Xperia: utvecklad för musik

Från vardagliga lyssnare till seriösa ljudfantaster, ta reda på vad som gör Xperia till det perfekta valet för musikälskare.


Utvecklad för ljud

Upptäck några av de viktigaste funktionerna och teknikerna bakom den unika lyssnarupplevelsen med Xperia.

Världens första smartphone som spelar och återger 360 Reality Audio i stereohögtalare

För att uppleva 360 Reality Audio på din smartphone krävdes det tidigare kompatibla hörlurar – men med de senaste Xperia-modellerna kan du nu även få det i de inbyggda äkta stereohögtalarna. Det ger en uppslukande ljudupplevelse, nästan som om du vore där på en livekonsert eller med artisten i en studio.

Överlägsen maskinvara

Förbättringar av maskinvaran i Xperia-enheter på senare tid har förbättrat den övergripande ljudkvaliteten avsevärt, oavsett om du lyssnar genom de inbyggda högtalarna eller dina favorithörlurar.

Xperia-smartphone som visar musikspelargränssnittet. Stiliserade blå ljudvågor kommer från telefonens inbyggda högtalare.
Lyssna med de inbyggda högtalarna

De äkta stereohögtalarna som är inbyggda på framsidan av Xperia är utformade både för att öka ljudtrycket och eliminera vibrationer. Ljudstyrkan förbättras med cirka 40 procent och tydligheten har också förbättrats. 

Lyssna genom hörlurar

Det numera välbekanta 3,5 mm-ljuduttaget på Xperia-smartphones erbjuder en enastående ljudkvalitet. Ljudstyrkan genom kabelbundna hörlurar har ökat med cirka 40 procent och ljudförvrängningen har minskat. 

Bild på två Xperia-smartphones – den ena visar musikspelargränssnittet, den andra ligger med framsidan nedåt bredvid ett 3,5 mm-ljuduttag
Gör din stereomusik till omslutande 360 rumsligt ljud

Vill du ha ljud av högre kvalitet när du streamar musik? Med nya 360 Spatial Sound kan Xperia mixa komprimerade filer och 2-kanals stereolåtar till en uppslukande ljudupplevelse i realtid. Tekniken fungerar med lokala ljudfiler och streamingtjänster som ytterligare förbättrar din ljudupplevelse.

Ställa in 360 Spatial Sound

Att ställa in 360 Spatial Sound på Xperia kan inte bli enklare. Gå bara till Ljud, sedan Ljudinställningar och använd omkopplaren om du vill aktivera 360 Spatial Sound.

Hur fungerar 360 Spatial Sound?

Titta på videon och lär dig hur 360 Spatial Sound förbättrar din lyssnarupplevelse.Artisternas reaktioner – lyssna med Xperia

Vilka är bättre lämpade att bedöma musikuppspelningen på Xperia än artisterna själva? Vi frågade några av dem vad de tycker.

Citizen Queen testade Xperia

Kolla vad den amerikanska tjejgruppen Citizen Queen tyckte om Xperia-musikupplevelsen.

idom samplar ljud på Xperia

Titta på videon och ta reda på vad idom tyckte om Xperia-ljudet.Skapad i samarbete med Sony Music Entertainment

Vi ville erbjuda musik som lät som artisten tänkt sig och bjöd därför in Mark Wilder, ljudmasteringstekniker på Sony Music Entertainments Battery Studios, för att justera och granska kvaliteten i Xperia-högtalare och hörlurar.

Bild på Mark Wilder som sitter vid ett mixerbord i en ljudstudio
Möt ljudlegenden Mark Wilder

Mark Wilder är senior masteringstekniker på Battery Studios, en del av Sony Music Entertainment i New York och en riktig ljudlegend. Under sin mer än trettio år långa karriär har han arbetat på över 3 000 album, nominerats till 11 Grammys och vunnit sex av dem. Ingen är bättre kvalificerad att kommentera lyssnarupplevelsen med Xperia.

”Ljudet har färg, dimension och känns förankrat.”

Vad är ditt helhetsintryck av Xperia-ljudet?


Mark:
För det första har ljudet färg, dimension och känns förankrat (fast, grundat). Detaljerna i efterklanger, fördröjningar och andra effekter sticker ut och fyller rummet. Dynamiken i varje ljud i mixen blir mer uppenbar. Det känns som om de rytmiska elementen samspelar, så musiken blir mer spännande. Det här är en mycket musikalisk telefon och högtalarupplevelsen är fantastisk.

Det är ett stort framsteg i ljudkvalitet. Högtalaruppspelningen är mycket grundad och fast med den mäktigaste tonen hittills. Det är en glädje att lyssna på musik genom högtalarna. Hörlursutgången var också mycket imponerande. Dynamisk med en komplett ljudbild och jag hade svårt att sluta lyssna.

Närbild på någon vid ett ljudmixerbord som sätter in en hörlurskontakt i 3,5 mm-uttaget på en Xperia-smartphone
Bild på Mark Wilder som undersöker en Xperia 1 II-smartphone

Hur låter högtalaren då?


Mark:
Något som var frapperande med denna Xperia är att den har en mycket tydlig ”röst”. Detaljerna, atmosfären och utrymmet mellan instrumenten är mycket klarare än vad jag har hört från en mobiltelefon tidigare. Den har mer kraft och större effekt, det känns mer spännande. Den dynamiska rörelsen, från små ändringar av dynamiken till mer dramatiska, känns som om den kommer från en större högtalare med fullständigt frekvensomfång. Det är imponerande eftersom ett sådant ljud skapar en mycket större lyssnarupplevelse.

Vad säger du om ljudet med hörlurar?


Mark:
När jag lyssnade med kabelbundna hörlurar första gången blev jag verkligen förvånad över ljudet från denna Xperia. Ljudkvalitet, rymd, klarhet, volym – allt verkade samspela så mycket bättre än vad jag någonsin tidigare upplevt på en mobiltelefon. Jag är en sådan som reser med en Walkman® och jag har sett fram emot den dagen när jag kan välja om jag ska spela musik på min Walkman eller min smartphone när jag är ute och rör på mig. Nu är den dagen här tror jag.

Några tankar om 3,5 mm-ljuduttaget?


Mark:
Jag gillar att lyssna med kabelbundna hörlurar. På något konstigt sätt tycker jag att kopplingen blir starkare. Jag vill ha förstärkningen som kommer från telefonen, och när jag först såg att den här telefonen hade ett hörlursuttag blev jag helnöjd!

Fulländade Xperias ljudupplevelse

Se hur Mark Wilder och Kenichi Matsumoto, ljudtekniker på Sony Corporation, samarbetade kring Xperia-ljudet.