Fotograferingstips > Ta fina festbilder

  Nivå: Nybörjare

  LEKTION 13Ta fina festbilder

  När ljuset är otillräckligt är det svårt att ta fina bilder vid festliga tillfällen och högtider i dunkla miljöer. Här får du lära dig några olika tekniker som gör att du kan fånga det du ser på bild.

  Fånga verkligheten så som du ser den

  När du fotar inomhus i dunkel belysning brukar kamerans inbyggda blixt lösa ut och förhindra att bilderna blir oskarpa. Men när blixten fyras av direkt mot motivet kan blixtljuset reflekteras på ett sätt som gör att omgivningen ser underexponerad ut. Bilderna får då ett onaturligt utseende, som i exemplet nedan.

  Motiv fotograferat med blixt.

  Motiv fotograferat utan blixt.

  Först fotograferar vi utan hjälp från den inbyggda blixten. Börja med att välja [Anti-rörelseoskärpa]* under Scenval. I läget för minskad rörelseoskärpa tas sex foton i rad varje gång slutaren öppnas. Sedan slås de här bilderna ihop till en bild som ser mindre brusig ut. På så sätt kan du ta bilder som blir mindre brusiga (jämfört med när du använder Intelligent Auto) med hög ljuskänslighet och snabb slutartid. Dessutom identifieras rörliga objekt och bakgrunden. De läggs sedan ihop ovanpå varandra så att du kan hålla kameran stilla och få kontroll över rörelseoskärpan.

  • *Det kan hända att den här funktionen finns på en annan plats än under Scenval på just din kamera.

  Ta ett foto (motivoskärpa)

  Läget för minskad rörelseoskärpa

  Eftersom läget för minskad rörelseoskärpa är ett automatiskt fotograferingsläge kan du inte ställa in färgnyanserna och ljusstyrkan som vi beskriver i nästa avsnitt. Om du vill ändra de här egenskaperna med hjälp av vitbalansen och exponeringskompensationen måste du fotografera i A-läget. När du fotograferar i A-läget bör du öppna bländaren så mycket som möjligt. Om dina bilder fortfarande blir oskarpa kan du öka ljuskänsligheten.

  I avsnittet ovan förklarar vi hur man fotograferar utan blixt. Om dina bilder blir oskarpa när du använder den tekniken bör du ändå använda blixt. Byt då till P-läget så att du kan ställa in färgnyans och ljusstyrka. I nästa avsnitt förklarar vi hur du ska göra.

  Justera färgnyansen

  Rätt färgnyans är helt avgörande för att dina bilder ska se ut så som du uppfattar motivet med dina ögon. Du kan ändra färgnyansen med funktionen vitbalans. Vi provar först med vitbalansen inställd på [AWB]. När vitbalansen är inställd på AWB justerar kameran färgnyansen automatiskt efter motivet, men ibland stämmer inte den här automatiskt inställda färgnyansen med hur du uppfattar motivet med dina ögon. Om det händer kan du finjustera vitbalansen. När du fotograferar i varmtonad belysning kan du försöka ändra vitbalansen mot mer gult (A) så att bilden blir varmare i tonen.

  Bilden ser mer blåaktig ut jämfört med hur ögat uppfattar motivet

  Här har vitbalansen vridits mot mer gult

  När motivet blir oskarpt

  Med kamerans autofokusfunktion (AF) ställs skärpan in automatiskt, men i svag belysning kan inte AF-funktionen fokusera korrekt. Då kan du försöka med något av följande.

  AF-lås

  Med AF är det lätt att ta skarpa bilder av ljusa motiv eller motiv med hög kontrast. När skärpan inte ligger där du vill ha den kan du leta efter ett ljusare objekt, till exempel mat eller ett objekt under en lampa. Du måste hitta ett objekt som ligger lika långt bort från kameran som motivet du vill ha skärpa på.
  När du hittat ett ljusare objekt riktar du kameran mot det ljusare objektet. Ställ in skärpan med AF-funktionen. Behåll AF-inställningen och rikta kameran igen mot motivet du vill fotografera. Komponera bilden och tryck på slutarknappen.
  Med standardinställningen fokuseras kamerans AF-funktion automatiskt om du trycker ner slutarknappen halvvägs. Du ska alltså rikta kameran mot ett ljust område och hålla ned slutarknappen halvvägs. När skärpan är inställd kan du komponera bilden, fortfarande med slutarknappen till häften nedtryckt.

  Manuell skärpa (MF)

  En annan teknik är att ställa in skärpan manuellt med manuell skärpa (MF). När du har valt [MF] kan du ställa in skärpan manuellt genom att vrida på objektivets skärpering.
  Det tar tid att lära sig ställa in kameran och skärpan manuellt. Om du vill fotografera i MF-läget bör du träna i förväg.
  Man byter från AF-läge till MF-läge på olika sätt på olika kameror. Se efter i handboken hur man gör på just din kamera.

  Använda extern blixt

  Vi har pratat om flera fototekniker som du kan använda utan blixt, men dina bilder blir vackrare och fångar motivet på ett mer naturtroget sätt om du fotograferar med indirekt belysning från en separat blixt.
  Indirekt belysning innebär att ljuset från blixten reflekteras mot en vägg eller taket så att motivet lyses upp indirekt. Då sprids ljuset mjukt över motivet och ger bilden ett naturligare utseende, med färre hårda skuggor och blanka ansikten som så ofta uppstår när du använder den inbyggda blixten som riktas direkt mot motivet.

  Ansiktet belyst direkt med blixten

  HVL-F60RM

  Blixtenheten HVL-F60RM fästs med en klämma, har kraftfull GN60 och snabb kontinuerlig bildtagning och är dessutom smidig att hantera, vilket gör den lämplig för avancerad och professionell användning. Trådlös radiostyrd fjärrkontroll/mottagare ingår.

  Fotografera med indirekt belysning från en extern blixt

  HVL-F45RM

  Få kraftfullt ljus med den kompakta högkvalitativa blixten HVL-F45RM som du fäster med en klämma. Upplev frihetskänslan med inbyggd trådlös radiostyrning, inställningar för flera blixtar och vanlig optisk trådlös kommunikation. Enkel hantering, utmärkt tillförlitlighet och proffsigt resultat – särskilt för alla som gillar kompakta α-kameror med E-fattning och utbytbara objektiv.

  • *Vilka separata blixtar som går att använda med de olika kameramodellerna varierar. Kontrollera att den externa blixten går att använda med din kameramodell innan du köper den.