varva ned kan du ställa in en timer som gör skärmen svartvit som en påminnelse om att det är dags för en paus.

Oavsett hur användbara dina mobila enheter är bör du inte använda dem för mycket. Med hjälp av funktionerna för digitalt välmående kan du hitta en bra balans mellan ditt verkliga liv och ditt digitala liv.

Lätt att dela Wi-Fi

Tänk dig att du har bjudit hem vänner och vill att de ska känna sig som hemma. Du vill att de ska kunna använda ditt trådlösa nätverk, men vad har du egentligen för lösenord? Visst låter det bekant?

Med Android 10 kan du dela din nätverksanslutning med QR-koder. Du behöver bara gå till Inställningar och trycka på det Wi-Fi-nätverk du vill dela. När du trycker på ikonen för QR-koder visas en QR-kod med all information som behövs, inklusive lösenordet, på skärmen. Dina vänner behöver bara skanna QR-koden med sin mobilkamera, så ansluts de till nätverket. De slipper leta efter rätt nätverk och skriva in långa lösenord. Smart och enkelt!

Ljudlös avisering

Tycker du att det är störande att hela tiden få aviseringar som ringer och brummar i enheten? I Android 10 finns en ny funktion som heter Tysta aviseringar, som hjälper dig att sortera ut viktiga aviseringar från dem som inte är så viktiga.

Tysta aviseringar visas inte på låsskärmen, brummar inte och visas inte som pop-up-fönster över andra appar. När du vill kolla dina aviseringar går du till fältet Aviseringar där de finns grupperade under Tysta aviseringar. Vissa aviseringar ställs in automatiskt från start och andra kan du ställa in manuellt genom att trycka länge på aviseringen i fältet Aviseringar.

Tänk på att den här artikeln inte är produktspecifik. De funktioner som beskrivs kan därför se olika ut beroende på enhet eller programvaruversion.