Gå vidare till Innehåll

SLICE OF LIVING

One Slate

One Slate-konceptets estetik

En tv-apparat kan fungera som ett konstverk i vardagsrummet, en inredningsdetalj som användaren kan uppskatta. Sony har tagit fasta på den här tanken och utvecklat en ny, innovativ tv-design som ger rummet en estetisk känsla.

A1-serien

Elegans i ett stycke som saknar motstycke

Konceptet Slice of Living tar invanda element och begrepp som länge har förknippats med ”det perfekta vardagsrummet” och omvandlar dem för att skapa produkter som är i naturlig harmoni med sin omgivning. Vi ville gå till botten med den här tanken. Vi ville designa en tv bortom traditionella begrepp som möbler och inredning. Resultatet av det här arbetet är konceptet One Slate – ett koncept som går ut på att renodla en viss produkt och ge den en naturlig elegans som gör att användarna kan uppleva den som ett konstverk i sig självt. Vi valde att strunta i hur man normalt sett utformar en tv. För att skapa en design med förmåga att omvandla begreppet vardagsrum visste vi att vi var tvungna att lyckas med konststycket att göra konst av tv:n.

Enkelt och avskalat

Ett konstverk är inte bara prydnad, det ger betraktaren en upplevelse. Den tanken låg till grund för designarbetet bakom den här nya tv:n. När vi började spåna på hur vi skulle förverkliga One Slate-konceptets enkla, minimalistiska estetik beslöt vi oss för att försöka bygga in alla olika funktioner i själva skärmen med hjälp av OLED-tekniken, och på så sätt undanröja behovet av separata element som högtalare, ram och stativ. Vi har valt att bygga in ljudet i skärmen med hjälp av en ny ljudteknik som genererar ljud genom vibrationer i själva skärmen, vilket gör att bild och ljud strömmar från samma komponent. Eftersom det var viktigt att tv:n smälte in lika naturligt vid montering på väggen valde vi att begränsa strukturen så mycket som möjligt och valde en primär bildskärm med bara en stödskiva på baksidan. Det är allt. Om man lyckas kombinera de tre komponenterna bild, ljud och designestetik till en enhet har man allt man behöver. Det här är den mest avskalade One Slate-upplevelsen någonsin.

I jakt på enkelhet och den ultimata upplevelsen

Vårt uppdrag var att skapa den ultimata tittarupplevelsen. Vi började med att ställa oss den enkla frågan: vilka är de mest grundläggande beståndsdelarna i en skärm? Vi nådde en punkt där vi var tvungna att skapa en helt ny formfaktor och gå ifrån den traditionella utformningen med stativ och ram för att kunna omdefiniera totalupplevelsen. Genom att ändra på tv-apparatens utseende trodde vi oss nämligen kunna förändra människors sätt att utforma sina hem och kanske rentav påverka deras liv. För att lyckas med den estetiska förvandlingen valde vi att arbeta utifrån maximal enkelhet kombinerat med begreppet tittarupplevelse. Den här designen hjälper människor att utforska helt nya möjligheter när det gäller utformningen av hemmet.

Tako, Chief Art Director

Glas som framhäver strukturens skönhet

Målet med One Slate-konceptet var att skapa en tv fri från överflödiga element som låter användaren gå upp helt i tittarupplevelsen. För att uppnå det bestämde vi oss för att gå tillbaka till ruta ett och göra en översyn av hela tv-strukturen. Genom att ta substrat och terminaler, som normalt sitter på tv:ns baksida, och istället placera dem i stödskivan på tv:ns baksida kunde vi till exempel ge skärmen en mycket smalare profil. Glasytan förstärker strukturen och ger tv:n en glänsande finish. One Slate-konceptet håller vad det lovar, ur alla synvinklar. Det bakre stödet har gjorts så smalt som möjligt för att kanterna inte ska synas när man tittar på skärmen snett framifrån. En annan viktig sak var skärmens lutning, som har justerats för att säkerställa en naturlig vinkel och ge användaren en bekväm tittarupplevelse. Genom att kombinera alla dessa olika detaljer i en komplett design utan krusiduller har vi inte bara skapat ett konstverk till tv med slimmad, elegant siluett. Vi har även skapat en tv som gör sig lika bra överallt i rummet – i ett hörn eller mitt på golvet, på ett bord eller monterad på väggen.

Sony A1-tv
Sony A1-tv
Sony A1-tv
Sony A1-tv

Materialval som passar i vardagsrummet

Vi ville göra tv-apparatens unika fusion av ljud och bild kompatibel med vardagsrummet. För att lyckas med det övervägde vi alla designval noga, inte minst i fråga om material. Till aluminiumramen som omger skärmen fann vi den perfekta kombinationen av färg och kemisk polering för att skapa en lyster som harmoniserar med glaset, men samtidigt förmedlar en diskret och elegant stil. Vibrationshögtalarna har placerats mitt på skärmens baksida, där de bidrar till optimalt ljud och samtidigt blir liggande stöd för aluminiumramen. Den här lösningen stärker inte bara tv:ns konstruktion, utan ger den även ett smalare utseende. Till stödskivan har vi valt att använda ett textilmaterial som bryter av visuellt mot glaset med sin mjuka textur. Materialet fyller även en praktisk funktion, eftersom det dämpar basen från subwoofern i bakpanelen och ger ljudet mer djup. Genom att använda en blandning av material som ofta förekommer i människors vardagsrum, från textil och glas till aluminium, har vi skapat en tv som passar in naturligt i rummet.

Gränslöst samarbete

När vi inledde arbetet med One Slate-konceptet utgick vi från begreppet enkelhet. Vi ville hålla formen enkel och detaljerna enkla. Med tanke på alla olika delar som ingår i en tv insåg vi dock att det skulle bli svårt att optimera själva designen. Vi hade svårt att hitta rätt balans mellan de olika materialen, skapa rätt förhållande mellan olika texturer, få plats med en stor subwoofer i en nätt produkt och få den användarvänliga kabelhanteringen att se snygg ut hela vägen runt tv:n. Samarbete mellan olika team blev avgörande. Designer och ingenjörer tacklade utmaningarna tillsammans och lyckades på så sätt förverkliga den perfekta designen.

Kuwao, designer

Bild, ljud och utseende – varken mer eller mindre. Vår nya design bryter ned tv-konceptet i beståndsdelarna enkel funktionalitet och estetik, och skapar en tittarupplevelse utöver det vanliga. På samma sätt som ett konstverk sätter sin prägel på ett konstgalleri bidrar One Slate till att förändra samspelet mellan rummet och tv-apparaten.