Fotograferingsguide: hur du tar bra bilder med kameran

Om du tidigare har använt en kompakt digitalkamera sparades troligen alla dina bilder som JPEG-filer. Din DSLR-kamera kan också producera dessa filer, men kan även producera Raw-filer. Så vad är en Raw-fil, och varför skulle du vilja använda den istället för JPEG som du är van vid?

När du tar en bild lagrar kamerans sensor en enorm mängd data, mycket mer än vad som krävs för att skapa en JPEG-fil. När kameran bearbetar bilden måste den ta bort mycket av dessa data för att producera en mindre fil. Den färdiga bilden passar bra för de flesta ändamål, till exempel om du vill skriva ut den eller dela den via e-post eller på en webbplats.

Till skillnad från en JPEG-fil har en Raw-fil inte bearbetats eller komprimerats av kameran. Den innehåller alla data som sensorn lagrade när den tog bilden. Dessa data inkluderar en mycket större uppsättning färger och toner än de som används i en JPEG, och kan också innehålla mycket fler detaljer i mycket skuggiga och ljusa delar av bilden. Av detta skäl kallas den ibland "digital negativ". På samma sätt som du kan uppnå bättre resultat när du framkallar dina bilder i ett mörkrum än om du lämnar in dem till din lokala fotoaffär kan extradatan i Raw-filen användas för att uppnå bättre bildkvalitet. Allt som krävs är lite övning.

För att bearbeta Raw-filer behöver du ett speciellt program för "raw-konvertering", som till exempel Image Data Converter SR som medföljer kameran.

När du öppnar en Raw-fil i Image Data Converter visas bilden till en början som den skulle se ut om du använde inställningarna som fanns på kameran när bilden togs. Du kan sedan ändra inställningarna för exponering, vitbalans, färgläge, kontrast och mycket annat tills du är nöjd med bildens utseende. Du kan till och med visa "före" och "efter" bilderna sida vid sida, så att du kan se vilka effekter du uppnår. Och du behöver inte oroa dig för att göra fel. När är klar med inställningarna kan du spara resultatet som en ny TIFF- eller JPEG-fil. Den ursprungliga Raw-filen ändras inte, så du kan gå tillbaka till den senare och göra helt andra ändringar om du vill.

Exempel på vad du kan uppnå om du väljer RAW istället för Jpeg:

Exempel 1

I detta exempel ser du att vattendropparna som faller ner på golvet inte syns tydligt på JPEG-bilden. De ljusa delarna av bilden saknar också detaljer.

Förstora bild

RAW-bilden visar att mycket fler detaljer kan ses på en bild, vilket gör den mer intensiv.

Förstora bild

Inzoomade detaljer av skillnaden mellan RAW och JPEG

Förstora bild

Exempel 2

Bild tagen i JPEG-läge

I detta exempel togs bilden vid solnedgången. Det röda ljusskenet varade bara några minuter. Målsättningen är att återskapa detta röda ljussken i bilden. I jpeg-läge är bilden underexponerad och färgerna är matta. Det är inget speciellt med bilden.

Justerad RAW-fil

exempel 2